gbox_leden



Zakarpatsko 2011

Kapitoly článku

V dešti vjíždíme domů do Evropy. Přes Sninu a Medzilaborce, stále v dešti, zase se snažíme najít penzion. Na Slovenské straně na žádnej nenarazíme, přejíždíme do Polska a u nádraží Komancza najdem hotel, kde za 11€ na osobu přepychově nocujeme. Ochotnej vedoucí nám motorky schovává pod terasu, boty a rukavice nechává vysušit na trubkách v kotelně. V restauraci nabízí místní lahvový pivo, výborný a silný (od 4,8 do 7%), zapomínáme na večeři a ochutnáváme všechny druhy, některé i vícekrát. Podroušeni odcházíme na pokoj, kde nás tradičně čekají dvě lahve vodky. Když se ráno oblečenej a obutej probouzim, je mi jasný, že vodka ten nerovný boj vyhrála. Ve chvíli, kdy všichni naši padli, v jedné flašce dobrá polovina zbyla.
Počasí je nádherné, zaplatíme ubytování a vyrážíme po okreskách směr Dukelský průsmyk. Pak projíždíme Údolím smrti a potom chybou navigátora několik tmavších vesnic. Domorodci se sbíhají k silnici a těší se, až pojedem zpět, protože ve vsi Vápeník cesta končí. Nechceme skončit mladé životy u mučednického kůlu a navigátor pan Y vybírá alternativní trasu, která vede po loukách a potom u turistického rozcestníku volí směr Kečkovce. Podle cedulky je to pěšky pouhých 20 minut. Po hodině jízdy rozmoklou lesní cestou s kolejemi vyježděnýma do takový hloubky, že tam motocykly dřou kuframa, turch propocený a zablácený přijíždíme do Kečkovic.

Dál valíme na Bardejov, Starou Lubovou a před Tatrami odbočujem na Zakopané, což je Karlův most všech Poláků. Tam tankujeme, cena je o fous lepší než na Slovensku. Zpátky na Slovensko přes Suchou horu, v Trstenej nás chytá průtrž mračen, trávíme tu hodinu na benzínce. Spíme v kempu na Oravě, zádrhel nastane, když v devět večer v jediném kiosku dojde pivo, lahvový nemaj a tak zavřou. Naštěstí jsme si zvykli spoléhat na sebe a lovíme kořalku z vlastních zásob. Protože už jsme v civilizaci, pijeme místo vodky rum.
Ráno jedem nádhernou silnicí z Oravy do Čadce, potom přes Turzovku a Makov na hranice Valašska. Cesta domovinou je nuda, silnice bez výmolů, nikdo nepředjíždí zprava, krávy jsou za vohradníkem, cyklisti střízlivý, já snad usnu…

 

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (41x):
Motokatalog.cz


TOPlist