reline_unor



Garmin Zümo 550

Snad každý z nás někdy stál před situací, kdy mu kamarád či známý popisoval cestu, jak se někam dostanete. Většinou se po pátém pokynu ve stylu „a zahneš doprava, ale ne úplně, protože úplně doprava je to k Horákovým a to ne, lepší bude když pojedeš okolo školky…“ stejně ztratíte a na místě samotném zastavujete domorodce, kterým se snažíte vysvětlit, kam se vlastně potřebujete dostat. Určitě si vybavíte i mnoho dalších variant na téma hledání cíle. Papírová mapa ve slídě na tankvaku a její studování v městském provozu navíc určitě není úplně to pravé a rozhodně to nepřispívá bezpečnosti a to nejenom vaší, ale také těch okolo.

Kapitoly článku

Řešením, které se v poslední době díky technickému pokroku nabízí, je elektronická navigace. Tedy přístroj, který spolupracuje se systémem GPS a mapovými podklady a spolehlivě vás dovede tam, kam potřebujete. Až donedávné doby byla navigace pro motorku spíše snem, nebo byla finančně velice náročná. A pokud byla finančně dostupná, tak zase příliš nevyhovovala nárokům, které na ni specifický motorkářský provoz kladl. Tedy aby odolala dešti, otřesům, dala se ovládat v rukavicích, bylo na ni vidět i na sluníčku, aby v noci neoslňovala,…. Prostě velice mnoho požadavků. Nejdříve se na trhu objevila motocyklová navigace od TOMTOMa v provedení RIDER (recenzi najdete zde), nyní jsme se dočkali navigace od GARMINu určené pro motocykly v provedení Zümo řady 500/550.

Zümo 550


Když přijdete domů se zabalenou novou navigací Zümo 550, připravte se na malé vánoce. Po odklopení víka se na vás bude usmívat samotná navigace. Nespěchejte s jejím zapnutím, sejměte papírový kryt a zjistíte, že výbava k navigaci je více než bohatá. Snad nejvděčnější součástí výbavy bude držák navigace na motorku v kvalitním provedení od společnosti RAM – MOUNT. Dá se říci, že pokud vedete normální motorkářský život a nejezdíte převážně těžký terén, tak vám bude tento držák plně stačit. Pokud se vydáváte častěji mimo zpevněné silnice, doporučuji vám zakoupení odpruženého držáku od TouraTechu. Instalace držáku navigace je v manuálu velice podrobně popsaná, takže vám nebude činit problémy. I napájení navigace je dobře řešeno. Samostatný kabel s pojistkou a možností upevnění pomocí šroubků do držáku dávají pocit jistoty, že navigace bude na motorce nejenom dobře držet, ale že bude i spolehlivě napájena z motorky.




V krabici tedy najdete:
  • držák do auta s přísavkou na sklo,
  • 12V napájení do autozapalovače,
  • 220V napájení navigace s redukcí pro zásuvky ve Velké Británii,
  • kabel pro napájení navigace na motorce,
  • USB kabel pro komunikaci s počítačem,
  • látkové pouzdro na přenášení navigace,
  • vyměnitelné horní a spodní kryty – možnost záměny černých za stříbrné,
  • držák navigace do auta,
  • RAM – MOUNT držák na motorku,
  • držák navigace na motorku,
  • City Navigátor NT Europe v9.






  • Po zaregistrování navigace a mapových podkladů na Internetu, nainstalování map do počítače a dobití navigace se můžeme pustit do průzkumu samotného přístroje Zümo 550. Na první pohled zaujme kompaktní provedení přístroje. Nikde nic nečouhá ani nevystupuje, všechny vstupy jsou zakryty tak, aby do nich nemohla voda a prach. Na pravé polovině najdete tlačítko pro zapnutí/vypnutí navigace. Na levé polovině navigace jsou základní ovládací prvky navigace, které jsou koncipovány tak, abyste je mohli ovládat v rukavicích. Jsou to čtyři tlačítka s následujícími funkcemi: + pro zvětšení mapy, zesílení zvuku, nebo intenzity jasu,
    - pro zmenšení mapy, zeslabení zvuku, nebo snížení intenzity jasu,
    D listování stránkami, trasové informace, ovládání přehrávače MP3 a telefonu,
    E nastavení hlasitosti a hlasové instrukce.
    Na spodní části navigace jsou umístěny dva vstupy. Jeden je pro port mini-USB pro připojení k počítači a také slot pro kartu SD.
    Otočíte-li navigaci, je prostředkem vedena baterie navigace uchycená do těla navigace šroubkem. Také zde naleznete konektor MCX pro externí zařízení.


    Nyní, když již máme všechny doplňky prozkoumané, můžeme navigaci zapnout. Navigace nenabízí jenom samotné navigování v několika různých režimech, ale za jízdy můžete také telefonovat, případně poslouchat vaši oblíbenou hudbu ve formátu MP3. Také můžete třeba ukázat fotky, kudy jste jeli na minulé projížďce.

    POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

    Kapitoly článku

    Jak se Vám líbil tento článek?
    Hodnocení (5x):


    TOPlist