europ_asistance_2024



Dobrodošli tour - SRBSKO 2017

VRÁTIT SE ZPĚT KE ČLÁNKU

Vložení komentáře

Pokud chcete vložit komentář, tak se registrujte a přihlaste.
Komentáře
Frankie (731) napsal 06.12.2017 v 08:27

Jinak ohledně jídla mohu podobnou zkušenost potvrdit i z Bosny a Černé Hory. Všude dostanete hory skvělého masa relativně za pár korun
Ty jejich čevapi a pljeskavice, mňam

Frankie (731) napsal 06.12.2017 v 08:22

Pěkné, dobře se to četlo. Srbsko je jediná část býv. Jugoslávie, kterou jsem ještě nenavštívil a je na čase to napravit. Díky za tipy na cesty a výlety.
I Targusovi v komentářích díky za rady a tipy.

Jinak některé GS ovečky nezklamaly a krásně vyskočily, když si do nich člověk rýpnul

Kawahans (-6) napsal 05.12.2017 v 19:40+1

Pěkně napsáno díky

Radek2107 (50) napsal 04.12.2017 v 18:31+1

Majky: ano, ten kemp sedí, přesně v něm jsme spali, ale dojeli jsme až skoro k vodě. V jezeře byla nádherně křišťálová voda. Co se týká občerstvení v Leskovaci, znovu říkám ano, je to to samé, kde jste byli vy. Opravdu nás zastavila vůně roštilju, nešlo odolat.

fidlimydli (319) napsal 04.12.2017 v 10:55

Targus:
Tak jsem rád, že se nakonec shodneme, že nejsou moc dostupné informace ať už jsou způsobeny čímkoliv.

O každé zemi kam jedu si zjišťuji maximum a jak jsem psal, hledal jsem hlavně v cestopisech mimo MCZ a googlil o život, jenže všechny zdroje uvádí několik cca 5 základních míst, které se pořád opakují ve všech informacích. Podobné je to i s tím Bulharskem. Všude jen info o pobřeží a po nějaké době se dopracuješ max k Šipce a Rilskému monastýru.

majky72 (131) napsal 04.12.2017 v 00:31

Ozaj ešte maly dodatok po predchadzajucich rokoch som tento rok volil prejazd Madarskom po dialnici, sice nuda ale to je aj tak skoro cele Madarsko ak neratam sever krajiny na pohraniči stredneho Slovenska a za tych 5 eur čo stoji dialnična pre motorku sa neoplati prepat sa dva dni medzi kukurične polia to radšej ušanujem ten den a budem viac v Srbsku alebo si zajdem do Kosova tam to tiež stoji za to a prejazd Prištiny je zažitok sam o sebe

majky72 (131) napsal 04.12.2017 v 00:09

Tak som prave dočital , škoda zaaa tu asi dlho nenajdem cestopis o Srbsku. Sranda že ja som tiež v Leskovaci zastavil na začiatku a dal si pleskavicu je možne že na tom istom mieste no ale ked to sa neda prejst to mesto a nezastavit sa ta vôňa ťa zlomý . Inak krasna cesta juhom na zapad Srbska je z Prokuplje smer Blace po 102 a potom odbočit na 222 smer Brus - Vrnjačka Banja hlavne zaver zjazd do kupelov je neskutočny a stale užasnou krajinou z dobrym asfaltom a žiadnou premavkou. Ked ste boli v Bajinej Bašte mali ste zabehnut na Mokru Goru kde je atrakcia Šarganska Osmica uzkokolajka pôvodne veduca z Belehradu cez Sarajevo až do Dubrovnika tiež užasny zážitok previest sa snou a v Bajinej Bašty ste mohli pokračovat cez Bosnu na Srebrenicu zaručene by ste sa nenudili, tak isto krasna cesta užasne hory a jedna serpentina za druhou až sa stoho hlava toči proste dokonali motoorgazmus samozrejme minimum aut Ozaj napada ma ak mate radi hystoriu a ludovu tvorbu tak sa možte nabuduce zastavit v skanzene Sirogojno tiež stoji za to a tak isto krasne cesty v očarujucom kraji plnom lazov

majky72 (131) napsal 03.12.2017 v 20:27+1

Tvoj cestopis ma naozaj potešil, Srbsko milujem pre jeho krasnu prirodu, užasnych ludi fantastickeho jedla. Prvy krat som tam bol z kamaratom zo Srbska (Vojvodiny) o rok zasa, aj pre jeho samotneho to bola objavna cesta tento rok už sam (cestopis sa pripravuje) a Srbsko ma zasa srdečne prijalo a ludia boli fantasticky. Napriklad spal som na hotely kde ma majitel zavolal po oslave ktora tam bola na hostinu pre zamestnancov - pivko a jedla že som nevladal vstat od stola dlho do noci sme presedeli ja a zamestnanci v rozhovore a rano som za paradnu izbu zaplatil v prepočte 9 eur. Tu cestu na Vlasinu čo ste išli ja som tiež prešiel v opačnom smere, nádhera a nulovy provoz a spal som tak isto pri tom kempe akurat za cestou z tymi stankarmi čo tam predavali magnetky a rakiu ...samozrejme sme ju degustovali a potom zasa moju hruškovicu a do kepmu som isiel rano pri vychode slnka ...tajuplná atmosfera len v noci regulerne mrzlo

Labus (11) napsal 03.12.2017 v 17:49

mě se to četlo pěkně a bylo to plný inspirativních míst A je pravda že je úplně jedno na čem a kam... důležitá je asi ta cesta ne?

Targus (430) napsal 03.12.2017 v 17:39

fidlimydli:
pokud hledáš info jen na motorkářích nebo na wikině, tak toho fakt moc nenajdeš.
Shrnul bych to asi takhle. Srbové - stejně jako Bulhaři - jaksi měli a mají doposud na starosti onačejší věci, než propagaci své země v rámci zvýšení turistického ruchu. Ekonomická situace v těchto zemích je - kulantně řečeno - nepříliš optimistická. Srbové jsou ze všech stran lískaní otloukánci po prohrané válce o Kosovo, Bulhaři zas dostávají takovou čočku z EU, že stát je v podstatě v ekonomickém kolapsu, tudíž jakási propagace kultury a památek je dost daleko za tou nejposlednější kolejí v opuštěném nádraží.
Za vše vypovídá skutečnost, že Slováci od letoška tisknou formuláře pro přijímání zahraničních pracovníků v srbštině a Bulharů je na práci v Česku jako naseto. Kam se u nás vrtnu, tam potkám Bulhary nebo Ukáčka.

Pivko:
motku mám a občas se na ní svezu, a co jako? Předvádíš se tu jako totální buran a cpeš se do výměny názorů, na kterou tě nikdo nezval.

fábulus (-1) napsal 03.12.2017 v 12:34+2

djd: politickou agitaci hledej na jiných stránkách

fidlimydli (319) napsal 03.12.2017 v 11:25

Targus:
Ano, pokud budu měsíc skupovat, pročítat knížky a hledat zajímavosti, najdu je v jakékoliv zemi, stejně jako v jakékoliv zemi najdu zajímavé cesty. Psal jsem hlavně o tom, že nejsou lehce dostupné informace. Holt cestu XYZ za vesnicí ABC nikdo nezná, když tam nenacouval stovky km s kamionem.

Pivko (85) napsal 03.12.2017 v 10:25

Targus : smradiš a zavazíš na silnici a i tady na motorkářích . Kup si motorku , nebo vyměň sekci pro kamioňáky , tady nejsme zvědaví kde si všude jezdil s Liazkou.

yofi13 (5) napsal 03.12.2017 v 00:31

Parádne čítanie
Budúci rok mám v pláne aj Srbsko...
som upravil trasu a pozriem niektoré miesta čo si navštívil :)
Pekný večer a dík za cestopis.

Targus (430) napsal 02.12.2017 v 23:40-2

Pivko
Až najedeš dopředu po bývalé Jugošce tolik, co jsem tam nacouval s návěsem, mužeš žvanit. Toť vše k tvému mletí h***n.
Ad Rumunsko totéž. Jsem tam skoro každý týden. Jistě že ne na motce.

elvis78
totéž. Meleš h., do faktické diskuze nula celá nic.

Radek 2107
ozvali se hlupáci, kteří si honí ego tím, co mají pod zadkem. No a co?
Kdo byl v Rumunsku před 25 lety, mi dá za pravdu. V kvalitě silnic závodilo s Ukrajinou o čestné předposlední místo v Evropě. V porovnání s dneškem hluboký středověk. Štreku, kterou dnes jezdím za 7 hodin, jsem tehdy jel dvojnásobek času, i když přiznávám, že s dvěma třetinami koníků pod kapotou. Ty ale byly na rumunském tankodromu celkem k ničemu.
Kde byli tenkrát tihleti chytráci? Tahali po dvorku gumového kačera.

Guga (72) napsal 02.12.2017 v 20:52+1

Měli jste to pěkný a krásně jsi to sepsal, ode mne to máš za jedna
Těch pár komentářů dule nech plavat, nestojí to za "utonutí"

Radek2107 (50) napsal 02.12.2017 v 11:36+3

Nerad bych zde rozdmýchával nějaké vášně ohledně GS. Vždyť s námi jedno bylo Je to takové dohadování jako brunetka vs. blondýnka nebo vyholená vs. nevyholená . Každému se líbí něco jiného. Chtěl jsem jen Srbsko představit a popsat, a všechno co jsem popsal, je ryze subjektivní.

elvis78 (133) napsal 02.12.2017 v 07:33

Targus je mistr světa, dejte si na něj bacha Má velice obsáhlý profil a všem nám jeho obsahem dokazuje co je to za borečka!
Všichni ostatní co umíte jezdit a neohýbáte rámy a ráfky se běžte vycpat
Radku pěkná práce Jirko příště na triumphu se špuntama jo?

djd (4) napsal 01.12.2017 v 23:22-2

Škoda, že návštěva tak krásné země je popisována tak zjednodušeně. Navíc Srbsko sice dosud "nedojí" EU, ale velmi se o to snaží. Vstup Srbska do EU je pro tuto krásnou zemi naděje. Jinak ji pohltí rusáci.

Pivko (85) napsal 01.12.2017 v 20:16

Targus : Takže uhrnem - ses asi posral ne?! že ty nemáš Gso neznamená ,že Ti co ho mají se s tvých keců půjdou oběsit.

Radek2107 (50) napsal 01.12.2017 v 18:23

Děkuji za komentáře.
Yura: přihlašování proběhlo tam, kde jsme spali oficiálně. V kempu v Bělehradě jsme při příjezdu dali svoje pasoše a při odjezdu jsme si je vyzvedli i s lístečkem, který nám kemp vystavil. To samé i v penzionech, tam jim stačilo, že si pasy vyfotili telefonem a druhý den nám donesli lístek s razítkem. Na hranicích při výjezdu ze Srbska po nás nic nechtěli, až když jsem se sám zeptal, zda potřebují tyto přihlášky, tak si je vzali, ale zjevně to nekontrolovali.

Targus (430) napsal 01.12.2017 v 18:16-1

Yura:
Přihlašování
Pokud nechceš viset týden na jednom fleku, neřešil bych.

Targus (430) napsal 01.12.2017 v 18:07+1

fidlimydli:

Severní část Srbije se jmenuje Vojvodina a je fakt placatá. Ale z čáry do Nového Sadu (kdysi Petrovaraždin) je, pokud si dobře pamatuji, pouhých 120 km a hned za ním je príma stezka do Rumy. Pozor - co bylo super, celá cesta do kopce se jezdila jednosměrně (Iriški Venac se to jmenovalo) a za těch asi deset let, co jsem tam jezdíval skoro ob týden, celkem nikdy nebyli žádní vážní zájemci, kteří by si dovolili jet do zákazu. Což je pro motorkáře ideální stav...
Z Rumy je pak do kopečků , coby kamenem dohodil. Postačí zvolit směr Šabac. a pak pořád dolů na Užicu, Novou Varoš, atd...
Že se nemůžou srbské kopečky rovnat rumunským, je pěkná cochcárna, to může tvrdit akorát ten, kdo tam nikdy nebyl. Je faktem, že jsem tam nebyl už hezkou řádku let, ale ty kopečky asi těžko někdo šlohnul.
Druhá věc je, že jste už všichni zmlsaní opravenými rumunskými cestami. Srbové nemají možnost dojit EU, takže (i podle tohoto cestopisu) se do oprav a rekonstrukcí silnic nijak nehrnou. Ale když to porovnám s Rumunskem před 20 lety, Rumunsko bylo mnohem horší.
Co se týká památek, jezdil jsem tam pracovně, takže hodnotit nebudu, ale tady kolega v cesťáku ukázal docela názorně, že se tam něco vyštrachat dá. A pokud se ti to zdá málo, postačí otevřít knížku s historií Srbska, a máš ježdění do konce života. To, že něco neznáš, neznamená, že to neexistuje.
Takže úhrnem - kdo nemá potřebu předvádět své půltunové Gé eSo s milionem kufrů a deseti spacáky, určitě si přijde na své. Postačí mít normální, tzn. železnou motku bez plastů a obdobných hovadin, která může i na polňačky, a prožije hezkou dovču.

Yura (239) napsal 01.12.2017 v 15:39

Pěkná práce, hezky se to četlo
Příští léto jedeme do Srbska taky, chci tě poprosit o info - Srbové mají "přihlašovací povinnost". Jak jste to řešili? (pokud se to vůbec řeší). Díky moc.

fidlimydli (319) napsal 01.12.2017 v 14:59-2

Targus:
Měl jsem Srbsko v cestě a myslím, že je opomíjené ze dvou důvodů. Horní polovina jsou jen roviny a jižní část se rumunským horám nerovná. Rozhodně mne krajina moc nezaujala.
Druhý důvod: Hledal jsem na netu nějaké zajímavosti co navštívit, ale jak cestopisy (nejen místní), tak zbytek netu moc důvodů k návštěvě nenabízí podobně jako Bulharsko.

Tolik můj subjektivní názor v porovnání se zbytkem Balkánu. Rozhodně ale stojí za viděnou meandry řeky Uvac.

Targus (430) napsal 01.12.2017 v 13:09+1

Cesťák dobrý, je vidět, že sis dal práci. Jak se psaním, tak i s plánováním a studiem zajímavostí a atrakcí.
K cestě samotné - podivuju se, že jste vynechali město Majdanpek a zejména přilehlý zlatý důl. Pro našince je to nevšední zážitek.. A je tam taky nějaký přírodní park, jestli se nepletu.
Trasu Feferónií bych volil poněkud odlišněji, cesta by byla méně nudná, anebo více zábavnější, jak chceš. Ale pokud jsi volil bez znalostí místa, nebylo to nejhorší.
Srbija - krásná země, nechápu, že tam nikdo, kdo se překoná, sesmolí cesťák a zveřejní ho, nejezdí. Člověk tu furt jenom čte o Alpách a o Rumunsku. Už to nudí.
Plánovací chyba - určitě bych nejel zpátky přes Šid do Chorvatska a pak nahoru na Udvár, pokud bych nechtěl mít zářez, že jsem tam byl. Jel bych rovnou do Hungárie přes Bački Breg, jede se k němu zdola přes Vrbas a Sombor.
Jináč celá výletní parta zklamala, páč jste nic nespravovali. Cesťák bez generálky motoru, anebo rovnání rámu motky není cesťákem a jedním vyválením v blátě to nezachráníte. Aspoň jste si měli vypustit vzduch z pneumatik a svést to na sršně, nebo tak něco.

FranaD (25) napsal 01.12.2017 v 12:25

Pěkná cesta i cestopis.

Michal86 (14) napsal 01.12.2017 v 11:56

Pěkně napsáno. Určitě si od Vás vezmu pár míst, až příští rok vyjedeme na Balkán.



TOPlist