husqvarna_svartpilen_801_2




Ducati Tour 2014 jede!

Tradiční seriál testovacích dnů se u dealerů Ducati rozběhl o minulém víkendu a pokračuje už zítra další zastávkou v Brně. Jestli máte na některou z boloňských novinek zálusk, rozhodně si nenechte tuhle šanci ujít. Příležitostí bude ještě dost, vždyť akce Ducati Tour běží každý víkend až do konce května. My jsme si nové modely vyzkoušeli v rámci improvizované novinářské jízdy, a největší tahanice pochopitelně byly o Monster 1200 S.

Kapitoly článku

Akci Ducati Tour určitě není třeba dlouze představovat - probíhá totiž už popáté podle podobného scénáře. Flotila testovacích strojů se stěhuje od jednoho dealera Ducati k druhému, a zájemci se mohou u toho svého prodejce objednávat na zkušební jízdy. K dispozici sice není všech dvacet modelů, které tvoří současnou nabídku Ducati, ale výběr testovaček je dost pestrý na to, abyste si mohli udělat obrázek o každé z kategorií. Nechybí pochopitelně žádná z novinek pro letošní rok, ani další důležité modely.
Letos se asi největší pozornost bude točit kolem novinky Monster 1200, která je připravena ke svezení dokonce v lepší verzi S. V nabídce testovacích strojů je také faceliftovaný Diavel a "malá" Panigale 899. Z modelů, které zůstávají v nezměněné podobě pak Multistrada 1200 S, Streetfighter 848, Hyperstrada a Monster 796 ABS. Ještě před odjezdem do Brna se všechny testovačky sešly u pražského importéra Moto Italia, odkud jsme na nich vyrazili s tlupou dalších motonovinářů na krátkou seznamovací projížďku.
Už teď se moc těšíme Monstera 1200S, který bude v redakci k řádnému testu příští týden, protože podle prvních dojmů to bude fantastická motorka. Největší podíl na tom má nový, kapalinou chlazený dvouválec Testastretta 11° DS. Tenhle motor je v porovnání se vzducháčem předchozího modelu 1100 EVO sice zase o něco kultivovanější, ale to vůbec není na škodu. Papírově získal dost na výkonu (145 koní) ale pocitově je rozdíl ještě mnohem větší. Nebrání se ale ani když potřebujete jet pomalu - stačí přepnout mapu do režimu Touring, a můžete  pohodlně prokličkovat Prahu, aniž byste přitom spálili spojku. Je to prostě mnohem všestrannější motorka, ale pořád s dost vyhraněným a osobitým charakterem.
Výměna motoru za modernější agregát Testastretta 11° hodně zklidnila také pomalou jízdu novému Diavelu, ale jakmile přepnete do režimu Sport, nastává snad ještě větší peklo než u předchozího modelu. To pak rychle pochopíte, proč je sedlo jezdce zapuštěné tak hluboko - nemít za sebou schod opěrky, regulérně vás shodí. Celou tu mocnou sílu motoru mají ostatní komponenty vůbec dokonale pod kontrolou. Zadní megapryž (240 mm) schroupne i neurvalé zacházení s plynem jako malinu a čtyřpístková radiální Bremba zkrotí tenhle ďáblův stroj s přehledem. Také Diavela budeme mít brzy v redakčním testu, ale jestli vás baví muscle biky, využijte příležitost a běžte se na něm svézt.
V Milíně u Příbrami už Ducati Tour nestihnete, ale tuhle sobotu a neděli (26.-27.4.) máte ještě šanci u dealera v Brně. O týden později pak akci hostí Hradec Králové, dále je na řadě Ostrava, Děčín, Slušovice a nakonec Mladá Boleslav.

Že vám poslední zastávka nějak neštymuje s obvyklou mapkou oficiálních  dealerů Ducati? Nedivte se, jedná se totiž o fungl nový autorizovaný servis značky. Sídlo firmy Rossomoto se nachází ve čtvrti Debř na okraji Mladé Boleslavi, ale uvnitř vás čeká exkluzivní prostředí, za které by se nemusel stydět ani motoobchod v centru New Yorku. Stylovému prostředí dominuje muzeum motocyklů Ducati a MV Agusta (Rossomoto MB prodává a servisuje také motorky této značky), kde jsou vystaveny snad všechny důležité modely spojené se sportovními úspěchy značky, včetně legendární Desmosedici. Po prohlídce muzea nebo během čekání na servis svojí motorky pak můžete posedět v Cafe Baru Ducati. Do Boleslavi k Rossomoto se určitě vyplatí zajet jen tak na výlet - podobných míst u nás moc nenajdete.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist