globalmoto_duben_nolan




Čištění motorkářského oblečení doma nebo v čistírně?

První jarní paprsky lákají ven a vy jste se rozhodli provětrat svou motorku? Pokud jste neposlali do čistírny své motorkářské oblečení na podzim, pak máte nejvyšší čas teď. Možná vás napadlo, že byste ho mohli hodit do pračky, ale jestli v něm chcete ještě někdy vyjet, tak to raději nedělejte.

Oblečení na motorku se nejčastěji vyrábí z kůže nebo ze speciálních textilních materiálů s membránami. Právě proto je potřeba věnovat jeho čištění pozornost. Menší skvrny můžete vyčistit doma pomocí čisticích přípravků, které jsou určeny pro tento typ materiálů. Nevhodné přípravky rozpouštějí barvy, mohou způsobit ztvrdnutí kůže a ničí impregnační schopnosti oděvů.

Čištění kožených oděvů na motorku
Kožené moto bundy, kalhoty i kombinézy se vyrábí z pevné a odolné kůže, která dobře vypadá a chrání. Kožené oblečení skvěle vypadá a vydrží vám dlouho, ale musíte se o něj správně starat. Kůže má tendenci do sebe nasáknout prach, hmyz a pot. Pro rychlé čištění postačí speciální přípravky ve spreji, které seženete ve specializovaných prodejnách. Přípravek naneste houbičkou na oděv a nechte uschnout, pro lepší schnutí před tím vyjměte chrániče.
Pro čištění kožené bundy nebo kalhot můžete použít také vlažnou vodu a neparfemované mýdlo. Pomocí houbičky nanášejte pěnu především kolem švů a větracích otvorů, kde se špína usazuje nejrychleji. Nezapomeňte potom dát oblečení pořádně uschnout na sušák, zábradlí nebo plot. Koženou bundu ani kombinézu nevěšte na ramínko, protože by se kůže mohla vytáhnout.
Když budete mít oblečení suché, ošetřete ho balzámem na kůži nebo tukem, ideální jsou přípravky s včelím voskem. Kožená bunda se chová podobně jako lidská kůže, když je suchá popraská, a to rozhodně není účel.

Rukavice
Kožené motorkářské rukavice potřebují o něco více péče než kalhoty a bunda, přicházejí totiž do většího kontaktu s potem. Po každé jízdě byste je měli nechat vyschnout, a po vyschnutí je vyčistěte speciálním prostředkem.

Čištění moto oblečení z textilu
Čištění textilního moto oblečení má své výhody a je oproti tomu koženému méně náročné. Pokud to výrobce dovoluje, můžete ho prát v pračce, pokud ne, tak máte ještě možnost ručního praní ve vaně. Než se do praní pustíte, vždy prostudujte cedulky na oblečení nebo se informujte u výrobce. Často se potkáte s doporučením, abyste vynechali prací prášky a zvolili místo nich spíše tekuté čisticí prostředky na bázi mýdla.

Než dáte bundu, kalhoty nebo kombinézu do pračky, vytáhněte chrániče a na suché zipy dejte protikusy nebo kusy látky. Potom přidejte čisticí přípravek a pusťte pračku na outdoorový program nebo na 30°C a na nízké otáčky.
Při praní ve vaně použijte vlažnou mýdlovou vodu, do té naložte oblečení a nechte máčet, dávejte při tom pozor, aby se na oblečení nenacházely kožené prvky. Kůže špatně snáší vodu a hrozí popraskání. Znečištěné části umyjte pomocí mýdla a hadříku. Až bude všechno čisté, lehce vyždímejte a nechte uschnout.

Nikdy nepoužívejte při praní textilního motorkářského oblečení aviváž, nebo změkčovače látek, ty by totiž mohly ucpat membrány, které se starají o odvětrávání.
Oblečení sušte při pokojové teplotě mimo dosah zdrojů tepla nebo přímého slunečního záření. Sušte na věšáku nebo ve vodorovné poloze na zemi. Na suché oblečení použijte impregnaci. Moto oblečení nedávejte do sušičky, to by zničilo jeho funkčnost. Po usušení aplikujte impregnaci na celé moto oblečení.

Moto oblečení z kombinovaného materiálu
Na výrobu moto oblečení se používají kromě textilu a kůže také kombinace obojího. Jak čistit kombinované oblečení? Nejdříve čistěte kožené části a pak teprve ty textilní. Nakonec nechte oděv pořádně vyschnout.

Čistírna motooděvů
Péči o čištění moto oblečení však můžete nechat i na profesionálech. To bude ideální řešení především v případě, že nemáte doma dostatek prostoru na jeho sušení. Problémy by mohly nastat už u jeho čištění, pokud nemáte vanu nebo máte jen malou pračku.
U profesionálních čistíren máte navíc jistotu, že budou vědět, co dělají. Nemusíte se tedy bát, že by se něco nepovedlo a vy si museli narychlo pořizovat nové.

Informace o redaktorovi

PR článek - (Odebírat články autora)




TOPlist