globalmoto_duben_nolan




BMW Mountain Days - 2008

Příznivci a majitelé motocyklů BMW uspořádali velký středoevropský sraz v srdci rakouských alp KAPRUN - ZELL AM SEE.

Kapitoly článku

Letovisko Kaprun v rakouských Alpách je jedním z nejvýznamějších lyžařských středisek
 v Evropě, kde můžete provozovat zimní sporty po celý rok.
   
Organizátoři středoevropského srazu motocyklů bavorské fabriky BMW si právě toto místo vybrali pro pořádání svých tradičních srazů z důvodu krásné, malebné horské krajiny, skvělým cestám a v neposlední řadě i blízkosti netradičního zážitku v podobě
vysokohorské vyjížďky na nejvyšší horu Rakouska - Großglockner, která je součástí oficiálního programu setkání jednostopých "bavoráků".


Sraz probíhal přímo v centru městečka Kaprun.
Zde organizátoři připravili "stanové městečko" kterému dominoval obrovský 
"občerstvovací stan", který byl neustále zásoben dalším a dalším proviantem. O kvalitě a porcích, které servírují stále se usmívající místní "horalé" by se měl každý přesvědčit na vlastní oči, neboť se jedná o vskutku netradiční zážitek.
   

V areálu se dále nacházel výstavní stan, kde BMW představilo prakticky celou škálu svých jednostopých strojů Endruo řadou počínaje, přes SPORT, TOUR, URBAN a HIGH PERFORMANCE konče.





K vidění a osahání byly prakticky všechny modely a jako bonbónek byla možnost svezení se na modelech G650 Xmoto (na motardové trati), G650 Xchallenge (na enduro trati) a na běžnou silnici v doprovodu zkušených průvodců vyjížděly motocykly F800S, F800GS,
F650GS a R1200GS.


Program startoval již ve čtvrtek 22.května, kdy se do areálu začali sjíždět první příznivci značky BMW.Celý den se na připraveném pódiu střídali hudební interpreti nejrůznějších žánrů a pověstné "možná přijde i kouzelník" se naplnilo vždy s příchodem pána, který "chrlil oheň " tahal z úst jednu žiletku za druhou a vůbec předváděl spoustu vylomenin, nad kterými diváci často i zatajovali dech. 


Dalším pánem,který od čtvrtka do neděle zpestřoval program srazu byl nám všem dobře známý český stuntrider Aleš Polák (Kejleb) a i právě díky jeho pozvání dnes můžete číst tuto reportáž (Aleši ještě jednou díky). 

Znalci v oblasti stuntridingu se možná podiví, proč na srazu BMW nevystoupil tovární jezdec a mistr světa Chris Pfeiffer. Důvodem bylo jeho vystoupení na jiné motoakci a zároveň účast (která se nakonec nezdařila) na světově proslulém Erzberg Enduro, který se jel ve stejném termínu, jako BMW sraz. 



Dlužno říci, že Kejleb předváděl skvělá vystoupení a z ohlasu diváků je zřejmé, že český stuntriding již má jméno i ve světě. Alešův podpis pak zdobil leckteré části těla, zejména dětských účastníků srazu.

Perličkou pro mě, jako fotografa pak byla možnost vyvezení na 42 metrů vysokou plošinu, umístěnou v samém centru dění, ze které byl fantastický rozhled nejenom na stanové městečko, ale i celé letovisko Kaprun.
 

Celý průběh setkání provázelo krásné slunečné počasí, které násobilo panoramata horských vrcholků, pokrytých sněhem. 


Pokud Vás tato akce zaujala, můžete si již dnes zapsat do kalendáře termín konání srazu  v příštím roce - 21-24.května 2009. 




Rozptýlit obavy z řad zájemců o návštěvu této akce může snad i fakt, že pro vjezd do kempu není nutné vlastnit motocykl BMW, tudíž žádné moto-xenofóbní postoje zde neočekávajte...),
stejně tak zde neočekávejte žádné noční, opilé burnouty, známé zejména z tuzemských akcí.

Celý sraz má spíše charakter přátelského rodinného setkání a vřele ho mohu doporučit
i rodinám s dětmi, kde u tatínků nebo i maminek převládají BMW nálady. 
Paradoxem tak zůstává (až na vyjímku) prakticky nulová účast "Bavoráků z Čech " a snad i díky této reportáži můžeme doufat, že příští ročník navštívíte právě i VY !

související odkazy:
http://www.photo-js.com (dalších 140 foto )
http://www.bmw-mountain-days.at
http://www.grossglockner.com/highalpineroad/motorcycle/

http://www.enduroaterzberg.com/

Informace o redaktorovi

Jan Sommer - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist