yamaha_demo_tour




Jsi pankáč a máš pořádnou páru? Steampunk!

Jakkoli po mně obvykle stečou módní vlny jako voda po hrochovi a všechno objevuju s decentním desetiletým zpožděním, o steampunku mezi bajkerama jsem toho zatím moc nenašel. Alespoň v ČR. Takže doufám, že neobjevuju Ameriku a že jsem nezaspal dávno proběhlou vlnu.

Kapitoly článku

Steampunkeři se řadí mezi obdivovatele žánru Science Fiction a ladí vzhled svůj i přemětů, které je obklopují do charismatické podoby devatenáctého století tak, jak jej popsal například Jules Verne nebo H.G.Wells. Tehdy fantazie dovolovala sestrojit ponorku z kůže, plátů mědi a umělých žabích nohou, tabu nebylo ani vzdušné plavidlo s parním kotlem...
Steampunk v sobě má cosi bizarního i technofilního. Pan Švankmajer by se jistě divil, jak stylově čistě vytvořil v duchu S-P rekvizity k Tajemství hradu v Karpatech, stejně jako další ikona českých sci-fi filmů Karel Zeman. S-P se neotáčí zády ani k postapokalyptickým kreacím ve stylu Mad Max. Inspirace přichází nezřídka z Viktoriánské Anglie, nebo amerického divokého západu (např. film Wild Wild West).
Radikální příznvci S-P přihodí do těsta výtažky z horrorů, Tolkienovských příběhů, StarWars i StarTrek a to celé v co nejvíc komiksovém provedení..
První známky S-P se datují kolem roku 1987 (rok po výbuchu Černobylu....že by??), kdy se inspirace hledala ve Sci-Fi dílech padesátých / šedesátých let a postupně dál a dál do historie. Samotný vznik slova Steampunk je přisuzován spisovateli Sci-Fi K.W.Jeter (-ovi), který jej použil v dopise pro Sci-Fi magazín v dubnu 1985.
Do motorek nám steampunk přinesl prvky z technických detailů parních lokomotiv, předválečných aut (z obou předválek :D), prvních tanků, dvouplošníků....veliké nýtové spoje, používání mědi, mosazi, dřeva, kůže, sem tam obří kulatý budík nebo zakroucená trumpeta...naopak tabu jsou plasty a vyspělá elektronika, protože: Co by tomu Verne řekl?! ,-)
Velice sympatickým sjednocujícím rysem steampunku je naprosté opomíjení konvenčních řešení a volné vstupování do fantastických slepých uliček.

Informace o redaktorovi

Miroslav Kalous - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (16x):



TOPlist