globalmoto_duben_nolan




Neobvyklá přestavba BMW R100 od Nozem

Poslední dobou je při stavbě cafe raceru hlavní dosáhnout co nejčistších linií. Takřka do extrému se tento trend povedlo dotáhnout amsterdamským konstruktérům z party Nozem. Jejich BMW R100 ve velkém využívá dřevo a nabízí ty nejplynulejší, oku lahodící linie.

Na samém začátku stavby bylo to, co je nutným prvním krokem při konstrukci cafe raceru. BMW bylo kompletně odstrojeno, vše co se jevilo nepotřebné, letělo do koše a za těmito díly i spoustu držáků a úchytů odříznutých z rámu.
Následovala ruční výroba plechařiny. Jediné co zůstalo na svém místě je spodní část nádrže. Té byl však odstraněn a seříznut vršek, aby vzniknul unikátní tvar, plynule přecházející do sedla a následně i do koncové části. Celá nádrž je potom po vrchní straně pokryta dřevěným plátem, pocházejícím z amerického ořechu. Tento kontrast s kovovými částmi vzešel z inspirace motorovými čluny Riva.
V části nacházející se těsně za řidičem bychom nalezli jednak čistě designový výdech pojatý jako mřížku, jednak zakončení dvou nerezových výfuků. Tlumiče bychom hledali marně, výfuky jdou z hlav motoru co nejkratší cestou rovnou do podsedlové části.
Kouzlo tkví nejen v celkovém pojetí a tvaru, ale i v drobných detailech. Víčko nádrže je leštěný originál ze závodního BMW E30, páčky jsou od Pazzo Racing a kouzelnou drobností je i stranový klíč, sloužící jako držák pro nádržku na brzdovou kapalinu.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (11x):
Motokatalog.cz



TOPlist