husqvarna_svartpilen_801_2




Motocykl 2/2014

Nový rok je ve znamení motocyklových novinek – přinášíme vám dojmy z první jízdy hned na několika z nich. Jaké je nahaté BMW S 1000 R, Kawasaki Z1000 nebo dlouho očekávaný V-Strom 1000? Dozvíte se také, co pro nás výrobci chystají v blízké budoucnosti nebo jakou obuv pořídit na daleké výlety. Chystáte se pořizovat krosku? Poradíme vám s výběrem v nejsilnější třídě MX1. A na závěr jsme pro vás vyzpovídali celou řadu osobností českého a slovenského motocyklového sportu. To vše a mnohem více v novém Motocyklu 2/2014, který vychází ve středu 22. ledna. Vaše redakce MC

Pod lupou: Harley-Davidson Street 750
Americký výrobce se rozhodl oslovit mladou a méně movitou městskou generaci jezdců. Řeč, kterou k nim promlouvá, se jmenuje Street 750 a Street 500. Podívejme se tedy na její základní gramatiku.

Představení: BMW S 1000 R
Možná jsme cenu nastavili trochu výhodněji,“ komentuje šéf motocyklové divize BMW Stephan Schaller nový model S 1000 R. Aby bylo BMW za příznivé peníze? Kde je zakopaný pes? Vydali jsme se to vypátrat na Mallorcu, kde probíhalo představení nového bavorského bojovníka.

Představení: Suzuki V-Strom 1000
Nová Suzuki V-Strom 1000 míří přesně mezi cestovní endura třídy 800 a 1200. Chlubí se nízkou hmotností, silným točivým momentem v nízkých otáčkách a lehkou ovladatelností. To vše je spolu s ABS, kontrolou trakce a promyšlenými detaily dobrým znamením.

Tokyo Motor Show 2013
Mají motocykly na kahánku? Je spalovací motor u konce s dechem? Tokyo Motor Show nám sice nedává jasné odpovědi, zato spoustu zajímavých podnětů. Jisté je zatím pouze jedno: v budoucnosti se nudit rozhodně nebudeme.

Představení: Kawasaki Z1000
Hrubý, brutální, extrémní? Každopádně nic na nedělní výlety k babičce na bábovku. Kdo už má diktátu obyčejnosti plné zuby, měl by číst pozorně dál: novému Z1000 kouká čertovina z očí.

Srovnávací test: 450cm3 motokrosy
Kawasaki KX450F / KTM 350 SX-F / KTM 450 SX-F / Honda CRF450R / Yamaha YZ450F /
Suzuki RM-Z450
Vydat ze sebe vše prostě patří k závodům. Yamaha YZ450F je jedním z nejextrémnějších motokrosových strojů a pro následující sezonu byla opět důkladně přepracována. Vyplatil se útok vedený na samotné hranici technických možností, anebo ho silná konkurence dokáže odrazit?

Test: KTM 690 Duke R
Povedených funbiků, které využijete jako každodenní dopravní prostředek a budete se při tom náramně bavit, není nikdy dost. Patří mezi ně také bílooranžový Duke, se kterým jsme si dali týdenní dostaveníčko.

Test: Ducati Multistrada 1200 S
O Italech se říká, že jsou temperamentní a mají umělecké sklony. Z historie víme, že svými vizemi ovlivnili směřování technického pokroku. Kdo jiný se tedy mohl pokusit stvořit „obojživelnou“ motorku a doufat v úspěch?

Seriál: Roadtrénink, 1. díl – Představení
Na základě vašich spontánních a překvapivě samých pozitivních ohlasů na náš endurotréninkový seriál se trenér rozhodl, že mi pokoj nedá. A já se rozhodl, že nedám pokoj vám čtenářům. V sezoně 2014 se budeme učit jezdit na asfaltu.

Rozhovor: Ivan Jakeš
S Ivanem Jakešem (40), čtvrtým nejlepším závodníkem na loňském Dakaru, se potkáváme často a při nejrůznějších příležitostech a vždycky si slibujeme, že příště ten „náš“ rozhovor určitě klapne. Nakonec jsme se přece jenom dohnali – na Štědrý den, pár dní před Ivanovým odletem na nejtěžší rallye na světě… Téma rozhovoru bylo jasné už dlouho předtím – jak mám trénovat, abych byl tak dobrý jako on?

Cestopis: Jawa kolem světa, 3. díl
Jedu po dálnici na Portland a v zrcátku mám modrou stěnu. Přimazávali jsme s Vojtou v Tacomě vazelínou středové ložisko na klice mojí 634 a asi jsme to krapánek přehnali… Řidiči v zemi, kde zůstaly dvoutakty jen v muzeu a v lodních motorech, jsou trochu vyděšení. Na prvního Američana, který si vzpomene na prodej Jawy Californian v USA, narazím až na mexické Baja California. A bude mu osmaosmdesát let.

Rozhovor: Karel Hanika
Jednou z nejvýraznějších postav sezony 2013 byl mladík z Brna Karel Hanika. Vítězství v šampionátu Red Bull Rookies zvýraznil titulem mistra Evropy.

Roadracing: Marek Červený
Jednoznačně nejlepším závodníkem na českých přírodních okruzích byl v roce 2013 Východočech Marek Červený. Vítězství v hořických zatáčkách zvýraznil při Czech TT na stejné trati, navíc vyhrál celkové hodnocení šampionátů na přírodních tratích nejen Autoklubu ČR, ale i CAMS.

Lidé z padoku: Matěj Česák
Matěje Česáka jsme vám na stránkách našeho časopisu představovali už před drahnými lety, tehdy s freestylem vlastně začínal a nejen na naší scéně byl tak trochu zjevením. Chodit už sice uměl, ale pořád to byl malý capart – tehdy jsem hodně pochyboval, zda u tohoto sportu vydrží. Dneska je mu 15 let, chystá se na střední školu a pravidelně se účastní světových freestylových show. My jsme se s ním potkali na letošních „gladiatorských hrách“.

Finále: 10x Yamaha XV950
Jak etablovat nový model na trhu nabitém konkurencí? Yamaha nás učí, že na to nemusí být vždy potřeba týmy stratégů s bílými límečky a odborníků na mediální komunikaci. Jde to i jinak – levněji a řekněme více od podlahy.

Motocykl 2/2014 vychází ve středu 22. ledna
• Veškeré informace na www.motocykl-online.cz nebo na www.facebook.com/motocyklonline
• Předplatné na www.predplatne.cz
• Časopis vychází také elektronicky na portálech: cs.publero.com www.floowie.com/cs a www.wooky.cz
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist