europ_asistance_2024



Akční kamera YI 4K+: Zdatný soupeř pro věhlasné GoPro

Kapitoly článku

Kamera a voděodolný obal, víc opravdu nečekejte

Prvotní nadšení z kamery může rychle vyprchat v momentě, kdy se po nákupu kamery rozhodnete usednout za řídítka a chtít co nejrychleji zaznamenat své počínání na silnici. V balení sice naleznete kromě kamerky ještě voděodolný obal a redukci na stativ, tím však výbava končí. Kamera YI 4K+ je tedy ihned po vybalení schopna natáčet video, ale na motocykl či na tělo ji zkrátka neupevníte. Bude tedy potřeba dokoupit minimálně hrudní držák nebo nalepovací držáky na helmu. Voděodolný kryt disponuje standardním uchycením, takže je možné použít libovolné příslušenství k akční kameře (například pro GoPro apod.).

Samotná kamera YI 4K+ se nese v duchu ostatních konkurentů na trhu. Oceňuji barevný displej, který pomůže s nastavením kamery a je dokonce dotykový pro snazší ovládání. Na spodní straně těla nalezneme standardní závit pro stativ, což se může hodit. Díky dotykovému displeji má kamerka pouze jedno tlačítko, kterým se zapne a aktivuje nahrávání. K nabíjení slouží moderní a hlavně oboustranný USB-C konektor.

4K video s 60 FPS i elektronická stabilizace obrazu

Hlavním lákadlem má být schopnost natáčet video ve 4K rozlišení až s 60 snímky za sekundu. To zní hlavně pro nás motorkáře slibně, protože se vyšší snímkovací frekvence pro rychlé záběry z motocyklu hodí. YI 4K+ je tímto dokonce první akční kamerou na světě, která tento režim zvládne. Tady ale jen jedno upozornění – v tomto režimu nelze používat elektronickou stabilizaci, což může při jízdě vadit (zvládne to "jen" při 4K a 30 FPS). Často tak sklouzneme k osvědčenému režimu Full HD s 60 FPS, kamera si poradí dokonce i s režimem Full HD a 120 FPS.

Možností jsou i 12MPx fotografie, beru to ale spíše jen jako bonusovou funkci. Oceňuji již zmíněný displej, Wi-Fi konektivitu či třeba Bluetooth. Díky USB-C lze ke kameře připojit externí mikrofon, zatím je to ale bohužel pouze teoretické – ani samotná společnost totiž na svém webu nemá redukci skladem. Totožná je i situace s videovýstupem. Teoreticky to kamera podporuje, zakoupit redukce je ovšem problematické.

Zvědav jsem byl na výdrž na jedno nabití, kterou by měla zajistit baterie s kapacitou 1400 mAh. Záznamy jsou ukládány na paměťovou kartu MicroSD. Zde jedno důležité upozornění – pro záznam 4K videa budete potřebovat kartu alespoň s označením UHS-I.

Snadné ovládání skrze displej i mobilním telefonem

Před pár lety akční kamery neměly displej a jejich ovládání se muselo vměstnat do několika tlačítek. Ta doba je už však naštěstí pryč a spousta modelů nyní disponuje barevným displejem a možností propojení s telefonem. YI 4K+ mě potěšila dotykovým displejem, skrze který nastavím veškeré parametry kamery snadno a rychle.

Čitelnost venku je povětšinou dostačující, na přímém slunci jsem ale musel často mžourat, co vlastně na displeji vidím. V případě manipulace kamery v terénu je to o něco horší, protože kameru kromě zapnutí a vypnutí nahrávání nelze ovládat ve voděodolném krytu, displej zkrátka přes průhledný plast krytu nereaguje. To v praxi znamená, že pro změny parametrů a nastavení budete muset kameru z krytu vyndat. Na ovládání v rukavicích také můžete zapomenout.

Samotné prostředí je sice v angličtině, vyznat se v něm je však velmi snadné. Výběr nejdůležitějších parametrů (režimy, rozlišení apod.) probíhá přímo z domácí obrazovky a použít můžete i gesta.

Pokud byste potřebovali kameru umístit do špatně přístupných míst (na helmu například) a následně měnit parametry kamery, pomůže mobilní telefon. Aplikace YI Action, která je dostupná pro Android i iOS, pracovala spolehlivě po celou dobu testování. V kameře stačí aktivovat Wi-Fi připojení a spustit aplikaci. Ta se automaticky ke kameře připojí a umožní vám sledovat živý náhled, měnit veškeré parametry i stahovat videa z karty rovnou do telefonu. To se hlavně na motocyklu hodí, protože si můžeme bezpečně vyladit záběr kamery a následně již vše ovládat z telefonu, což je pohodlnější.

Informace o redaktorovi

Honza Dolejš (Odebírat články autora) - Výška testovacího jezdce: 178 cm

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 1 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Zkrat11 přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):


TOPlist