europ_asistance_2024



Novinky v kotoučových zámcích ABUS

Na brněnském Motosalonu jsem narazil na stánku firmy Abus na několik novinek. Slovo dalo slovo a pár zámků skončilo v redakci k testu. Jedná se především o novinky v sortimentu kotoučových a čím dál populárnějších alarmových zámků.

Kapitoly článku

Detecto 7000 RS1

To první, co na zámku zaujme, je samozřejmě design, ten se v Abusu opravdu povedl. K dispozici jsou čtyři barvy s různými motivy. Balení zámku obsahuje kromě jeho samotného gelové pouzdro (aby vám neomlátil stěny kufru nebo podsedlový prostor), dva klíče. V zámku jsou navíc již zasazeny kvalitní baterie, takže ho vybalíte a můžete rovnou používat. Celková váha zámku je 600 g.
Zámek je na potěžkání překvapivě lehký (oproti zámku Granit Detecto), ale nenechme se zmást, je vyrobený z kvalitní ocele a pouze jeho kryt je plastový. Zámek má i nový systém upevnění na kotouč, otevře se pod dost velkým úhlem a lze ho pohodlně nasunout na kotouč. Inovované je také polohové čidlo, které je opravdu citlivé a stačí nepatrný náraz nebo pootočení zámkem a kotoučák o sobě dá opravdu důrazně vědět. Vzhledem k tomu, že zámek se spustí i v případě, že v něm není vložený kotouč (stačí ho jen zacvaknout), dá se použít i jako skrytý alarm například pod sedlem skútru, který má bubnové brzdy. Zámek má samozřejmě ochranu proti vniknutí nečistot do zámku a dále pak ochranu proti odvrtání. Doporučená cena zámku je 3079,- Kč.

Granit Sledg 77

Druhou letošní novinkou je zámek Sledg, jedná se o klasický zámek bez alarmu. V balení jsme opět našli pouzdro, dva klíče, kartu pro výrobu dalších klíčů a memory cabel (dáte si ho na řidítka, abyste nezapomněli, že je na motorce zámek). Novinkou je možnost zakoupit několik zámků se stejným klíčem. Zámek má maximální ochranu proti hrubé síle odvrtání. Tělo zámku je pokryto plastem a gumou, takže by neměl nic odřít.
Nejzajímavější je ale samotná konstrukce zámku. Ten váží 768 g a nemá klasický vytahovací trn, který se zachytí za kotoučem, ale důmyslně vysunovací vnitřek zámku. To by mělo podstatně ulehčit umísťování na motorku i v případě špatné dostupnosti kotouče. Doporučená cena zámku je 3215,- Kč.
Kompletní sortiment najdete na www.abus.cz

Informace o redaktorovi

Matěj Oliva (Odebírat články autora) - Výška testovacího jezdce: 180 cm
Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):
Související firma
  • ABUS Czech

    Výhradní zastoupení ABUS pro ČR a SR. Široký sortiment mobilního mechanického i elektronického zabezpečení. Prodáváme řetězy nejrůznějších délek a průměrů, ocelová lana, válečkové zámky Steel-O-Flex, zámky na kotoučovou brzdu i s alarmem, "U" zámky a mnoho dalšího nejen pro motocyklisty....



TOPlist