globalmoto_duben_nolan




Z opice kachnou díky 3D tiskárně

Jasně, tahle přestavba dvakrát krásy nepobrala a 3D tisk není nic nového, přesto stojí tenhle projekt francouzské společnosti Viba za zmínku. Ukazuje totiž, že se v blízké budoucnosti máme rozhodně na co těšit. Možnosti 3D tisku jsou totiž prakticky neomezené.

Kapitoly článku

Ještě než se vrhneme na samotnou Hondu Monkey, prolítneme rychle portfolio francouzské značky, které je samo o sobě dost zajímavé a plné neotřelých nápadů. Třeba jako v případě stroje Lara 800, což je přestavěná Brutale 800 od Agusty. Přestavba vznikla ve spolupráci s oděvní značkou Furygan a vzdává hold všem ženám v jedné stopě. Udělat z elegantního italského naháče scramblera na drátech a špalkových gumách, to chce samo o sobě dost odvahy. Nás ale zaujaly hlavně detaily odkazující na francouzského výrobce motorkářského oblečení. Jeho kočkovitou šelmu najdete na originální mřížce předního světla nebo luxusním koženém sedle. Hodně vtipný je také detail v podobě krytů u chladiče. Ty jsou potažené černou kůží a prošité bílou nití, stejně jako dámská bunda, kterou navrhli ve Vibě a vyrobili ve Furyganu. Úplně nejvíc je ale kožená kabelka, chcete-li peněženka, vyrobená ze stejného materiálu. Jde totiž přidělat k víčku nádrže, podobně jako tankvak.

Další přestavba nese název Quora a má neméně originální design. Bobber od Triumphu prošel radikální kůrou, jejíž výsledkem je temná motorka odkazující na zlatý věk individuálně stavěných karoserií aut. Do temné černě se halí zadní blatník s výraznou vertikální linií, nová nádrž s originálním tvarem nebo přední kryty vidlice s integrovaným blatníkem. Hodně samozřejmě motorku proměnila plná kola, vpředu se čtyřmi otvory a minimalistickými brzdami Beringer. Méně viditelná už je podsedlovka a držák předního světla, které spatřily světlo světa díky technologii 3D tisku.

Stejně tak je to v případě karoserie Jane, jak se jmenuje 23 přestavěných strojů Honda Monkey, které si stále můžete na stránkách autorů zarezervovat za dosud nezveřejněnou cenu. Málo to ale rozhodně nebude. Ne nejvýraznější, ale rozhodně nejzajímavější je nová hliníková palivová nádrž. I ta je vytištěná na 3D tiskárně a podle autorů jde o světovou premiéru tohoto řešení. Nemáme důvod jim nevěřit, zvlášť když se kvůli tomu spojili s firmou SLM Solutions, což je světový lídr v aditivní výrobě z kovu. Jejich služeb dokonce využila i Audi pro své měsíční vozítko. Spojení Viba plus SLM Solutions vyústilo ve speciální nádrž, ve které najdete strukturu medové plástve, což by podle autorů mělo eliminovat šplouchání benzínu v nádrži. A i když by to nefungovalo, je to na pohled krásné a skvěle to ukazuje možnosti téhle ještě relativně nové technologie.

Podobně jako v případě předního blatníku a kachní masky celkově. První polovinu tvoří samotný blatník spojený s držákem světla, který je vlastně i takovou ochrannou klecí. Na to je přišroubovaná rafinovaně tvarovaná maska. Její kachní vzhled není samoúčelný, zároveň totiž slouží jako přední nosič. Stačí přes zavazadlo přetáhnout popruhy, a můžete vyrazit. I to je vytištěné z hliníku. A všimli jste si páček spojky a brzdy? Stejný případ. Ani tady to ale není jenom ukázka typu „hele, umíme tisknout hliník“. Standardními způsoby výroby byste zkrátka nedokázali vytisknout páčku, ve které by byl prostor pro kabeláž a integrovaný blinkr. Designové zvrásnění pro lepší úchop už je jen třešnička na dortu.

Můžete si říkat, že to je ohavné a že je původní Monkey hezčí. Rozhodně ale nemůžete popřít, že je to skvělá ukázka možností 3D tisku. Ještě na podzim jsme se v Kolíně rozplývali nad miniaturními plastovými led blinkry, které přímo na místě tiskla tiskárna, teď tu máme rovnou celé páčky s blinkry integrovanými a celou vytištěnou nádrž. Takže co bude příště?

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
chrochtato přispěl 3 Kč
Freddy_X přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist