yamaha_demo_tour




Nejlepší z Čechů na Erzbergu vás naučí extrémní enduro

Letošní termín extrémního enduro závodu Erzbergrodeo je skoro za dveřmi, ale ještě než se patnáct stovek závodníků seřadí na start prologu, vrátíme se na chvíli k minulému ročníku. Kdo se o tenhle šílený sport trochu zajímá, určitě si pamatuje loňský úspěch českého reprezentanta Romana Körbera, který skončil mezi půldruhým tisícem startujících na skvělém 41. místě. Nebýt problému s pneumatikou v páteční kvalifikaci, mohlo to dopadnout ještě lépe, ale i tak se Roman stal skokanem roku a vybojoval pro naše barvy nejlepší umístění.

Asi není náhoda, že v hlavním závodu na Erzbergu pravidelně dosahují největších úspěchů bývalí nebo současní trialisté. Motokrosaři mohou své zkušenosti zužitkovat maximálně ve svižném prologu, kde motorky letí po úbočí rakouské hory rychlostí hodně přes stovku, a postoupí dál hlavně díky tomu, že se nebojí tahat za plyn. V nedělním Hare Scramble ale na zdolávání příkrých srázů kombinovaných s náročným terénem nestačí před startem jenom vyndat mozek z helmy. Tam už se víc uplatní cit pro rovnováhu, obratnost a další zkušenosti ze závodů šlapaček.
Kdybychom tuto teorii chtěli převést do domácích podmínek, stačí se podívat na výsledkové listiny závodu Strmý vrch v Chýnově, kde se to trialovými legendami jen hemží. Naposledy vyškrábal ze všech nejvýš právě Roman Körber se svou téemkou, a také on vděčí za své dovednosti trialové minulosti.
Nemá cenu tady vypisovat všechny úspěchy Romanovy závodní kariéry, ty si můžete přečíst na jeho novém webu. Na jeho současné formě je podstatné, že ji postavil na solidním základu. Začal na cyklotrialu, pak se několik let pohyboval mezi špičkou českého trialu, a teprve když měl ovládání motorky v malíčku, přešel mezi rychlejší enduráky. Díky tomu dnes si s motorkou v terénu rozumí jako málokdo u nás.
Roman rozhodně nemá v plánu nechat svůj talent zahálet. Jeho snem je kromě dobývání vyšších pozic na Erzbergu také účast na dalších  extrémních enduro závodech světového formátu, rád by zkusil halové enduro a pokud sežene sponzoru, troufne si i na Dakar.
Navíc si nechce nechat nabyté zkušenosti jenom pro sebe, a proto se rozhodl otevřít první enduro školu svého druhu v republice. Počítá s více kategoriemi. Hlásit se mohou jak  pokročilí - ať už závodníci nebo hobby jezdci - kteří mají pocit že jim při překonávání extrémního terénu chybí „trialové základy“, tak i začátečníci. Škola je prostě otevřená všem, kdo chtějí na motorce umět něco víc, než všichni ostatní.

Základním smyslem školy je příprava pro správné projetí obtížného terénu a překonávání extrémních překážek, ať už proto  že se chcete zúčastnit Enduro nebo Crosscountry závodů, kam se umělé překážky čím dál víc zařazují, nebo jen tak pro dobrý pocit. Pod Romanovým dohledem se můžete připravit i na extrémní závody typu Erzberg Rodeo, nebo Red Bull romaniacs, které bez tréninku základních trialových dovedností jen těžko absolvovat. Všichni přední jezdci extrémních závodů jsou bývalí špičkoví jezdci MS v trialu (Tadeusz Blazusiak, Dougie Lampkin, Graham Jarvis, aj.).
Pro snazší pochopení základních dovedností je na začátek připravena lehká trialová motorka. Na ní se účastníci kurzů od úplných začátků naučí jak motocykl ovládat, jak držet řídítka, jak správně dýchat, jak správně stát, atd. Tréninkový plán není pevně daný a dá se "ušít na míru“ podle požadavků a schopností jezdce, ale na ukázku vybíráme z webu motoškoly alespoň pár prvků, které mohou být do výuky zařazeny:

  • udržení stability na stojící motorce bez sundání nohou ze stupaček
  • nadhození předního kola a jízda po zadním kole např. přes vodu
  • nadhození zadního kola a jízda po předním kole
  • odhazování obou kol na místě a při jízdě
  • odhazování kol pomocí nohy
  • rozjezd z malé vzdálenosti od překážky
  • rozjezd ze sedu a ze stoje
  • přeskok přes překážky
Trénovat můžete individuálně nebo ve skupině, a od toho se pak také bude odvíjet cena kurzu. Instruktor za vámi přijede kam budete potřebovat - třeba tam, kde normálně trénujete nebo jezdíte s partou na enduro vyjížďky. K dispozici bude také připravovaný trialový a endurový park nedaleko od Prahy. Protože Roman normálně chodí do práce (respektive do školy, kde pracuje jako učitel obdorného výcviku) mohou kurzy probíhat o víkendech, prázdninách, státních svátcích nebo ve všedních dnech odpoledne.

Jestli vás Romanův nápad zaujal, a přemýšlíte o tom, že byste se chtěli něco nového naučit,  podívejte se přímo na stránky www.romankorber.cz, kde kromě na podrobnějších informací najdete i tohle ilustrační video.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (23x):



TOPlist