reline_unor



Garmin Zümo 550

Kapitoly článku

NAVIGOVÁNÍ


Po zapnutí navigace musíte počkat na „vyhledání“ satelitů. Tato skutečnost je potvrzena dílky v levé horní části displeje. Pokud jste v místnosti, tak se vás na to navigace po několika minutách zeptá a je-li jí tato informace potvrzena, přejde do simulovaného režimu, jako by měla satelity vyhledané. S navigací tedy můžete bez komplikací pracovat i v místnosti. Úvodní obrazovka sestává ze dvou velkých čtverců – kam vést? a mapa. Dále jsou k dispozici dva řádky. V horním najdete informace o síle satelitního signálu, ikonu zapnutí BT, stavu baterie a čas. Ve spodním řádku můžete iniciovat spojení s telefonem, vyvolání dopravních informací (zde ale potřebujete externí anténu, přijímač a registraci). V políčku označeném notami lze iniciovat přehrávání hudby v režimu MP3, případně poslech rádia. Poslech rádia je však podmíněn opět externí anténou, přijímačem a registrací. Poslední ikonkou je vstup do celého menu pro nastavení navigace, kterému se budeme věnovat v níže.


Za velice zajímavou funkci potom považuji tzv. bezpečnostní polohu. Používáte-li ke zvýšení bezpečnosti PIN kód, můžete zadat do navigace určitou polohu, tedy místo (domov, kancelář, nebo jakékoliv vám známé místo), kde nebude nutno zadávat kód PIN pro odemknutí navigace. Stane-li se vám tedy, že zapomenete PIN, stačí zajet na toto nadefinované místo a navigace se vám odemkne a vy můžete zadat nový kód PIN. Zajímavé řešení, že? Pravé velké políčko mapa vám umožňuje výběr mapových podkladů pro samotné navigování.
Levé velké políčko kam vést? skrývá několik úrovní pro samotné zadávání cílů. Na výběr jsou položky jako je adresa, domů, body zájmu, naposledy nalezené, oblíbené či trasy (vaše projeté, nebo ty, které vám dá kamarád - navzájem kompatibilní jsou informace ze všech navigací GARMIN) a závěrem zadáním souřadnic. Na mnoha webových stránkách naleznete definici polohy, kde se nalézá nějaký objekt či adresa. Na položce „zadání souřadnic“ tedy zadáte tyto nalezené údaje a navigace vám sama najde cestu k tomuto nadefinovanému bodu. (například střed Vrchlabí je určen těmito souřadnicemi: Loc: 50°37'37.09"N, 15°36'33.75"E )




Samotný výběr konkrétní trasy je vždy realizován pomocí dotykového displeje. Výjimkou je ta situace, kdy si v počítači nadefinujete celou trasu a tuto trasu si do navigace načtete.
Záznam projeté trasy se ukládá automaticky. Hustota ukládaných bodů je definována proměnným algoritmem, který sám rozeznává projížděnou trasu a dle jejího profilu volí potřebnou hustotu. Maximální počet bodů je 10 000. V okamžiku, kdy navigaci připojíte k počítači, si můžete zobrazit celý profil ujeté trasy a s touto trasou dále pracovat. Můžete ji uložit pod názvem do souboru, například „první jarní vyjížďka“, a k takto zpracovaným trasám se lze kdykoliv vrátit a projet si ji, nebo ji můžete poskytnout kamarádovi.


K posledním finesám této navigace patří trasový počítač. Ten vám souhrnně zobrazuje informace o projeté trase. Konkrétně informace o celkové době jízdy, jednotlivé doby stání a doba jízdy, maximální dosažená rychlost. Jako úplnou lahůdku lze potom uvést funkci palivoměru. Je nutno ovšem podotknout, že je to funkce ryze matematická a palivoměr NENÍ nijak provázán s vaší nádrží na motocyklu. Lze ho tedy považovat pouze za jakousi doplňkovou službu třeba pro supersporty či skútry, které nemají palivoměr na palubní desce motocyklu. Uvedená funkce je použitelná výhradně v motocyklovém držáku, není ji tedy možno používat v autě. Pro ty z vás, kteří mají rádi grafické vychytávky, se nabízí možnost změny ikonky při navigování. Můžete se nechat vést obyčejnou šipkou, případně můžete nechat zobrazovat motorkáře či terénní nebo osobní auto. Jsou to drobnosti, ale potěší.
Stejně tak můžete měnit grafické prostředí map z 3D na 2D zobrazení. Při běžné, tedy silniční navigaci, je asi lepší nechat se vést 3D režimem, přejdete-li do terénu s TOPO mapou, je vhodnější 2D zobrazení. Nicméně i zde jsou rozhodující osobní preference. 2D režim umožňuje dvě zobrazení:
  • čelem – zobrazení dvourozměrné mapy s orientací do směru jízdy
  • k severu – zobrazení dvourozměrné mapy s orientací k severu
  • TELEFONOVÁNÍ


    Ti z vás, kteří používají telefon i za jízdy, jistě uvítají propojení navigace s mobilním telefonem a náhlavní soupravou. Telefon lze propojit buď standardním audio výstupem, pokud to telefon umožňuje, nebo zvolit technologii Bluetooth. Samotné spárování je velice rychlé a vyžaduje pouze několik málo stisků na obrazovce. Při spárování dojde i k přenosu telefonního seznamu z vašeho mobilního telefonu, takže telefon může zůstat schovaný v kapsách a vytáčet hovor lze přímo prostřednictvím navigace. Stejně tak i přijímání hovoru provádíte přes obrazovku navigace. Pomocí telefonu můžete také volat na jednotlivé body zájmu, které jsou v navigaci uloženy. To může být zajímavé například v okamžiku, kdy hledáte ubytování. K telefonování pomocí spojení Bluetooth můžete použít jakoukoli náhlavní soupravu, kterou máte v přilbě. Pokud váš telefon podporuje funkci hlasového vytáčení, můžete i tuto funkci pomocí navigace využívat. Zümo 550 však nepodporuje zobrazování zpráv SMS, takže tyto zprávy si za jízdy nepřečtete.


    OBRÁZKY A HUDBA


    Pokud chcete přátelům ukázat fotky z dovolené a stačí vám velikost displeje navigace, nebo máte-li možnost přenést obrázky v cíli vaší cesty do počítače, můžete Zümo 550 použít i pro zobrazování/přenos obrázků. Zümo podporuje formáty JPEG, uživatelské soubory GPI POI z programu Garmin POI Leader či soubory bodů GPX z programu MapSource. Obrázky i hudbu můžete uložit přímo do přístroje nebo na kartu SD.
    Pokud na kartu nebo do přístroje nakopírujete hudbu ve formátu MP3, můžete za jízdy poslouchat oblíbenou muziku.


    POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

    Kapitoly článku

    Jak se Vám líbil tento článek?
    Hodnocení (5x):


    TOPlist