husqvarna_svartpilen_801_2




20 TOP názvů pro motorky

Napadla vás někdy otázka, čím si některé modely zasloužily svoje zvučná jména, zatímco jiné dostaly do techničáku jenom nahodilý shluk písmen a číslic? Přitom s trefně vybraným názvem má i průměrná motorka mnohem snazší cestu do povědomí veřejnosti, než sebelepší stroj pojmenovaný jako XYZ1234A. Nebo to nebude tak úplně pravda?

Kdo už to někdy řešil, bude určitě souhlasit, že vybrat jméno pro dítě není úkol na deset minut. Držet se rodinné tradice "Bohouš po dědovi/Růžena po babičce" teď zrovna není v módě, a celý rozhodovací proces je podstatně složitější.  Většina rodičů chce pro potomka něco alespoň trochu výjimečného - ale zároveň je třeba vyloučit riziko, že se junior stane ve škole terčem posměchu. Další klíčovou otázkou je, jak bude jméno znít v kombinaci s příjmením, a takhle bychom mohli pokračovat ještě dlouho.
Dát název novému modelu motorky je těžší v tom, že výrobci nemůžou jen tak zalistovat v kalendáři. To, co už jednou někdo vymyslel, je dávno chráněné pod obchodní značkou, a tak nezbývá než zapojit fantazii. Možná i to je jeden z důvodů, proč se řada modelů musí spokojit s pouhou alfanumerickou zkratkou. Pak je ale také spousta těch, jejichž název bez nadsázky vešel do motorkové historie. Vybrali jsme z nich dvacet nejznámějších příkladů, a to jsme určitě na některé zapomněli. Proto budeme rádi, když se kromě hlasů v anketě objeví komentářích objeví další kandidáti.

Africa Twin

Tohle enduro s pravými dakarskými geny dokázalo zakořenit v srdcích svých fanoušků tak hluboko, že po něm nepřestali šílet ani po více než deseti letech, co poslední kus opustil výrobní linku. Honda už konečně připravuje Africe důstojnou náhradu, ale jak to bude s legendárním názvem, to je pořád ještě ve hvězdách.

Bandit

Pro spoustu chlápků je motorka hlavně symbolem drsňáctví, a co teprve když má na nádrži napsáno něco, co v překladu znamená gangster nebo bandita. Otázkou je, jak moc tenhle efekt fungoval u menších modelů. U nás jsou nejběžnější kubatury od 600 do 1250 ccm, ale pro domácí trh Suzuki vyráběla i baby-Bandity GSF250 a 400.

Blackbird

Když si k ruce vezmete obyčejný anglicko-český slovník, neukáže vám u slova blackbird zrovna výraz plný rychlosti a respektu. U Hondy ale neměli na mysli toho černého ptáka, co v parku tahá žížaly z trávníku. Svého času nejrychlejší motorka planety se jmenovala podle legendární stíhačky Lockheed SR-71, jejíž obrázek nesměl chybět na žádném propagačním materiálu.

Bullet

Ani v tomto případě název modelu přímo nesouvisí s původním významem slova. Přirovnání  rychlosti motocyklu k vystřelené kulce by bylo dost troufalé i v dnešní době, natož v roce 1931, kdy byl vyroben první Royal Enfield Bullet. Původ názvu, který se používá dodnes, bychom spíš měli hledat ve firemním sloganu Made Like a Gun.

Daytona

Na tomhle místě by mohlo být několik dalších modelů, které nesou jméno závodní trati - například Thruxton nebo Boneville taky nezní špatně. Název Daytona musí mít ale speciální kouzlo, protože jej v minulosti používala také značka Moto Guzzi, nebo také Ferrari. Trik s převzetím názvu ale rozhodně nefunguje jako univerzální recept  - dovedete si představit, jak by znělo třeba označení JAWA Masaryk?

DR-Big

Tady by asi stačilo napsat jenom Big, a každý bude vědět o jaké motorce je řeč. Stejně tak není nutné doplňovat, že Suzuki měla při vymýšlení jména dost usnadněnou práci, protože vyrobila motocykl s jednoznačně největším jednoválcem planety. Big i přes svoje nedostatky stal kultovním strojem.

Duke

V Rakousku si moc na kreativitu nepotrpí (podobně jako sousední Němci), ale Duke se jim podle nás celkem povedl. A ještě líp to slovo zní, když se před něj přidá nějaký superlativ. Například...Super.  Tohle slůvko si ostatně u KTM poslední dobou získává čím dál větší oblibu. Dočkáme se jednou SuperFreeRidu?

Fazer

Na to, že se jedná o dost populární model, existuje velmi málo zdrojů vysvětlujících původ jeho názvu. Celkem věrohodně zní teorie, že si Yamaha vypůjčila označení paprskových zbraní Phaser ze Star Treku. Zrovna tak ale mohlo slovo Fazer poprvé padnout na ranní poradě marketingového oddělení.

FireBlade

Tohle sousloví sice smysl dává, ale v žádném jiném významu zatím nikde jinde neobjevilo, protože vzniklo za jediným konkrétním účelem. A věříme tomu, že s obyčejným CBR900RR by Honda takovou díru do světa neudělala. Jenom nechápeme, proč si nedali stejnou práci s vymýšlením nějakého podobně úspěšného označení pro šestistovku. Té se holt bude navždy říkat cebro.

GoldWing

Jeden z nejstarších, dodnes používaných názvů z našeho výběru. První Gold Wing z roku 1975 měl ale hodně daleko k luxusnímu cestovnímu korábu, jak ho známe dnes. Tehdy ještě čtyřválec o objemu 1 000 ccm neměl žádnou kapotáž, a Honda na něj nedodávala ani jeden kufr. Přesto se zlaté křídlo stalo cestovatelskou legendou.

Hayabusa

Podle některých zdrojů Suzuki vybrala pro svou střelu název sokola stěhovavého hned ze dvou důvodů. Kromě toho, že tenhle dravec dosahuje při střemhlavém letu maximální rychlosti přes 300 km/h, je známý také tím, že rád svačí menší a pomalejší ptáky. Třeba kosy…(viz Blackbird). Jestli je to pravda, byla to tedy pěkná drzost.

Intruder

V dobách před příchodem nového milénia byl Vetřelec (alespoň u nás) symbolem velkého dostupného čopra. Jeho popularitu ještě víc zvyšovalo to, že byl ideálním základem pro lidovou tvořivost. Dneska je z něj úplně jiná motorka, ale sci-fi název už asi zůstane v  katalogu Suzuki navždycky.

Katana

Pravděpodobně jeden z neúspěšnějších názvů v historii značky vůbec. Označení samurajského meče mělo evokovat nejen ostré hrany, ale také vysokou úroveň umění, potřebnou k jeho ovládnutí. Suzuki v blízké budoucnosti plánuje začít znovu používat obchodní název Katana, pravděpodobně pro lehkou sportovní motorku s přeplňovaným motorem. S bohatou historií této modelové řady můžete seznámit v tomto článku.

Monster

Vyznat se v názvosloví modelové řady Ducati není vždycky úplně jednoduché. Většina modelů si musí vystačit s alfanumerickým označením, přičemž objem motoru se z něj dá rozluštit jenom u některých, a jinde zas čísla s kubaturou nesouvisí. Z těch mála "slovních" názvů u nás definitivně vyhrává Monster, který se za těch víc než dvacet let stal skoro synonymem pro značku Ducati.

Mustang

Zapomenout nesmíme ani na tuzemskou produkci, i když z dnešního geografického pohledu patří produkt Povážských strojíren vlastně mezi dovozový tovar. A podobně je to i s jeho - na tehdejší poměry dost provokativním názvem. Ten se však nezrodil v hlavách totalitních papalášů, ale byl společně se sportovním designem "převzatý" od firmy Italjet, která pod stejným označením vyráběla hodně podobnou padesátku z dovezených rámů a motorů Jawy 05.

Ninja

Tohle slovo v dnešní době zní samo o sobě trochu dětinsky, ale v osmdesátých letech bylo všechno trochu jinak. Spojení s modelovou řadou supersportů Kawasaki už je od té doby tak zažité, že si písmena ZX-R bez dodatku Ninja ani neumíme představit. A nic divného není ani na tom, že stejný přívlastek dostala i nadpozemská Kawasaki H2R.

Road King

Když se podíváte na přehled modelových označení motocyklů Harley-Davidson (například v našem motokatalogu), možná vám připomene spíš polívku ze školní jídelny. Žádný z těch nesrozumitelných kódů se prostě neobejde bez slovního doprovodu. Ortodoxní fandové značky se údajně vyznají i ve všech šifrách typu FLHSCTI, ale po pár pivkách se přeci jenom lépe vyslovují polidštěné názvy, jako například náš oblíbený Road King. 

ThunderAce

Údernější výraz snad ani neexistuje, tak proč nepoužít "Hrom" rovnou do označení dvou modelů? Ace i menší ThunderCat už jsou dávno minulostí, ale svět si tyhle dvě Yamahy bude pamatovat určitě hodně dlouho. A v tomto případě za to můžou jejich jména stoprocentně.

Tiger

Síla, rychlost, elegance - chce snad někdo od motorky ještě víc? Teď už je jasné, že nápad s Tigerem byla od Triumphu trefa přímo do černého. To slovo navíc zní tak přirozeně, jako by nad ním nikdo moc dlouho hlavu nelámal.

Virago

Jako motorka pro holky se vždycky brala hlavně pět-tři-pětka, ale za název Dračice se nemusí stydět ani větší jedenáctka. Tohle slavné jméno přitom zpočátku dostávaly jenom modely určené pro americký trh, kde byla poptávka po motorkách se širokým zadním kolem a spoustou chromu podstatně větší než v Evropě. 

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

Jaký název motorky se vám líbí nejvíc?

  1. Hlasováno: 189x
  2. Hlasováno: 195x
  3. Hlasováno: 159x
  4. Hlasováno: 22x
  5. Hlasováno: 56x
  6. Hlasováno: 78x
  7. Hlasováno: 91x
  8. Hlasováno: 115x
  9. Hlasováno: 273x
  10. Hlasováno: 57x
  11. Hlasováno: 192x
  12. Hlasováno: 46x
  13. Hlasováno: 68x
  14. Hlasováno: 175x
  15. Hlasováno: 126x
  16. Hlasováno: 224x
  17. Hlasováno: 21x
  18. Hlasováno: 66x
  19. Hlasováno: 88x
  20. Hlasováno: 45x

Hlasování

Dotazník se zobrazí pouze přihlášeným uživatelům. Nejste bohužel přihlášení, tuto akci můžete provést v pravém horním rohu nebo se nově registrovat.
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (82x):



TOPlist