yamaha_demo_tour




Vyražte na lov do antikvariátu!

Zima se blíží, dny se krátí a bude víc času na čtení. Mrkněte s námi na pár knižních moto-tipů, pro které se ale musíte vydat do antikvariátu, neboť datum jejich vydání je v daleké minulosti. Většina z nich má co nabídnout i po letech.

Adolf Kuba
Kluci,plný plyn
1969

Knížka byla určená mlaďákům, kteří se zvolna chystají na svoje první papíry. Texty jsou vesměs uvědomělý, obsahově se dá knížka nazvat zábavnou učebnicí. Tématicky knížka prochází historii motorismu, tehdejší současnost, prognózy do nejbližších let, motosporty, základy údržby a samozřejmě i pravidla silničního provozu.
Ani současná verze knížky by se dnes neztratila – občasné seriály o bezpečné jízdě ani letáky Besip-u ji obsahově netrumfnou. Otázkou je, zda by se I dnes našli teenageři, kteří by ji četli.
Karel Beránek
Malé motocykly
1989

Řekl bych, že volně navazuje na titul zmíněný výše. Komunistická ochranná deka dokonce maže dvacet let mezi nimi – pořád tytéž Pionýry a Jawetty, jakoby se čas nehnul.
Určená je zejména pro čerstvé řidiče padesátek, ukazuje, co tehdejší trh nabízel, dává velice užitečné návody na řešení běžných problémů, popisuje techniku jízdy, radí jak se sbalit na delší cesty, nebo třeba I to, jak s motorkou v terénu smykovat, nebo skákat. V rámci tehdejších reálií dostává čtenář rady k úpravám sériových motorek pro sport.
Perfektní průvodce životem s 50cc.
Ing. Milan Jozíf
Jezdím na motocyklu a skútru
1971

Podrobná příručka techniky pro tuzemské motorky vyšších obsahů. Popisy technických řešení motorů I podvozků, hodně dobré návody na udržování strojů. Řekl bych, že se jedná o “Dočkala light” (Jawisté vědí :o) a to hlavně proto, že se zde řeší spíš obecné návody, než servis přesně pro konkrétní stroj.
Oldřich Beneš
Nápady pro motoristy
1970

Pro tuhle knížku mám slabost! McGyver ještě dlouho čekal na vymyšlení a tady už bylo 1111 neskutečných rad pro motoristy! Najdete náměty na vylepšení vašeho vozu (…tehdejšího ovšem…),na spousty vymyšleností do garáže a dílny, načtete spousty chemických receptů na nejrůznější nátěry, směsi a lektvary.
Co třeba nápad udělat ze starého motoráfku průlez drátěnkou pro slepice? Zacementovat nepotřebný klíč od vrat do zdi a získat tak pevné očko? Přimíchat do barvy rozdrcené sklo a vyrobit si tak reflexní nátěr?
Duševní relax je ta ostrá protiváha k dnešním zaklínadlům: Držte se předpisu výrobce a Svěřte stroj autorizovanému dealerovi. Ještěže se tahle knížka dostala díky emigrantům až do USA,kde si jí četl malý scénárista Mac Gyvera….
Adolf Tůma
Učebnice řidiče motocyklisty
1958

Jak název napovídá, jedná se o knížku užívanou k výcviku řidičů. Podstatnou část tvoří nauka o technice motocyklů, nechybí ovšem ani technika jízdy a spousta nádherných technických perokreseb.

Dalibor Janek
Šťastný František, 1988
Bylo mi asi patnáct, když se mi tahle knížka dostala do rukou. Jakmile jsem ji dočetl, byl jsem militantní fanda Františka Š…
Životopisná knížka vypráví úžasnej život FŠ, kdy čtenář jen nechápavě kroutí hlavou nad neutuchajícím duchem našeho legendárního jezdce a nelze než bezmezně obdivovat jeho vytrvalost a ”psí povahu”. Vlastně od přečtení téhle knížky toužím vidět ostrov Man...
Víte, klidně ji dejte přečíst i někomu, kdo se o motorky nezajímá – je totiž hlavně o pozoruhodném člověku,optimismu a radosti ze života.
Vyšla i reedice po ”sametu”, v níž se objevila nová kapitola - óda na olejáře Castrol....no, sponzoři chtějí své a původní příběh se tím zkazit nedá.
Květoslav Mašita, Jan Kotrba
Život soutěžního jezdce
1981

Pan Květoslav Mašita byl v nedávné době oceněn FIM za přínos motosportu. Vlastně se divím, že už dávno nevyšel na poštovních známkách, nebo že výrobci off-road dresů/přileb dávno nedělají Mašita-edice svých výrobků. Květa by se ve své době dal přirovnat k dnešnímu Grahamu Jarvisovi i k supertalentu Johnny Walkerovi. Tolika mistrovskými tituly z českých, evropských i světových soutěží se může pochlubit opravdu málokdo.
Kniha je psaným životopisem a to od dětství až po jeho jezdecký vrchol. Najdete zde spousty soutěžáckých příhod, příběhy ze šestidenní i pohled do zákulisních příprav v Dukle a Jawě.
Ing. Pavel Husák
Terénní motocykly,mistři světa v motokrosu
1971

Obsáhlá publikace od skutečně kovaného odborníka na MX – konstuktéra Jawích speciálů. Postupně mapuje sezónu po sezóně celý seriál mistrovství světa MX, popisuje tehdejší techniku i osobnosti jezdců. Technice se věnuje také samostatný oddíl knihy, obsahující spousty nákresů i fotek.
Úžasný zdroj informací.
Naděžda Sochová
Neporažený
1965

Knížka z prostředí motokrosu padesátých a ranných šedesátých let se věnuje naší velké motoristické postavě – Jaromíru Čížkovi a jeho příteli-závodníkovi Františku Rónovi.
První část knihy tvoří i titul “Neporažený”. Děj mapuje dobu, kdy se Jaromír pohyboval v motokrosové světové špičce, stejně jako tehdy vládly československé motocykly.
Druhá část nese název “Kontrolní závod” a popisuje tu smutnou část kariéry, kdy jezdec ví, že jeho hvězda zapadá a je čas se stáhnout.
Díky době vzniku je knížka lehce nasáklá ideologií tehdejšího režimu, ale i tak je hodně čtivá. Díky tomu, že ji psala žena, je kladený důraz vyprávění vice na lidi, než na suše technické detaily.
Lev Stein
Svět pod koly ČZ
1979

Lev Stein, jakožto novinář a jihočech, se pustil do mapování historie terénních motocyklů ČZ. Z větší části je tu současně vyprávěný i životní příběh Arnošta Zemena, velice úspěšného člena našich enduro týmů a několikanásobného vítěze Šestidenní. V závěru jeho příběh opouštíme a sledujeme tehdejší vrchol motokrosové éry ČZ.
Knížka je protknuta spoustou příběhů z ISDE i méně významných závodů.
Jasně, narazíme na rudé hvězdy, chudý lid a bohaté imperialisty...naštěstí máme historický odstup, abychom si to dovedli profiltrovat.
Pavel Novotný, František Šťastný
Na plný plyn
1967

Máme tu první životopis našeho velkýho Františka. Narozdíl od pozdějšího ”Šťastný František” je poněkud stručnější, vynechává kapitoly ze soukromého života FŠ, ale o to víc se věnuje závodům a jejich detailním popisům.
Psáno příjemným vyprávěcím stylem a se zmíněným pozdějším životopisem si vlastně moc nekonkurují – popisují stejné události,ale každá kniha po svém.
Pavel Novotný, Miloš Skořepa
Rychlá kola
1974

Kronika motosportu napříč jeho disciplínami i časem. Začnete kapitolou o úplně prvním motozávodění ještě v devatenáctém století, kdy vládl plochý řemen, podíváte se na ovály ploché dráhy, včetně Zlaté přilby, počtete si o naší nejslavnější enduro generaci, dostanete se na okruhy asfaltové i motokrosové.
Zajímavou součástí knížky jsou kompletní výsledky motopodniků pod hlavičkou FIM od počátku, až do roku 1974.
Hodně dobrá publikace, která se ani dnes nemusí omezovat jen na historiky a staromilce.
Petr Kovář, Michal Štěpanovský
Motokros,můj život
1995

Kdo by neznal Petra Kováře?! Jeden z našich nejlepších motokrosařů svojí doby mohl vydat svůj jezdecký životopis až po převratu a to s sebou nese jedno velký plus – s čerstvou pamětí a svobodou slova se pouští do vzpomínek na komanče, Svazarm, na patálie se zastaralou Čízou, touze po japonské motorce a konečně i na dobu, kdy zákazy padly a hledala se cesta, jak dál se sportem v ranným kapitalismu.
Dobrá knížka o dobrým týpkovi :o).
Ing. Jiří Wohlmuth
Svět Velkých cen
1984

Úžasná kniha kompletně zasvěcená silničnímu závodění. Mapuje Grand Prix sezónu po sezóně od prvních poválečných podniků až po aktuální (tehdy) rok.
Detailní popisy jednotlivých závodů, pohledy do zákulisí a do depa, to všechno vám umožní udělat si perfektní obrázek o tom, jak to tehdy chodilo.
Kniha končí obsáhlými výsledkovými tabulkami pro všechny objemové třídy, jmény jezdců, značkami a dokonce průměrnými rychlostmi v závodě.
Šťastný, Haillwood, Read….čekají, až si o nich přečtete.
Pavel Novotný,Miroslav Ebr
Zlato z bahna a kamení
1986

Kultovní publikace milovníků endura! Povídkovou formou vzpomínek jednotlivých jezdců si projdete jednotlivé ročníky šestidenní od poválečných dob až do osmdesátých let. Můžete si nostalgicky smrknout do kapesníku nad zlatými dobami našich enduro jezdců, jezdících na českých motorkách ve světové špičce… chtělo by se říct: Povinná četba pro každýho, kdo už se někdy rozplácnul v bahně a zjistil, že ho to baví.
Juraj Ilja Jenča, Pavel Kačer
Kouzlo levých zatáček
1978

Mnozí považují závody na ploché dráze za nudný – ovál, pořád jen doleva, divný motorky... tenhle názor se dá lehce opravit jedinou návštěvou závodů naživo, nebo si můžete o plošině něco přečíst.
Kouzlo levých zatáček vás zasvětí do pravidel závodů, představí vám slavné jezdce historie i slavné kluby svojí doby. Z vyprávění jezdců můžete nasát atmosféru závodění, chvíle příprav v dílně a depu, cestu nahoru i dolů.
Juraj Ilja Jenča
Zlatá přilba
1986

Již jméno autora dává záruku hutných informací z plochodrážního prostředí. Kniha na více než třech stech stranách mapuje dějiny jednoho z nejslavnějších závodů v Evropě – Zlaté přilby Pardubice.
Ročník po ročníku je popsaný z pohledu dobových reálií, názorů jezdců a výsledkových listin. Poměrně obsáhlá je příloha fotografií – černobílých i barevných.
Kupodivu se do knížky nevloudilo tolik z povinné socialistické propagandy, tím pádem se i dobře čte.
Jan Kubec
Ovál plný smyků
1983

Jedna z knížek vycházejících pod hlavičkou Sportovní vzory. Jedná se vlastně o sportovní životopis našeho výborného plošináře Jana Holuba od chvíle, kdy do rodných Chrášťan dotáhl svůj první motocykl až do chvíle rozhodnutí odejít ze závodů. Text doplňují popsané fotografie ze závodů.
Moje osobní vzpomínka: když jsem se ve třinácti začal zajímat o motorky, tuhle knížku jsem se donutil přečíst (he, těsně po revoluci bylo čtení o motorkách zatraceně málo). Donutil, protože plošina mě vůbec neoslovila. Po přečtení jsem jel do Slanýho na svůj první závod naživo a od tý doby nedám na jezdce Speedway dopustit – na tyhle závody musí mít člověk sakra odvahu!
Petr Dufek, Jiří Maršíček
Na plný plyn
1990

Knížka je kompilací deseti samostatných příběhů z různých motoristických odvětví. Pro nás, jakožto fandy do motorek budou asi nejvíc zajímat tyto:
Stříbrná tráva – příběh Václava Vernera a jeho závodění na klasické, dlouhé i ledové ploché dráze
Věnec pro Zbynďu – příběh Zbyňka Havrdy, velice úspešného silničního závodníka (a konstruktéra) na maloobjemových kubaturách. Ikony Hořických závodů, člověka,který se musel vyrovnat se smrtí syna…
Malej Car – název je současně přezdívka soutěžáka Jiřího Císaře se kterým si projedete mnoho enduro tratí v sedle soutěžní Jawy
Jedno kolo kilometr – a ještě jedna plochá dráha na závěr. Tentokrát o Jiřím Štanclovi, držiteli nekolika Zlatých přileb

Kromě moto kapitol si můžete skočit do kokpitu Liazky na Dakaru, za volant soutěžního auta, okruhového speciálu i autokrosové buginy.

Hezký svědectví tehdejší doby.
MUDr. Václav Potužník
Deset HP pro Afriku (Jawou od Casablanky po Asuán)
1973

Pan doktor Potužník je motocyklovou obdobou cestovatelů Hanzelky a Zikmunda. Jeho cesty jsou jednoduše fantastické! Ať už neskutečnou vzdáleností ujetou na neskutečně slabých motocyklech (Pionýr, Devadesátka…..), to všechno na konci padesátých a během šedesátých let.
Žádné nanotechnologie, žádné GPS, žádný cestovní speciál.
V záplavě dnešních cestopisů, kdy se každá cesta za hranice ČR nazývá expedicí, jsou cestopisy MUDr. Potužníka jako z jiného světa. Světa odvahy a dobrodružství.

Informace o redaktorovi

Miroslav Kalous - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (19x):



TOPlist