globalmoto_duben_nolan




AZ Pneu radí, jak vyrazit v zimě na motorce

S klesajícími teplotami je na silnicích k vidění stále méně motorkářů. Přesto se najdou tací, kteří na zimní motovyjížďky nedají dopustit. A my se jim nedivíme. Vždyť i v období mimo hlavní motosezónu se objevují prosluněné dny, které si o pořádnou projížďku v jedné stopě přímo říkají. Chcete si také užívat jízdu v zimě? Pak se na ni náležitě připravte. Povinná výbava zůstává sice stejná, pro pohodlnou a bezpečnou jízdu se však vyplatí vozit s sebou pár věcí navíc. Které, to se dozvíte v našem článku.

PR články jsou placenou formou inzerce. Redakce nezodpovídá za obsah a platnost takto označených článků.

Povinná moto výbava se v zimě nemění

Silniční zákon je z hlediska povinné výbavy pro motorkáře benevolentní. Kromě motolékárničky a dokladů s sebou nic dalšího vozit nemusíte. Do roku 2011 byly součástí povinné výbavy pro motocykly ještě žárovky, jedna náhradní pojistka a nářadí pro výměnu, dnes ale nic takového nutně nepotřebujete.

Jediné, co si musíte při cestách na motorce ohlídat, je tedy motolékárnička. Její součástí musí být hotový obvaz s jedním polštářkem, hotový obvaz se dvěma polštářky a škrticí obinadlo. Od roku 2018 navíc nemusíte hlídat ani dobu expirace, u nových motolékárniček ji na obalu často ani nenajdete. Jednotlivé části výbavy musíte vyměnit jen v případě, porušíte-li jejich obal, nebo je použijete.

Doporučená výbava na motorku v zimě

Aby byly zimní vyjížďky na motorce bezpečné a pohodlné, doporučujeme pod sedadlem vozit ještě pár věcí navíc. Patří mezi ně zejména:

Reflexní vesta
Během podzimu a zimy je viditelnost na vozovkách zhoršená. Navíc se často objevují mlhy, ve kterých vás ostatní řidiči snadno přehlédnou. Rozhodně byste s sebou měli vozit jednu, případně dvě reflexní vesty. V případě defektu nebo nouzové zastávky vás ostatní nepřehlédnou. Současně doporučujeme zlepšit vaši viditelnost na motorce i při jízdě a obléct si reflexní vestu před každou cestou. Řešením je také pořízení reflexních kšand nebo kvalitního motooblečení s řadou reflexních prvků.

Sada nářadí
Při zimních vyjížďkách na motorce je mašina více namáhána, a tak se riziko technického problému zvyšuje. Může se jednat o banalitu, například povolený šroub na zrcátku nebo uvolněný plexi štít, avšak bez nářadí byste ani takovou prkotinu neopravili. Proto s sebou nejen v zimním období vozte i základní sadu nářadí, která bude zahrnovat šroubováky, nůž a případně i sadu na opravu prasklého lanka.

Opravná sada na pneumatiky
Mezi doporučenou výbavu pro zimní projížďky v jedné stopě patří také opravné sady na pneumatiky. V případě defektu zacelíte průpich během pár minut a můžete dojet do cíle (nebo nejbližšího pneuservisu). Ušetříte za odtah a vyhnete se dlouhému čekání na servisní službu. Oprava defektu je pomocí opravné sady pneumatik pro motocykly jednoduchá. Součástí balení je totiž i malý kompresor, který se připojuje na baterii motocyklu. Po nalití speciálního přípravku přes ventilek gumu dofoukáte a pak můžete pokračovat v cestě.

Chrániče proti mrazu
Majitelé skútrů, kteří se zimy nezaleknou, si mohou zpříjemnit cesty v mrazivém počasí pomocí speciálních chráničů v podobě návleků na řidítka a dek. Tvarované návleky (tzv. sloní uši), které se převléknou přes řídítka, vaše ruce zahřejí a vy nepřijdete o cit v prstech při přidávání plynu nebo brzdění. Vaše nohy před mrazem pak ochrání termo deky, které se upínají kolem pasu.
Na silné mašině byste s návleky či dekami vypadali vtipně, spolehnout se tak musíte na kvalitní zimní motooblečení a zateplené rukavice. Pohodlí při zimní jízdě vám zajistí také vyhřívaná řidítka, která bývají součástí vyšších modelů silničních motocyklů. Za vyhřívání řidítek si zpravidla připlatíte, máte-li však v plánu v zimním období často korzovat, investice dává smysl.

Kvalitní motopneumatiky – základ bezpečné jízdy v zimě
Na rozdíl od automobilů vás u motorky nečeká každoroční martýrium spojené s přezouváním pneumatik. V zimním období tak můžete na cesty s běžnými typy motopneumatik, o to významnější roli však hrají jejich jízdní vlastnosti a stav. Podívejte se na nezávislé testy motopneumatik a vyberte takové, které si na výbornou vedou na mokré vozovce. Mezi spolehlivé modely patří například Bridgestone S 22 pro sportovní mašiny nebo Continental ContiTrailAttack 3 pro enduro. Vynikají přesností řízení na mokru i perfektní přilnavostí.

A pokud v zimě plánujete vyrážet na cesty v jedné stopě opravdu často, zvažte i možnost pořízení speciálních zimních motopneu. Mají hlubší vzorek a jsou měkčí, a tak si poradí s nízkými teplotami a podrží vás i při jízdě na sněhu. Největší výběr je zejména v kategorii pneu pro skútry – zimní modely nabízí Michelin, Metzeler, Heidenau a další výrobci. Silným silničním skútrům sluší například pneu Metzeler FeelFree Wintec, které přináší excelentní grip na mokrém a studeném povrchu. Pneu jsou opravdu stabilní, a to díky technologii 0° ocelového pásu.

Ať už v zimě vyrazíte na litrové mašině, „krosce“, nebo skútru, nepodceňte výbavu. Nespoléhejte se na tu povinnou. Vozte s sebou i další vybavení a nezapomeňte na teplé oblečení. Věříme, že si jízdu v chladných dnech užijete na maximum.

PR články jsou placenou formou inzerce. Redakce nezodpovídá za obsah a platnost takto označených článků.

Informace o redaktorovi

PR článek - (Odebírat články autora)

Související firma
  • AZ pneu PRO CZ

    E-shop AZ-pneu.cz je největší prodejce a přímý dovozce motopneu Michelin, Pirelli, Metzeler, Continental, Bridgestone, Dunlop a Mitas. Patříme k prodejcům s největšími skladovými zásobami, na našich skladech máme běžně okolo patnáctitisíc pneumatik. Kromě moto pneu nabízíme i osobní, off road, užitk...




TOPlist