journeyman_brezen




Rider magazine

Ahoj všichni, ať se budeme tvářit jak chceme, venku to na letní projížďky dvakrát nevypadá, ale jestli si chcete lepší počasí připomenout, stačí brouzdat Riderem a hned se dostanete do děje, který vám dá na zimu zapomenout. Hned na začátek vás rozehřeje letní série fotek stuntriderů a roštěnek a jde o sestavu, na kterou je opravdu radost koukat. Hned nato už se časopis rozbíhá a před sebou máte sto stránek nejzajímavějších materiálů, jaké se nám od minulého čísla podařilo sehnat. Kompletní informace na www.ridermag.cz.

Jako DVD se nám podařilo zařídit kompletní dokument z letošní Tourist Trophy, která byla plná rekordů a nejtěžší závod světa na přírodním okruhu je strhující ze všech úhlů. Z domácí silnice jsme dali prostor teprve třetímu Čechovi, který zvítězil v závodu Velké ceny a samozřejmě jde o Karla Abrahama. Z domova nechybí ani profily dalších dvou riderů, jednak motokrosaře Mirka Kučírka a dále Petra Pilníka Piláta, který šel v době vydání na repasi ramen, tak na něj myslete, ať mu to příští rok skáče ještě líp než doteď. K doktorovi se v průběhu sezóny podíval i Libor Podmol, ale asi si z toho nic nedělal, protože na konci listopadu vyhrál ostravský závod seriálu mistrovství světa FMX. Tolik na úvod, začtěte se do časáku, nechte se vtáhnout do sezóny 2010 a v březnu se těšte na další číslo.
Přéma a Rider crew

DVD TT 2010

Ostrovní podívaná - TT Isle of Man 2010

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.


Závod na Manu je jednoznačně nejsledovanějším závodem silničních motorek na přírodním okruhu, samotný ostrov je v dobu konání jedním velkým kempem a není motocyklové medium, které by události nevěnovalo pozornost. Rok co rok žijí tímto závodem miliony lidí po celém světě a není divu, že si dá někdo práci, sestřihá nejzajímavější záběry, přidá něco z historie, průvodce trasou a DVD je na světě.
Spíš než o závod jde na TT o jeden velký svátek jednostopého hrdinství a dva týdny se na ostrovních silnicích řežou desítky jezdců v řadě kategorií. Ve startovní listině má velké zastoupení nečekaně Británie, Irsko a Skotsko, jsou tu jezdci i z jiných zemí, ale s psychopaty z „domácích“ států mohou těžko rovnat síly. Protože tvůrcovská parta Duke video jsou dokumentaristi, jak se patří, začíná DVD nejdřív virtuální projížďkou šedesátikilometrovým okruhem prokládaným záběry toho, co se v konkrétních částech děje za pekla. Trať má dvě hlavní části, jednou je horská silnice Mountain Course, kde se jede často na vytočenou šestku, a druhou městský úsek, kde mezi baráky jedou motorky tak, že vám vstávají vlasy hrůzou. Na pár místech letí závoďáky třímístnou rychlostí vzduchem, celkové převýšení je 600 metrů, žádné únikové zóny, jen občas balíky před stromem nebo zábradlím. To jsou zhruba podmínky, ve kterých se každý z několikasethlavého startovního pole snaží zajet nejlepší čas. Vzhledem k charakteru trati a faktu, že všichni jedou na silničních motorkách, které mají v nejsilnějších třídách přes dvě stě koní, není o zajímavé záběry nouze. Pro sestřih letošní TT měli tvůrci k dispozici záběrů velkou hromadu, a tak si můžete některé krizovky prohlédnout hned z několika pohledů, ať už z kamery u silnice, ve vrtulníku nebo na palubě motorky. Hodně vděčné jsou skoky a dopady, kdy si říkáte, že se okruhovka musí za chvíli rozpadnout. Kouř, jaký technika na trati dostává, se na životnosti projevuje a v druhé půlce můžete být svědky výpadku Hondy patnáctinásobného vítěze Johna McGuinesse. Ten z motorky rezignovaně sleze, lehce ji nakopne a sedne si na obrubník, aby se aspoň podíval, jak to jede kolegům.

Kamery všude

Jestliže je pozorování závodních motorek na běžné silnici poutavá podívaná, těžko říct, co jsou závodní sidecary. Ty totiž na Manu závodí taky a posádky na tříkolových plackách předvádějí věci, které se nedají popsat. V některých místech jim kapota na zpomalených záběrech na konstrukci vlaje, jako kdyby byla papírová, motory prakticky pořád ve stropních otáčkách a vůbec nechcete ani pomyslet, co by se stalo, kdyby se někde spolujezdec špatně nahnul. Celý dokument komentují James Whitham a Steve Parish, oba bývalí závodníci, první s okruhovou motorkou a druhý s tahačem, a zajímavostí se dozvíte, že budete moct machrovat od rána do večera. Velký prostor je věnován největšímu hrdinovi letošní TT, kterým se stal Ian Hutchinson, který vyhrál celkem pět závodů včetně nejprestižnější třídy Senior TT. Na videu samozřejmě nechybí její kompletní sestřih a nejzajímavější jsou záběry z kamer na motorkách. Nejlepší v tom, že nejdřív nevíte, jestli se nedíváte na počítačovou hru nebo realitu. Rychle vám dojde, že co vidíte, se opravdu stalo a popravdě jste rádi, že silnice na Manu projel někdo v takovém kalupu za vás a vy si můžete dát okruh průměrnou rychlostí přes 200 km/h z tepla obývacího pokoje nebo usazeni za monitorem. Na rozdíl od pilota, který motorku řídí, si můžete prohlídnout taky neopakovatelnou přírodu, ostrovní vyhlídky, to vše z profesionální kamery uchycené na okruhovém speciálu snažícím se dojet do cíle dřív než všichni ostatní.

V aktuálním čísle magazínu mimo jiné najdete:


Petr "Pilník" Pilát
Kdo by neznal Pilníka. Jeho jméno je součástí většiny zpráv týkajících se freestyle motocrossu, ať jde o dění doma nebo toho, jak si piloti z Čech vedou za hranicí. Díky spolupráci s Red Bullem ho občas vidíte v nějaké reklamě a například koncem prázdnin koukal Pilník na Pražáky z plakátů zvoucích na jednu akci, které byly vylepené snad na každém rohu, lampě nebo zastávce.

Robbie Maddison: Maddo nezná strach
Devětadvacetiletý Australan byl jedním z jezdců, kteří nedlouho po přelomu tisíciletí narušili světovou nadvládu amerických klanů, jako Crusty Demons nebo Metal Mulisha a na krosce vyhrotil takové kejkle, že ho Američani nadšeně přijali mezi sebe. Čím se zapsal do historie jednoznačně nejvíc, je potom silvestrovský skok v Las Vegas, kde na přelomu let 2007 a 2008 uletěl neuvěřitelnou vzdálenost 322 stop, tedy 98 metrů.

Karel Abraham - Železo v ohni
Z výsledků domácích závodníků v silničním mistrovství světa můžeme mít v posledních letech jedině radost. Vzhledem k tomu, jaká je Česká republika ve světovém měřítku minivelmoc, se naši střelci perou se světem nečekaně dobře a slyšet je hned o několika z nich.

Miroslav Kučírek: Součást domácích dějin
V domácím motokrosu se pohybuje několik legend a jednou z nich je bezesporu Mirek Kučírek. Ten má za sebou šestadvacet závodních sezón, třináct titulů z motokrosu nebo superkrosu a několikaletou účast v závodech mistrovství světa. Zatím poslední titul se mu podařilo získat ve třídě veteránů, kde kam přijel, tam vyhrál.


HOT SHOTs

2x POSTER


24 hodin s Pavlem Korychem
Na konci sezóny 2010 jsme se zamysleli a řekli si, že by nebyla škoda dát v dalším dílu naší telenovely prostor někomu, kdo jezdí po asfaltu. Ten bude teď chvíli v nepoužitelném stavu, na drapáky bude přes zimu času dost, a proto se dnes můžete podívat, jak si o nedělích žije nejlepší český stuntrider roku 2008 Pavel Korych.

Novinky moto 2011
Motorkářská sezóna se pomalu, ale jistě blíží ke konci, současně s tím však přichází čas na představování novinek pro příští rok. Výrobci motorek nám na výstavách v Kolíně a Miláně naservírovali zajímavé menu.

Speciál z konopáče - Macháček Racing Product
Josef Macháček je osobnost, kterou díky pěti vítězstvím na Dakaru není třeba dlouhosáhle představovat. Když za ním ale zajedete dva měsíce před nejtěžší rallye světa, uvidíte ho v jiné roli než je závodění.

Větší rozměr - Street Fighter Weekend Tournament
Vypadá to, že domácí stuntriding nabírá další dech a jedním z důvodů proč, je bezesporu čtyřdílný seriál Street Fighter Weekend, za kterým stojí liberecká crew pohybující se kolem stránek www.stuntriding.cz. Těžko říct, jestli zapůsobil novodobý vliv internetu na člověka, ale jezdců za poslední rok přibylo nebývale a boje o body dostaly znatelně větší říz.

EMU TRACTOR 700 UTV TURBO
Traktory neboli vozidla třídy Side-by-side se u nás nacházejí v podobné fázi vývoje jako čtyřkolky nedlouho po roce 2000, kdy se ATV a quady začaly dovážet a objevily se pro ně první závody. Těch se začaly traktory účastnit loni a letos už mají vlastní kategorii, kterou jsou Auta do 1000ccm v seriálu Offroadmaratonů. Právě do těchto podmínek je postaveno závodní EMU, které jako vůbec první Side-by-side v Čechách používá ke zvýšení výkonu turbo.

Lidový speciál SMC Ram 520RR
Na předposledním podniku domácích maratonů se stala celkem zajímavá věc. Ve třídě sportovních čtyřkolek a vůbec mezi čtyřkolkami absolutně zvítězil Martin Malát, to zas tak překvapivé není, na rozdíl od faktu, že závodní pole povodil na stroji SMC, které se na bednu závodů podobné úrovně zatím nedostalo.

Kymco MXU 450i: Modernizace pracanta
Výrobce skútrů a čtyřkolek, značka Kymco, v letošním roce představila ve sportovním modelu Maxxer nový motor se vstřikováním paliva.

Target TGB 550 iRS
Model Target brázdí naše luhy a háje již několikátý rok a v době představení šlo o jedno z prvních spojení techniky pro práci nebo těžký terén a sportovního vzhledu. Ten pilotům naznačil, že by nebylo od věci čtyřkolku tahat na antidepresivní vyjížďky všeho druhu, ať je díky 4x4 terén, jaký chce.

Offroad maraton 2010 - A je dobahněno
Jestliže vrcholem letní části byla čtyřiadvacetihodinovka v?Dobřanech,
hlavním bodem podzimní etapy se stala sice poloviční, ale přesto velice výživná dvanáctihodinovka v?Ústí nad Labem. Kromě ní se závodníci podívali ještě v?říjnu do Ostravy a napínavou sezónu uzavřeli na rozlehlém milovickém tankodromu.

Jak to vidí prezident
No comment...

Více na www.ridermag.cz
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist