husqvarna_svartpilen_801_2




Beáta Senohrábková: Nejmladší české stuntriderce je třináct let

S Beátou a jejím tátou Vaškem jsem se poprvé potkal, když jsem si před pár lety zkoušel Motogymkhanu. Přiznám se, že mě onehdy trochu překvapilo, když mě útlá malá holka, sedlající pitbike, pojela na trati mezi kužely s rozdílem třídy. O rok později už tahala po zadních juniorskou čtyřkolku, a když jsem se na ní byl před pár dny podívat na její „tréninkový plac“, prohloubila se bolístka mého ega, způsobená nesmírně šikovnou juniorkou, ještě o kus dál.

Kapitoly článku

Beáta začala na čtyřkolce jezdit už v pěti letech a celkem brzy se ukázalo, že má na věci tohoto typu talent. První krůčky na čínských čtyřkolkách a Yamaze PW80 po pár letech vystřídala právě Motogymkhana, což je disciplína, v níž se závodí na čas na dráze mezi kužely, a kde si vyzkoušíte, na jakém poloměru se dokážete s motorkou otočit. A ano, je to právě Motogymkhana, z níž pochází všechna ta videa, na nichž motorkáři vodí svoje motorky v šílených rychlostech a náklonech na ploše hodně malého parkoviště. Jestli nevíte, o co jde, doporučuji Motogymkhanu přinejmenším nastudovat, nebo ještě lépe rovnou vyzkoušet – je to vážně velká sranda a zkušenosti z pár tréninků se vám budou hodně hodit i v provozu.

Nicméně zpátky k Beátě, která nikoliv věkem, ale výkony, v Motogymkhaně brzy přerostla juniorskou kategorii a v roce 2018 začala v devíti letech poměřovat síly rovnou s dospělými. A to jak při „prezenčních“ závodech, tak i při těch onlinových, které nabraly na popularitě během Covidu. Při nich si na vlastní ploše vytyčíte dráhu podle plánku, a nahráváte čas s videem online. V Online mistrovství Evropy získala Beáta mezi ženami stříbro hned dva roky po sobě a chtěla pokračovat i do klasického Mistrovství Evropy, ale start jí nebyl umožněn jednak kvůli věku, jednak kvůli pitbiku bez dokladů.

Od Motogymkhany pak vedla ke stuntu cesta tak nějak přirozeně. Beáta s tátou se zúčastnili kurzu ježdění po zadním kole a netrvalo dlouho, aby na čtyřkolce jezdila nejen po zadních, ale taky po „bočních“, a do toho zkoušela přehazovat nohy ze strany na stranu. Po čtyřkolce pak logicky začala koketovat s motorkou, a trvalo jen chvíli, než začala na svém pitbiku odlepovat přední kolo od země.

To bylo zhruba před rokem. Ale když jsem se s Beou viděl teď před pár dny, docela mi vyrazilo dech, jak velké pokroky udělala. Z poskoků jsou najednou parádně kontrolované „svíce“, v nichž umí ujet libovolně dlouho, nebo se točit dokola. A i když má Bea zatím do Marcina Glowackiho a Arttu Stenberga daleko, její pokroky jsou ohromné. Nemluvě o tom, že to všechno zajíždí na Hondě CBR 125. Což s ohledem na výkon není zrovna etalon stroje na stunt, ale víte jak to je… pak už to bude všechno jenom jednodušší. Jsem docela zvědav, co začne Beáta předvádět, až doroste do CBR 600 F, kterou už má doma.

Všechno je to v houževnatosti. Že se v dětském věku učí člověk lépe než později, to je jasné. Ale ani mnohé děti nemají tak ohromnou trpělivost a odolnost vůči frustraci, jakou má Beáta. Hodiny a hodiny zvládne neúnavně pilovat jeden trik, dlouho po tom, co by se na to každý dospělák dávno vykašlal nebo nutně potřeboval třítýdenní dovolenou na zotavení. To samé platí pro oklepávání se z pádů, které naštěstí nejsou zase tak moc časté.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Hlavně se čtyřkolkou už Bea i několikrát vystupovala. K vidění byla třeba na Czech Stunt Day v kategorii Young Riders nebo na srazu Jawáč, a tuhle sezónu by ráda vystoupila na vícero akcích. Mám takový pocit, že o mladé dámě v budoucnu ještě hodně uslyšíme. Potenciálu má v sobě spoustu.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Kromě stuntu pokračuje Beáta s Motogymkhanou a stihla si vyzkoušet třeba i motokros nebo trial. Všechno je to ale samozřejmě v první řadě o investovaném času. Zejména když je Beáta školou povinná a v budoucnu vidí motorky spíš jako koníček než jako obživu. Co do obživy, stala by se ráda doktorkou, což je šlechetné a navíc uznejte sami, že taková doktorka, jezdící motocyklový stunt jako koníček, by byla asi světovým unikátem. Za nás palec nahoru!

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 0 Kč od 0 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist