globalmoto_duben_nolan




Fichtel Cup Enduro 2011

Ještě než čtyřiadvacátého září kohouti zakokrhali, začali se na Masarykově náměstí sjíždět první offroadoví nedočkavci. Během pár hodin zaplavily centrum Náměště nad Oslavou téměř dvě stovky soutěžních mašin, a tak jedenáctému ročníku Fichtel Cup Enduro nestálo nic v cestě.

Kapitoly článku

Jen málokdy se poštěstí zahlédnout pohromadě soutěžní endura poslední generace a ty, které před několika desítkami let vozily vavříny ze světových soutěží. Právě takováhle podívaná se každoročně naskýtá v Náměšti nad Oslavou a věřte, že rozhodně nezůstává jen u čumendy. Všechny mašiny totiž vyrazí nakypřit parádní trať, kterou rok co rok připravuje parta nadšenců místního Veterán Enduro-Motokros klubu. Jeden okruh měří 55 kilometrů a se lítá po lesních stezkách, polních cestách, ale dochází i na přejezdy po silničkách druhé a třetí třídy. Celý okruh se pak jede dvakrát, takže jezdci nakroutí více než sto kilometrů a věřte, že se ani chvilku nenudí. Jednou se musejí popasovat s příkrým výjezdem, podruhé s rozbahněným brodem, zrovna tak si musí poradit s korytem řeky, ale i se sjezdem mezi záludnými pařezy. 
Jelikož se jedná o enduro závody se vším všudy, chleba se většinou láme na rychlostních zkouškách motokrosového charakteru. Ty jsou připraveny dvě a každá z nich se jede dvakrát. Za předpokladu, že jezdci nenaberou ztrátu během okruhu, rozhoduje o pořadí v soutěži součet časů na rychlostních zkouškách. 
V Náměsti se soutěží v šesti kategoriích. Dvě patří veteránům a jsou limitovány věkem jezdce, jedna je pak záležitostí historických soutěžních mašin, které mohou sedlat piloti bez rozdílu data narození. Zejména tahle kategorie dělá enduro v Náměšti něčím výjimečným, a kdo měl tu čest vidět na vlastní oči, asi musí souhlasit… Další dvě třídy pak patří enduro střelcům, kteří vodí buď mašinu 2T do 125 ccm nebo 4T do 250 ccm či 2T nad 125 ccm nebo 4T nad 250 ccm. V šesté bojují fest nabroušené „prskolety“ do 50 ccm, jež nezůstávají názvu soutěže nic dlužny.
Ve všech kategoriích se každoročně potkávají nejrůznější jezdci na nejrůznějších strojích. To jen dokazuje fakt, že se na trati potkávají Mistr světa Roman Michalík s kluky, kteří kroutí svojí první desítku enduro motohodin.
Také letos jsem si střihl Fichtel Cup a musím říct, že to opět nemělo jedinou chybu. Tím spíš, že jsem měl tu čest závod drtit ve společnosti známých firem z fóra Motorkáři.cz, kterými není nikdo jiný než Vespa a Roberto. Kluci se s tím fakt nemazlili, a tak stodeset kilometrů uteklo jak voda. Takovej Roberto tahal tak ostře, až ustřelil stupačku! Stihl ji však ve mžiku vyměnit a dokonce nenabrat ani minutku ztráty. Že nelžu dokazuje jeho akční „on-board“ video. Kompletní fotky od Renaty je možné shlédnout zde.
Každopádně jedenáctý ročník se opět povedl na tisíc procent a mě nezbývá než poděkovat všem co se na Fichtel Cupu podíleli. Kéž by takových akcí bylo v Čechách víc…

Výsledky:


Kategorie Veterán klasik:
1. Roman ZAHRADNÍK Jawa
2. Jindřich JANATA Jawa
3. Radek ZAHRADNÍK Jawa
4. Pavel KUČERA ČZ Metalex
5. Petr DVOŘÁK Jawa

Kategorie B Veterán - jezdci od 55 let bez rozdílu kubatur
1. KOTRLA Milan
2. PORUBA Jan
3. KYBEK Bohuslav
4. ZDAŘIL Vlastimil
5. KRUPA Čestmír

Kategorie A veterán - jezdci od 40 let bez rozdílu kubatur
1. KOTRBA Otakar
2. KOPEČEK Robert
3. LIŠKA Karel st.
4. PEŠL Zdeněk
5. MALEC Antonín

Kategorie III. 2T nad 125 ccm a 4T nad 250 ccm
1. MICHALÍK Roman
2. KOTRLA Petr
3. KVASNIČKA Jiří
4. KŘIVÁNEK Petr
5. PRAŽÁK Ondřej

Kategorie II. 2T do 125 ccm a 4T do 250 ccm
1. BORDOVSKÝ Robert
2. Polepil Radim
3. Jánský Pavel
4. SVOBODA Petr
5. NOVOTNÝ Vláďa

Kategorie I. do 50 ccm
1. KOLEČEK Radim
2. ŠVEC Tomáš
3. PATZELT Radek ml.
4. BERNARD Zdeněk
5. LACINA Martin 

Kompletní výsledky hledejte zde.

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist