europ_asistance_2024



Ukrajina 2009 - Zakarpatská oblast

Kapitoly článku

Dál to šlo už celkem hladce a po nalezení místa pro naše další stanování u městečka Calinesti-Oas (kousek od vody) jsme za asistence asi milionu komárů postavili stany a v neutuchajícím vedru šli spát. 
I přesto, že plán byl původně jiný, tak u HonzyTA i Martyho propukalo čím dál tím více bolení břicha a častá návštěva okolních keřů, které začlo už před našim opuštěním Ukrajiny. Takže jsme se místo projíždění po Rumunsku vydali nejrychlejším směrem do Maďarska, kde HonzaTA věděl o jednom pěkném kempu. Projetí rumunsko/maďarských hranic byla jen formalita v podobě ukázání pasů a tak jsem mířili dál do vnitrozemí Maďarska
Kemp, který měl HonzaTA na mysli byl ve městě Püspökladány a byl opravdu moc hezký. Má několik bazénů s různě teplou vodou od nějakých 23°C až po 38°C, který byl obzvláště příjemný. Já s HonzouTA sme přespali v otevřeném přístřešku, který slouží jako jídelna a místo pro grillování ubytovaných a Marty si opodál postavil stan. 
Noc byla opět velmi teplá, ale hoší to bylo ráno. Zdravotní stav těch dvou se nelepšil a navíc se podobné příznaky začly pomalu, ale jistě objevovat u i mně. Takže další plán by nasnadě a nějaké vychutnávání krás Maďarska se nekonalo. Šlo opět jen o co nejrychlejší přesun na Slovensko blíže k domovu doprovázený neustálým vedrem, kdy ani při 130km rychlosti vítr do napůl rozeplé bundy nechladil. Ve Zvoleně jsme se museli spokojit s o dost méně honosnějším kempem než jsem zažili v Maďarsku, ale nějak nám to nevadilo, když jsme se skoro jen soustředili na naše problémy se zažívacím traktem... Dál už se nic důležitého, hodného popisu nestalo a v pořádku jsme stále za vysokých teplot vzduchu dojeli až do svých domovů.
Závěr: I přes závěrečné mírné zdravotní problémy jsme si výlet dost užili a nelitovali ničeho. Ukrajina a její Zakarpatská oblast je nádherné místo se super přírodou i lidmi a není to ani nikterak finančně nákladné. Chtěl bych poděkovat HonzoviTA i Martymu, že mě na cestu vůbec vzali a na ní se o mě vzorně starali a skvěle mě uvedli do mých prvních off-roadových zkušeností a s trpělivostí mi pomáhali tam, kde mě už trpělivost docházela. Tuto oblast určitě doporučuji navštívit...

Video z cesty (doporučuji nechat načíst část videa pro eliminaci "zasekávání"):

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (16x):


TOPlist