Ibiza na skútrech | Míka & Pája (Film edice)
Text: Kolli | Zveřejněno: 2.4.2026 | Zobrazeno: 11 254x
Půl Španělska na strojích pro rozvoz pizzy? Dálnice na plnej plyn, spaní na útesech, jedovatý medúzy a pivo u majáku, kde pod tebou duní prázdno. Kaňony, hučící stožáry místo hotelů a ryby, co by tě za palec stáhli do hlubin. A pozor ty silnice! ...prázdný jak po konci světa.
„Ahoj bráško, nechtěl by sis udělat výlet na Ibizu? Na skútrech?“
Takhle začal náš další totální nesmysl. Nechtěli jsme vidět ostrov z prospektů, chtěli jsme se na něm ztratit. Plán byl sice jednoduchý, ale o to víc ujetý: v Madridu splašit skútra, prohnat se přes půlku Španělska až na trajekt a pak prozkoumat Ibizu úplně jinak, než jak ji známe z letáků.
Zapomeňte na kluby. Šlo nám o to najít klid útesu, kde stojí 52 metrů vysoká dominanta – nejvyšší maják na celých Baleárách.
Madridský start a technická přejímka
Objevili jsme web, kde si můžete půjčit motorku přímo od místních. Stačí prakticky napsat majiteli a věci se začnou hýbat samy. Ale balení byla výzva – batoh přesně do letadla a do něj narvat veškerou techniku: Sony, drony, GoPro, canon. Ani na „spoďáry“ už moc místa nezbylo. V Madridu mě pak praštilo 28°C, zatímco doma byly ráno -2.
Aklimatizoval jsem se v Aranjuez u brášky, kde mě vítal "Bienvenido" přímo ve dveřích svého domu. Byli jsme nadšení a v rámci příprav jsme jako „navnadění“ zkoukli díl cestopisu Po jedné stopě.
Další den jsme při přebírání skútrů v Madridu nevěřili vlastním očím – gumy natlakované na 4,5 baru, skútr totálně zubožený, ale překvapivě funkční. Takže kontrola kapalin, brzd a dokumentace hromady poškození aby nás pak nikdo netahal za fusekli. Ona je to vlastně výhoda, že když někde škrtnete, ani to není vidět. Ještě jsme nabastlili nabíjení pro kamery a vyrazili. Pája na svém vlastním skútru z Čech a já na půjčeném.