yamaha_demo_tour




Hola hola, škola volá

Nebojte te, nechceme vás posílat zpátky do lavic ani k tabuli. Nečekejte ani návod, kde se dá s nejmenší námahou nebo za nejmíň peněz získat řidičák. Řeč bude o doplňkových motoškolách, které sice nevyžadují povinnou docházku, ale to neznamená, že by byly zbytečné. Naopak - člověk se jak známo učí celý život, a pro jízdu na motorce by tohle heslo mělo platit dvonásob.

Ještě před deseti lety byl u nás pojem motoškola skoro cizí slovo, ale dneska je nabídka doplňujících kurzů tak bohatá, že byste je možná nespočítali na prstech. A pokud je nám známo, ve většině případů se nejedná o žádné rychlokvašky - vedou je instruktoři, kteří mají na motorce odježděny stovky tisíc kilometrů a zkušeností na rozdávání. To neznamená, že by šířili osvětu úplně zadarmo, ale co je pár bankovek za školu proti ceně lidského zdraví nebo dokonce života, které kvalitní průprava může zachránit. 
Výběr té pravé motoškoly by se tedy měl spíš odvíjet od toho, co od kurzu čekáte. Jestli se přihlašujete jako úplný začátečník nebo chcete obohatit svoje dosavadní zkušenosti, případně se k motorkaření vracíte po delší pauze. Dalším základním faktorem je, zda jezdíte převážně v normálním silničním provozu, nebo se mu radši vyhýbáte - ať už v terénu, nebo na uzavřeném okruhu. Každá motoškola nabízí jiné typy kurzů, a ani u těch největších "ústavů" nenajdete úplně všechno.

Bezpečně na motorce - Akademie

S mírně pozměněným názvem vstupuje tým BNM do šesté sezóny svojí existence. Původně komorní projekt se za tu dobu rozrostl na největší motoškolu u nás - ať už personálním obsazením, tak množstvím absolventů kurzů. Bezpečně na motorce se může pochlubit také jednou z nejkomplexnějších nabídek kurzů. Naučí vás líp (a bezpečněji) jezdit téměř na jakékoli motorce od skútru po supersport, i v jakýchkoli podmínkách od silnice přes terén až po závodní okruh. Pestrost nabídky zvyšují různé délky kurzů (od půldenních po půlroční), které jsou rozdělené podle úrovně zkušeností od úplných začátečníků po ostřílené mazáky . Vybrané typy kurzů BNM pořádá po celé republice, a některé speciály probíhají také mimo ČR.

Moto Lisý

Po pěti letech v roli hlavního instruktora BNM se Míra Lisý vydal vlastní cestou, a se začátkem letošní sezóny rozjel vlastní motoškolu. Kromě individuálního přístupu do svých kurzů přidal víc praktické výuky, takže pod jeho vedením se můžete tešit hlavně na ježdění - i když ani na teorii se tady úplně nezanevřelo. Ve škole Moto Lisý najdete kurzy pro bahňáky i okruhové střelce, začátečníky i pokročilé. Rozhovor s Mírou Lisým o jeho nové motoškole najdete tady.

Motoškola Sršeň

Jedna z prvních motoškol u nás, která už před pěti lety začala s výukou jízdy v běžném provozu, na kterou se specializuje dodnes. První polovina jednodenního kurzu probíhá na uzavřené letištní ploše, kde se nejprve zdokonalíte v základních dovednostech jako je krizové brzdění nebo průjezd zatáčkou, a teprve potom se jede do ostrého provozu. Hlavního instruktora není třeba dlouze představovat - jako kaskadér, testovací jezdec a držitel několika světových rychlostních rekordů má cit pro řízení motorky v krvi. Zájemci o jeho kurzy ale musí mít trpělivost, protože termíny jsou obsazené na dlouho dopředu. Reportáž si můžete přečíst zde.

Motoškola Landa

V kolínské motoškole se můžete pro změnu svěřit do rukou profesionálního učitele s platným profesním osvědčením učitele výuky a výcviku s několikaletou praxí při přípravě řidičů, který je zároveň dlouholetým aktivním motorkářem. Jeho škola disponuje vlastním motocvičištěm, kde probíhají individuální nebo skupinové kurzy bezpečné jízdy a správného ovládání motocyklu. Specialitou Motoškoly Landa je výuka MotoGymkhany, ale také třeba kurzy pro děti. Zájemcům o kurz jízdy na skútru, ke kterému stačí řidičák skupiny B, v Kolíně nabízí možnost zapůjčení skútru. Reportáž z kurzu si můžete přečíst zde.

Učme se přežít

Jediný kurz, který díky podpoře Libereckého kraje a BESIPu můžete absolvovat zdarma. To se samozřejmě projeví na velkém zájmu a četné účasti. Podmínkou je, že musíte mít v Libereckém kraji trvalé bydliště. Na letošek jsou zatím vypsány čtyři termíny, o dalších se jedná. Výuka probíhá na autodromu v Sosnové. Reportáž z minulého roku si přečtěte zde.

Motoškola Automotodromu Brno

Jak už napovídá název, dostáváme se ke kurzům s užší specializací. Brněnský okruh provozuje vlastní motoškolu, která je určena nejenom majitelům supersportovních motorek. Přihlásit se může každý, kdo si chce jízdu na okruhu vyzkoušet, a pod vedením instruktorů získat základní dovednosti. Kurzy se skládají z teoretické části, kde se seznámíte s pravidly jízdy na okruhu, významem vlajkové signalizace a dalšími potřebnými informacemi. Následuje praktická výuka ovládání motorky na minibikové dráze, a poslední dvě hodiny kurzu probíhají formou jízdy za instruktorem přímo na trati. Velkým lákadlem bezesporu je, že na vybraných kurzech se v roli instruktora objevuje Karel Abraham. V nabídce jsou i kurzy Motoškola Sport, určené pro pokročilejší jezdce. Letošní novinkou je pořizování videozáznamu z jízdy na trati, podle kterého můžete zpětně vyhodnotit svoje jezdecké umění.

Kaskadérská škola Crazy Day

Jestli chcete svoji motorku nejen umět dobře a bezpečně ovládat v běžných situacích, ale naučit se navíc i nějaký kaskadérský kousek, pak právě na vás čeká partička která si říká Crazy Day. Jezdit po předním či zadním kole se pod jejich vedením naučíte za pár dní, a že  při tom dostanete motorku pořádně "do ruky", na to se můžete spolehnout. Letos se Crazy Day chce víc věnovat mládeži, a proto rozjíždí nový Teenager Camp určený pro ty, co si ještě nemůžou udělat řidičák. Reportáž si přečtete zde.

Stop nehodám - Moto škola

Další "okruhovou" motoškolu organizuje občanské sdružení Stop nehodám. Filozofií této školy je, aby účastníci získali správné návyky na bezpečném uzavřeném okruhu, a pak je využili v praxi při ježdění v běžném provozu. Tomu je přizpůsoben i styl výuky, která probíhá na autodromech v Sosnové, Vysokém Mýtě a Chebu. Pokrořilé kurzy ProLimit a ProRaces pak na tratích Eurospeedway Lausitzring a Sachsenring.

Motoškola Adam Special

Znamý motocyklový kaskadér pořádá svoje kurzy ve spolupráci s Centrem bezpečné jízdy Ostrava Libros už od roku 2012. Výuka probíhá na uzavřeném polygonu o rozloze víc než 25 tisíc m2, a jednou ze specialitek praktické části je nácvik krizových situací na speciální smykové desce pro motocykly. Nabízí tu také možnost zapůjčení motocyklu k výuce (po předchozí dohodě).


Škola extrémního endura Romana Körbera

Kde se dozvíte víc o překonávání těžkých terénních překážek, než u nejúspěšnějšího českého účastníka exrémního enduro závodu Erzbergrodeo? Abyste se mohli přihlásit do jeho školy, nemusíte ale ani mít závodní ambice, protože Roman pořádá kurzy i pro hobíky. Hodně ku prospěchu věci je jeho trialová minulost, která pomáhá naučit úplné základy v malé rychlosti, a v rychlejším tempu už pak jde všechno snáz. Zažili jsme to na vlastní kůži, a určitě to nebyla poslední návštěva v Romanově škole.

Supermoto Academy

I tahle sportovní disciplína má svojí školu, které však nejsou určeny jenom pro závodníky, kteří si chtějí vylepšit osobní rekord. Přihlásit se mohou i motorkáři, kteří se chtějí naučit jak správně projet zatáčkou, najít si optimální stopu, nebo driftovat. Škola je určena všem kategoriím včetně úplných začátečníků. Podmínkou účasti na kurzu není ani konkrétní typ motorky - přijet můžete i na cestovním motardu nebo enduru. Reportáž z akce najdete zde a také zde.

Wildmotors, Dafit

Něco nového se můžete naučit i v rámci agenturního ježdění na okruhu, zvlášť když se vám bude individuálně věnovat jeden z našich nejlepších roadracingových jezdců Marek Červený. Tuhle možnost nabízí agentura Wildmotors ke každému okruhovému dnu který pořádá. Podobnou službu najdete také na akcích agentury Dafit Motoracing, kde svou akademii provozuje další úspěšný závodník Michal Filla.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (19x):



TOPlist