globalmoto_duben_nolan




Ninja 250R s turbem a 58 koňmi

Dostupnost, nabídka a hlavně kvalita tuningových dílů pro motorky je dnes opravdu velmi široká, takže vyladit mašinu si může opravdu každý. Někdo to třeba vyhrotí tak, že vznikne čtvrtlitr s výkonem 58 koní.

Malá Ninja je už v základu slušně šlapajícím motocyklem. Výkon 32 koní (24 kW) při 11 000 otáčkách a celková hmotnost 169 kilo jsou ucházející parametry. Někomu zřejmě tento výkon nestačil a novou motorku si kupovat nechtěl. Tak se pustil do tuningu…
Pod kapotáží tak můžeme najít americké turbodmychadlo Garrett GT12, které na první měření výkonu dalo výsledek něco kolem 40 koní. Ještě se trochu poladil vstřikovač, dávkování paliva, nasadily se výfuky Yoshimura, filtr K&N a 58 koní je na světě!
Motorka dostala ještě další nové díly jako jsou lepší pneumatiky a brzdy, aby byl výkon lépe zvladatelný. Přece jen, sériové obutí a kotoučové brzdiče nepočítaly s takovou silou.

Po této úpravě vzniklo lehké žihadlo, které se snadno popasuje i s větší konkurencí, jako je třeba Honda CBR500R. Půllitr od Hondy nabízí výkon 47 koní a hmotnost 194 kilogramů. Poměr výkon/váha mluví jasně pro malou Kawu.

Jen by nás zajímalo, jak dlouho takový výkon snese motor, spojka a převodovka.
Když do sedla usedne dobrý jezdec a zkusí se poměřit se silnější a hlavně těžší mašinou na okruhu plném zatáček a šikan, hádejte, kdo má větší šanci vyhrát a kdo si jízdu více užije?

Tip: podívejte se na video, jak motorkář s Kawasaki Ninja 250R drtí na okruhu Laguna Seca soupeře s mnohem silnějšími stroji.

Video

Na serveru youtube.com jsme našli velmi podobný tuning čtvrtlitrové Ninji, kterou měří na brzdě. Výkon 58 koní je stejný a můžete si vychutnat zvuk, který malá sportovní mašina předvádí.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (11x):



TOPlist