gbox_leden



Ještě stabilnější obraz s novými kamerami GoPro

Světová jednička ve výrobě akčních kamer představila nové kamery Hero 8 Black a Max, které přináší ještě dokonalejší stabilizaci, širší úhel záběru a lepší záznam zvuku. Kromě toho představila také nové modulární příslušenství, které z kamery Hero 8 Black udělá seriózní nástroj pro natáčení.
 

Kapitoly článku

Už s příchodem předchůdce, verze Hero 7 Black, jsme se dočkali téměř neuvěřitelné úrovně stabilizace obrazu. Dokonce se dá říct, že to bylo ke zlosti majitelů 3-osých stabilizátorů, protože ty už jsou při běžném natáčení téměř zbytečné. Další evoluce kamery tuhle věc ale posouvá na ještě vyšší úroveň se stabilizací Hypersmooth 2.0. Krom lepších účinků lze verzi 2.0 použít v jakémkoli rozlišení a snímkové frekvenci, a komu by i to bylo málo, může využít nové funkce Boost, která přepíná stabilizaci do ještě vyšší pohotovosti. Poslední novinkou stabilizace je možnost rovnání horizontu v mobilní aplikaci, čímž snadno docílíte výsledku známého z gyroskopické kamery používané v MotoGP. Další věcí, která nás motorkáře určitě zajímá, je nový design, protože je díky němu kamera o 17 % lehčí. Hero 8 Black přichází s bezrámečkovým designem, kde jsou montážní body integrované rovnou do kamery. Stačí je jednoduše vyklopit, a když skončíte s natáčením, naopak je snadno sklopíte a díky zaobleným rohům pohodlněji schováte do kapsy. Nás těší také rychlejší výměna baterií a SD karet a hlavně dvakrát odolnější objektiv proti nárazu. Pár už jsme jich totiž na motokrosu a enduru dokázali zničit. :)

Druhé generace se dočkal také režim TimeWarp, kterým docílí uživatel snadno efektních časosběrných záběrů. Zjednodušené je naopak ovládání kamery přes dotykový displej. Na motorce určitě také přivítáte nový přední mikrofon s lepší a účinnější redukcí hluku větru nebo podporu GPS, kdy si v aplikaci GoPro můžete nechat zobrazit rychlost, vzdálenost nebo výšku. Protože to nejsou zdaleka všechny novinky, doporučujeme shlédnout video, kde se kamera předvede v plné parádě. Ještě předtím ale zmíníme technické specifikace záznamu: Rozlišení až 4K při snímkové rychlosti 60p a maximální snímková rychlost 240 sn/s při FullHD rozlišení. Datový tok videí je pak 100 mb/s, při focení naopak můžete využít záznam ve formátu RAW. Časosběrná videa novinka umí v rozlišeních 4K, 2,7K 4:3, 1440p nebo 1080p a v posledním zmíněném rozlišení umí i živé streamování. Novinku můžete předobjednávat u vybraných dealerů za 11 499 korun, první dodávky se očekávají od 25. října.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Na videu jste si určitě všimli také nového modulárního příslušenství, které z „obyčejné“ akční kamery dokáže udělat plnohodnotný nástroj pro záznam obrazu a zvuku. Základem je Multimediální kit, který zahrnuje směrový mikrofon, konektory USB-C, HDMI a hlavně 3,5mm konektor pro připojení externího mikrofonu. Tento kit je navíc vybavený dvojicí sáněk pro montáž dalšího filmařského příslušenství. Jedním z nich může být 1,9 palcový výklopný displej, dalším třeba originální GoPro LED světlo. To je nastavitelné ve čtyřech úrovních, přičemž maximální svítivost dosahuje 200 lumenů. Světlo je, stejně jako samotná kamera, vodotěsné do 10 metrů, na jedno nabití vydrží až 6 hodin, dodává se spolu s difuzérem pro změkčení světla a dá se používat i samostatně. Pro filmaře ještě dodáme, že barva vyzařovaného světla je 5700 K a hodnota indexu CRI, což je věrnost barevného podání, je 90. Základní Multimediální kit se bude prodávat lehce přes 2000 korun, stejně tak displej, světlo bude levnější s očekávanou cenou do 1500 korun.

Druhá nová kamera už je těžšího kalibru, protože jde o nástupce 360° kamery Fusion. Hlavním lákadlem kamery GoPro Max, jak se jmenuje celým jménem, je tak 360° záběr. V podstatě jsou to ale 3 kamery schované v jedné. První je zmíněná 360°, druhou je klasická stabilizovaná GoPro Hero a třetí vlogerský nástroj. 360° záznam se dočkal lepšího zpracování v aplikaci a automatického spojování fotek. Podle výrobce novinka ale tohle všechno navíc dělá na maximum, protože je tu dokonalejší stabilizace Max HyperSmooth s možností rovnat horizont, vylepšená je také funkce Max TimeWrap pro časosběry a nový úhel Max SuperView zajišťuje nejširší úhel záběru, jaký kdy u kamer GoPro byl. Spolu s tím souvisí i funkce PowerPano, která umožňuje fotit panoramatické snímky v úhlu 270° jedním zmáčknutím spouště. Tyhle všechny funkce můžete využít, i když kameru používáte jako klasické Hero. Max dále nabízí šest mikrofonů pro panoramatický zvuk, můžete ale také vybrat prioritní směr, ze kterého se bude zvuk nahrávat. To využijete třeba při vlogování, k čemu je kamera předurčená díky dotykovému displeji na přední straně. Pořád si ale asi dost těžko představíte, jakých záběrů je tahle kamera schopná, proto se podívejte na video. Pokud vás oslní, můžete předobjednávat za 13 999,-, k dispozici bude opět od 25. října.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček (Odebírat články autora) - Výška redaktora: 183 cm

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 6 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
bugy15 přispěl 0.5 Kč
xperry přispěl 0.5 Kč
Fero-Feri přispěl 0.5 Kč
delfuegos přispěl 0.5 Kč
Řanda přispěl 0.5 Kč
Davcoun přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):


TOPlist