yamaha_mt09




Mach chicken aneb kuře Kawasaki na steroidech

Kawasaki S1 z roku 1975 jako flat track. Kanaďan Aaron Pierson se do toho pořádně obul, a přestavěl legendární tříválcový dvoutakt do úplně jiné podoby.

S jednička označována jako S1 Mach se objevila na trhu v roce 1976 a vydržela v prodeji do roku 1981. Model navazoval na úspěch modelu H1 Mach III, který měl objem 500 ccm. Model S1 přišel s menším objemem 249 kubických centimetrů v tříválcovém dvoudobém motoru, který vytlačil 32 koní v 8000 otáčkách. Model nahradil motocykl A1 samurai 250 s dvouválcovým motorem.

Vzduchem chlazený motor byl na tehdejší dobu velmi temparamentní. Tříválec se mocně rozvaloval po silnici a dnešní úprava vzdává hold tomuto skvostu. Aaron Pierson, který pochází z Alberty v Kanadě, jej nazval Mach chicken. Jeho rodina prodávala motocykly Kawasaki již řadu let a jedna S1 se povalovala mezi harampádím. Dnes už nikdo neví jak se tam dostala, ale motor byl v dobré kondici. To se rozhodně nedalo říct o podvozku.

Ručně posvařované trubky našly uplatnění jako výfuky a Yamaha TZ250 propůjčila sedlo. Tlumení Marzocchi se dodalo z motocyklu Hercules GS250 a stupačky jsou z Husqvarny. Kola i bubnové brzdy se zrenovovaly, ale svazek elektřiny se dělal komplet nový a jednodušší. Zapalování je nyní spouštěno tlačítkem z Yamahy WR450, s čímž souvisí i nový regulátor. Pod sedlem je menší gelová baterie, která dodá potřebnou energii pro přední LEDkové světlo.

Aaron, chtěl lehkou a vzdušnou stavbu, proto žádné blatníky, zrcátka a směrová světla. Přitom však mu vznikl nevyužitý prostor okolo baterie a tak tam přidal tři náhradní svíčky, klíče a šroubovák. "Velkou radost mám i proto, že tahle schránka se otevírá jednoduše pouze dvěma pružinovými kolíky". Je tu spoustu detailů, které nutí lidi otáčet hlavu, kdykoliv tohle zelené kuře jede vyvenčit. Aaron neoživil starý bike, ale udělal komplet nový.

Informace o redaktorovi

Tomáš Procházka - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (15x):
Motokatalog.cz



TOPlist