gbox_leden



Redakční test oblečení Rukka

Kapitoly článku

Pravým opakem oblečení Air Vision je model Mika. Ten je vyrobený ze zcela unikátního materiálu – Cordury strech, na které je nalisována membrána Gore-tex. Tím vzniká dokonale pevný, pružný a lehký materiál, který je navíc prodyšný směrem od jezdcova těla a nepromokavý. Na prověření těchto vlastností jsem vybral cestu na sever Skotska, kde bychom měli zažít snad všechny druhy počasí.
Nejdříve přišlo vedro německých a francouzských dálnic. Zde model Mika příliš neuspěl. Je určený spíše do chladného počasí a postrádá větší možnosti větrání. Při stání v koloně se tak jezdec pořádně zapotí. Po přejetí La Manche se již vše změnilo, příjemných 20°C bylo to pravé. I se zapnutou bundou a límcem byla jízda příjemná. Je zajímavé, že stejný tepelný komfort si pak oblečení udrží v rozmezí od teplot lehce pod desítkou až do zmíněných dvaceti stupňů, tedy v nejčastějším motopočasí jak na Britských ostrovech, tak i v naší vlasti.
Netrvá však dlouho a příjemných 20°C se mění v celodenní déšť, který pouze mění svou intenzitu. Zpočátku je trochu nepříjemný pocit chladného deště dopadajícího na tenkou vrstvu oblečení. Nutno podotknout, že jsem celou dobu měl pod bundou pouze thermoprádlo. Když si ale zvyknete, jede se jako by se nechumelilo (nepršelo). Ani po celodenním dešti bunda, ani kalhoty nepromokly a díky nepromokavému límci a pásku stahujícím bundu dolů nenatekla pod bundu ani voda stékající z přilby, ani vody vzlínající po kalhotách. Je však třeba mít kvalitní boty a rukavice. Zde totiž moc Rukky končí a nezbývá pak než dlouhé minuty trávit s mokrými rukavicemi u sušáku na benzínové pumpě.

Závěr

Mám–li tedy shrnout můj měsíc ježdění v oblečení ze severu, musím uznat, že nic lepšího jsem na sobě dosud nikdy neměl. Nejedná se o levnou záležitost, na druhou stranu ve srovnání například s nákupem nového cestovního motocyklu, se nejedná o nijak extrémně přehnanou částku. Abychom ale jen nechválili, na obou modelech oblečení jsem zaznamenal občasné problémy s chodem malých zipů. Jedná se o malicherný problém, který jednoduše přejdete, ale u takto nákladného oblečení bych ho nečekal. Na Rukku navíc dostanete pětiletou záruku, v rámci které dostanete i při závadě zipu okamžitě nový kus oblečení.
Rukka je tedy oblečením určeným pro jezdce, kteří vědí, co chtějí. A to platí doslova, paleta nabízených modelů je opravdu velká a je třeba opravdu pečlivě vybírat nejen podle podmínek, ve kterých se nejčastěji pohybujete, ale také podle typu motocyklu.

Přehled všech modelů najdete zde.

Informace o redaktorovi

Matěj Oliva (Odebírat články autora) - Výška testovacího jezdce: 180 cm

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (11x):


TOPlist