gbox_leden



Skotsko 05/2022

Četl jsem o severním Skotsku v knížkách Petera Maye. Říkal jsem si, že ta krajina musí být úžasná, tak jsem si to jel ověřit na vlastní oči.

Kapitoly článku

Skotsko je daleko a cesta tam by byla dost nudná, tak jsem se rozhodl nechat svou Moto Guzzi V7 odpočívat a na místo jsem vyrazil letecky. Ostatně cena zpáteční letenky za 2 800 Kč je méně než bych dal na benzín a o čase na cestě ani nemluvím. Z Prahy jsem letěl cca ve 13:00 a po kolem půl čtvrté jsem byl v Edinburghu. Určitě by stálo za to městu věnovat den dva, ale já mu dal odpoledne. Večeři jsem si dal v místním pivovaru Brew Dog. Nejsem držgrešle a dovolenou si užívám, ale dát za burger a dvě piva 38 GBP...no při placení jsem měl křečovitý úsměv. Noc jsem strávil v hostelu s místností 8 m2 za cca 1 300 Kč, to bylo fajn.

Ráno jsem vyrazil do Biker BnB, kde jsem měl asi měsíc dopředu zarezervovaný Royal Enfield Himalayan. Motorku jsem říkal "malej oslík" a myslím, že ta přezdívka ji dokonale vystihuje. Má 18 kW a určitě to není trhač asfaltu. Ale jede se na ní pohodlně, měl jsem u ní i hliníkové kufry a co si budeme povídat - v horách jsem držel pohodlně tempo i s BMW GS 1200. Průměrná rychlost nebyla kolikrát ani 30 km/h. A na to Himalayan stačil s přehledem. Po vyzvednutí motorky jsem vyrazil směrem na Stirling a dále pak směr Mallaig - město na pobřeží, kde jsem přespával. Na začátku jsem strašně přemýšlel nad levostranným řízením, hlavně v Edinburghu, kde byl velký provoz a občas jsem měl problémy s předností zprava, resp. zleva. Nakonec jsem zjistil, že nad tím není potřeba přemýšlet, že si to hlava otočí sama a šlo to bez problémů. Jinak mimo město je provoz bez problémů, všichni striktně dodržují rychlost a v horách je pak velmi často single road - cesta pro jedno vozidlo, kde je množstí rozšířených míst pro míjení se. První den jsem nemohl vynechat James Bond Skyfall road - nádherná cestička mezi kopcema podél říčky. Fakt koukáte jen doleva, doprava a máte otevřenou pusu, je to nádhera. Něco jsem už nacestoval, ale takovou krajinu jsem ještě ve světě neviděl. A ta zelená tráva, tvl to je zelená!

Další zastávka byla Glenfinnan Viaduct. Vyrůstal jsem na Harry Potterovi, takže vidět viadukt na kterém se natáčela jízda vlakem do Bradavic bylo příjemná věc. Navíc jsem trefil čas 15:10, kdy zrovna projížděl vlak s parní lokomotivou British Railways. Na konci dne jsem si uděla zastávku na Camusdarach Beach - vyšlo mi slunečné počasí a kdybych si vzal s sebou pivko, tak by to bylo top strop! Spal jsem v Hostelu v Mallaig, kde hned vedle byl supermarket COOP. Večeře byla tedy v duchu toho co jsem si ulovil v regálu. A to pivo jsem si dal aspoň večer. Jo to pivo...ležáky nic moc, ale mají tu různé speciály a ALE a to byla lahoda ;)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (21x):


TOPlist