globalmoto_duben_nolan




Officine Rossopuro Scighera

Italové postavili motorku pro Italy. Tak by se dal nazvat počin s názvem Scighera, který postavila firma Officine Rossopuro pro firmu Millepercento, která bude tento povedený custom bike prodávat jako svůj. Ať už je ale označení jakékoliv, motorka zůstává stejná. A musíme říct, že se náramně povedla!

Při její stavbě nebyly použity žádné nákresy nebo počítačové modelování. Autor Scighery, Filippo Barbacane, začal s holým custom rámem s označením ALS 450, který navrhl Giuseppe Ghezzi, a postupně se mu pod rukama rodila nová mašina. Zní to jednoduše, ale je jasné, že Filippo musel mít celou stavbu důkladně promyšlenou dopředu.
Použitý motor pochází z Moto Guzzi Griso 1200 V8. Jde o V-twin s objemem 1 151 ccm, který poskytuje výkon 105 koní při 7 600 otáčkách a krouťák 124,5 Nm při 4 900 otáčkách. Výkon na zadní kolo přenáší šestistupňová převodovka pomocí kardanu.
Mezi další výbavu patří plně nastavitelné Öhlins odpružení vpředu i vzadu, krásná paprskovitá kola Borrani M-Ray.9, hydraulické brzdy Brembo, nebo BMC kónický filtr, který se schovává pod podsedlovkou. Sání vzduchu, který ochlazuje motor a olejový chladič, je řešeno dvěma designově velice povedenými otvory u nádrže. Celá mašina má provozní hmotnost 190 kilogramů.
K nízké hmotnosti přispívají lehké materiály jako laminát nebo karbon, ze kterých jsou vyrobeny blatníky a další kapotáž. Hodně výrazným prvkem je laďák od HP Corse, jehož dva svody vypadají prostě fantasticky! Nastavitelná řídítka a stupačky rozhodně také přijdou vhod. Zahalení do černého hávu, kde se snoubí lesklá a matná, je už jen třešničkou na dortu.
Millepercento ohlásilo dostupnost Scighery na začátku příštího roku a bude si za ni účtovat 29 tisíc eur v základní verzi (asi 800 tis. korun). V nabídce bude i verze s doplňkovými úpravami, které zvednou cenu až někam k 34 tisícům eur. Scighera (ve volném předkladu „ranní mlha v polích“) je určitě krásnou mašinou, jen moc nechápeme tak pozdní uvedení na trh.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):
Motokatalog.cz



TOPlist