globalmoto_duben_nolan




Black!, Rock! a Punk! od El Solitario

Black!, Rock! a Punk!, tak se jmenují tři netradiční přestavby od španělské dílny El Solitario. Každá motorka odkazuje na jeden výrazný hudební žánr – kdo by váhal, tak ano, první patří black metalu.

Tři Hondy CG 125 z roku 1980 prošly radikálním odstrojením, nezůstalo prakticky nic, co by se dalo jen trochu pokládat za zbytečné. Autoři při realizaci přestavby vycházeli z definice popového umění od Richarda Hamiltona, která ve volném překladu zní asi takto: „Populární, levné, pomíjivé, postradatelné, masově produkované, mladé, vtipné, sexy, nezvyklé, okouzlující a s velkým businessem“.
Chlapci si tento výčet přirovnání vyložili po svém a směle se pustili do díla. Jejich stroje měly být lehké, hbité, s designem odpovídajícím popové kultuře doby dávno minulé a zároveň měly být vtipné.

Základní věcí bylo pořádně pročistit a renovovat motor s karburátorem. Těsnění, kabeláž a hadice byly vyměněny za nové a stejně tak šroubky a další spojovací materiál. Jak již bylo řečeno, velký důraz byl kladen na maximální očesání motocyklu, k čemuž dopomohlo chytré schování téměř všech drátů do zkráceného rámu. Nenajdeme zde ani airbox nebo baterku, to všechno muselo pryč.
Motorky jsou pak stylizovány do podoby velice populárních kol BMX z 80. let. K tomu velmi dopomáhají barevná řídítka s charakteristickým BMX tvarem, pegy místo stupaček nebo BMX gripy. Také páčka spojky a přední brzdy vypadá jako z kola. Přidejme k tomu hranaté přední světlo, mini zadní blatník, povedenou nádrž a sedlo a pořádný zvuk z krátkého výfuku a máme povedené prdítko na cesty kolem komína.
Design je podtržen povedenou barevnou kombinací u všech tří motorek, kde každé zbarvení odkazuje na patřičný hudební žánr. Koho bije do očí růžová nebo křiklavě zelená, měl by se kouknout na nějaká „dobová“ hudební videa. 80. léta byla opravdu divná doba, ale řada z nás na ni má jistě mnoho krásných a úsměvných vzpomínek.

Video - Black!, Rock! a Punk! od El Solitario


Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):
Motokatalog.cz



TOPlist