yamaha_demo_tour




Povinné ručení na letošní sezónu: Jak najít nejvýhodnejší nabídku?

Jako majitelé auta či motorky se placení povinného ručení nevyhneme – nutnost jeho zřízení ještě před vjetím na pozemní komunikaci přikazuje zákon. To však neznamená, že bychom neměli volnou ruku v jeho výběru. Jak tedy vybrat povinné ručení, které se nám skutečně vyplatí? Na to se společně podíváme v následujících řádcích.

Kdy musíme zřídit povinné ručení?
Přestože si povinné ručení spojujeme především s auty a silnějšími motorkami, ve skutečnosti je povinné opravdu pro všechna motorová vozidla. Podle zákona č. 168/1999 Sb. se povinnost platit pojistné mimo jiné vztahuje i na jednostopá vozidla, mezi které kromě motorek spadají také skútry, babety a mopedy.

Zvláštní kategorií jsou čtyřkolky, u kterých povinnost zřízení povinného ručení závisí na jejich homologaci – pokud čtyřkolka nesplňuje podmínky pro provoz na silnici, logicky nám odpadá i nutnost sjednání povinného ručení. Asi však není třeba dodávat, že na silnice s ní vyrazit nemůžeme.

Co ovlivňuje cenu pojistného?
Než se s vámi podělíme o praktické tipy, jak najít tu nejvýhodnější nabídku, je třeba zmínit faktory, které cenu pojištění motorky ovlivňují. Ty jsou veskrze totožné s těmi, které ovlivňují cenu povinného ručení u automobilů.

Asi nejvýznamnějším ukazatelem, který určuje výši povinného ručení, je věk řidiče. Nejlevnější pojištění máte šanci získat v případě, že jste ve středním věku. Nejvíce si naopak připlatí začínající řidiči do 21 let či důchodci nad 75 let. U obou těchto skupin je totiž statisticky výrazně vyšší riziko dopravních nehod.

Právě tato „cenová diskriminace“ je častým důvodem, proč mladí řidiči často žádají o pojištění svého auta či motorky své rodiče. Je však nutné říci, že ačkoliv takto lze na povinném ručení skutečně ušetřit, v případě dopravní nehody mohou rodiče snadno přijít o bonus, který během let bez nehod získali.

Vyplatit se tento postup nemusí ani v případě, že jezdíte bez nehod – jednoduše přicházíte o svůj vlastní bonus, který byste za roky bez dopravní kolize získali.

Vyplatí se dlouhodobé pojistné?
Dalším faktorem, který se při zřizování povinného ručení vyplatí zvážit, je délka jeho trvání. Zatímco u automobilů krátkodobé neboli sezónní pojištění zpravidla ani nezvažujeme, u motorek a skútrů je situace zcela odlišná. Pro mnoho moto-nadšenců je totiž motorka spíše sezónní záležitostí.

Pokud i vy vytahujete motorku až s příchodem jara, pravděpodobně pro vás bude z finančního hlediska nejvýhodnější sezónní povinné ručení na dané období, nejčastěji od jara do podzimu.

Opět je třeba připomenout, že v době, kdy nemáme povinné ručení zaplacené, bychom rozhodně neměli vyrážet na cesty. Nejen, že tím porušujeme zákon, ale v případě nehody si koledujeme o pořádný malér.

Zvažte pojistnou částku
Limity povinného ručení jsou zákonem nastaveny na minimální částku 35 milionů korun jak pro škody na zdraví, tak i majetku. V praxi to znamená, že pojišťovna v případě nehody kryje náhrady škod právě v rámci této sumy.

Ačkoliv se toto číslo může zdát poměrně vysoké, je třeba si uvědomit, že zejména při hromadných dopravních nehodách mohou být škody výrazně vyšší. Stojí proto za zvážení, jaká pojistná částka je pro vás nejvýhodnější – vyšší limity povinného ručení sice znamenají o něco vyšší pojistné, ale v případě větší nehody se skutečně vyplatí.

Nezapomeňte na asistenční služby
Přestože se může většina nabídek pojišťoven zdát téměř totožná, často se liší rozsahem asistenčních služeb. I když vám tato kategorie může připadat při výběru povinného ručení poměrně zanedbatelná, je vhodné ji zahrnout do konečného rozhodnutí. A to zejména v případě, že často cestujete do zahraničí.

Porovnejte nabídky
Po zvážení všech požadavků a kritérií nezbývá než porovnat nabídky všech pojišťoven. Pokud chcete ušetřit čas strávený prohlížením individuálních nabídek jednotlivých pojišťovacích společností, jednoduše využijte některý z internetových srovnávačů povinného ručení. Po zadání parametrů o vás a vašem vozidle získáte přehled nabídek, mezi kterými si stačí vybrat tu, která vám bude nejvíce vyhovovat.

PR články jsou placenou formou inzerce. Redakce nezodpovídá za obsah a platnost takto označených článků.

Informace o redaktorovi

PR článek - (Odebírat články autora)




TOPlist