yamaha_demo_tour




H-D Sportster XL1200 v designu F1 John Player Special

Přestavby motorek na počest nějakého významného auta nejsou zas tak ojedinělou záležitostí. Dílna bratrů DelPrado, DP Customs, dostala od svého zákazníka za úkol postavit bike na počest monopostu F1 Lotus 77, který je také znám pod jménem John Player Special. Jaký je výsledek?

Lotus 77 v nezaměnitelných barvách John Player Special brázdil okruhy série F1 v roce 1976. Jedním z pilotů byl i Američan Mario Andretti, kterého mají bratři DelPrado v oblibě, takže do zakázky se pouštěli s chutí a osobním zaujetím. Jako základ přestavby si vybrali postarší Sportster XL 1200 z roku 1997, ten ale prošel důkladným faceliftem, takže ve výsledku nejde téměř poznat, o jakou motorku původně šlo.

Jak to tak u podobných staveb bývá, zachován zůstal pouze rám a motor. Motor se hodil do slušivého černého kabátku a dostal pár úprav jako například Dynatek zapalování. Ušetřen nezůstal ani karburátor, kde došlo k přetryskování. Určitě jste si všimli, že došlo k přechodu od řemenového pohonu k řetězu. Ten se k tomuto typu motorky bezpochyby hodí více. 51 zubů na zadní rozetě slibuje docela slušný odpich a častější řazení.

Pozornosti nemohla uniknout ani krásná zlatá kola s obutím Pirelli Sport Demon. Disky jsou vyrobené pomocí CNC přímo v dílně DP Customs a disponují vysokou kvalitou materiálu. V DP byla ostatně zhotovena i zcela nová nádrž, sedlo a spoiler u předního kola, který kryje výfuk.

Tlumiče jsou od firmy Progressive Suspensions, která se na H-D specializuje. Kvalitní podvozek potřebuje odpovídající další komponenty, proto zde najdeme brzdy od firmy Brembo. Přidejme ještě několik dílů jako jsou řídítka s jednoduchým otáčkoměrem, otevřené filtry a motorka je světě.

Samozřejmě se nesmí zapomenout na to hlavní – zbarvení John Player Special, které věrně ctí předlohu z roku 1976. Docela by nás zajímala úspora hmotnosti, motorka totiž vypadá o dost mrštněji než originál.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (19x):



TOPlist