husqvarna_svartpilen_801_2




Přežíváme tropická vedra v chladící vestě

Vedro k padnutí. V tu chvíli člověk nemá na ježdění na motorce ani pomyšlení. Jenže někdo musí a někdo si nechce nechat ujít ježdění ani v parných letních dnech a právě pro ně přichází se spásou chladící vesta. My jsme v redakci otestovali vestu Cool Down od BMW, ale nabízí se tu i další výrobci jako Revit nebo Macna.

Kapitoly článku

Chlazení funguje na principu odpařování, kdy systém HyperKewl, ze kterého je vesta ušitá, v sobě až na 8 hodin uzamkne vlhkost, kterou následně postupně uvolňuje a chladí. V podstatě princip mokrého trička, akorát že na sobě nemáte nic mokrého. Vesta má snižovat teplotu o 6 až 15 stupňů ve srovnání s teplotou okolí. Podle teploty, fyzické zátěže a druhu oblečení, pod kterým vestu máte, taky záleží, jak dlouho vesta bude chladit. BMW uvádí rozmezí pět až osm hodin. Když už vesta uschne a přestane chladit, stačí vestu opět namočit a funguje dál.

V praxi před vyjížďkou vestu vezmete (lepší větší rezerva, klidně i půl hodinka až hodinka), hodíte do umyvadla a namočíte. Klidně napusťte umyvadlo a nechte vestu, ať nasaje, co se do ní vejde. Potom jí vyndáte, vyždímáte a necháte uschnout. Voda, co se bude odpařovat, zůstane v komorách systému HyperKewl, ale na povrchu vesty a na bočních elastických panelech být nemusí. A je fakt, že když vesta pořádně neuschne, tak od ní můžete mít ostatní oblečení mokré. Vestu je podle návodu totiž dobré nosit přes nějaký kus oblečení.

Když už suchou vestu obléknete, okamžitě se dostaví příjemný chladivý efekt, který doprovází pocit, jako když na sebe dáte durch promočené tričko. Je to fakt zvláštní, protože přitom na sobě nic mokrého nemáte. Jsou to čáry a kouzla! Na omak je vesta teda maličko vlhká a i to spodní tričko něco nepatrně chytí, ale ne tolik, aby to bylo nepříjemné a na sluníčku to hned neuschlo. Výrobce doporučuje používat vestu spolu s textilními prodyšnými bundami, já ji vozím i pod koženou bundou a i tam funguje. Chladivý efekt není díky menšímu přísunu vzduchu takový, ale každý stupeň je dobrý a je to znát.

Chladivý efekt je dokonce znát, i když nejedete, což je super když se zastaví při focení, na oběd nebo na nějaké akci. A v současných úmorných vedrech v ní sedím dokonce i v kanclu za počítačem. Opřený o křeslo už teda mám záda vcelku mokrá, to už vesta pouští víc vlhkosti, ale je to asi tak stejný, jako kdybych ji neměl a potil se. Z toho vyplývá, že když budete mít na zádech třeba těžký batoh, tak do sebe vyždímáte trochu víc vody. Jinak jsem ale spokojenej, vesta funguje a není mi tolik vedro! Vestu Cool Down seženete u prodejců BMW za cenu kolem 2 500 korun.

Z dalších výrobců nabízí chladící vesty třeba značka Revit s modelem Liquid, která funguje na podobném principu. Zajímavá je také vesta od značky Macna, kde se doplňuje půllitrový zásobník vody a vy jste zase připraveni byt příjemně chlazeni až po dobu tří dnů. Všechny vesty stojí přibližně kolem 2500 - 3000 Kč.

Revit Liquid a Macna Dry Coolig vest

Vyzkoušeli jste chladící vestu? Napište nám do komentářů jaké jsou vaše zkušenosti.

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 60 Kč od 20 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Tifone přispěl 3 Kč
Czort přispěl 3 Kč
PEPE800 přispěl 3 Kč
Kitko přispěl 3 Kč
Prskoš11 přispěl 3 Kč
Sylver přispěl 3 Kč
hansc přispěl 3 Kč
Riksa přispěl 3 Kč
Luba73 přispěl 3 Kč
Freddy_X přispěl 3 Kč
PetrK91 přispěl 3 Kč
milan26 přispěl 3 Kč
MaOn89 přispěl 3 Kč
Vanspeeder přispěl 3 Kč
Hughes.de.Payns přispěl 3 Kč
Hans2 přispěl 3 Kč
Asklik přispěl 3 Kč
sherif přispěl 3 Kč
endmajla přispěl 3 Kč
Bullet500 přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist