europ_asistance_2024



Západní Slovensko - přehrady, nádrže, jezera

Tak se nám naskytl týden volna, říkali jsme si co podniknem.. Jelikož chceme jet na začátku srpna do Itálie, tak jsme se rozhodli pro takový menší trénink a kratší trasu - Slovensko.. Jelikož nemám ŘP ani 2 měsíce, a nevěděla jsem, jak bych zvládla delší trasu, tak jsme si naplánovali necelých 900 km na 7 dní... Trošku jsme se nevlezli a najezdili celkově cca 1100..

Kapitoly článku

Tatry

Jelikož jsem skončila o půl třetí ráno v práci, původní plán vyjet v 8 ráno trošku nevyšel... Vyráželi jsme asi ve 12 hodin, směr Vsetín, Velké Karlovice s tím, že přejedeme kolem hotelu Horal přes hory do Makova.. Trošku nás zmátla objížďka, která nás naváděla na Horní Bečvu a přejet to tamtudy.. Tak jsme se zeptali postarší paní na benzince, která nám poradila takovou kratší objížďku. Půlka cesty fajn.. Druhá půlka šílená, kamenitá, štěrk, pořád do kopce.. ale to, co následovalo potom, jedním slovem nádhera.. Nač jezdit do Alp, když takhle nádhernou přírodu máme za kopcem?
Původní plán taky bylo jet na Žilinu, Ružomberok.. celkem pohodová a rychlá trasa.. To bychom to ale nebyli my, abychom si to o pár desítek kilometrů neprotáhli...
Takže jsme vyrazili směr Turzovka,Čadca, přes Oravu až po vodní nádrž Orava.. Příroda krásná, nádherná, oravská nádrž taková docela nudná a nezáživná, prostě jen voda a nic kolem.. Žádné atrakce jak u nás, žádné šlapadla, stánky, kolonády, kempy.. jen voda a příroda..

Kochací tempo fajn, ale jet stále 50 km / hod, je trošku nuda.. Jinak se nedalo, sotva skončila jedna dědina, začínala druhá, když se dalo zrychlyt na 100, po pár metrech omezovač na 60.. V Tatrách, se taky rychleji nedalo, a proto nám první den trvala cesta neuvěřitelně dlouho.. Přestávky jsme skoro nedělali, nepočítám "napájecí a čůrací pětiminutovky". A když už jsme přestávku udělat chtěli, že si dáme třeba kafe na benzince, a natankujeme si, nebyla široko daleko jediná benzinka.. Tak jsme si říkali, že auta na Oravě asi jezdí na ten jejich čistý vzduch..

Kolem 18 hodiny jsme dorazily k Liptovské Mare, obrovská nádrž, co nás ale zarazilo, v jejím okolí byl snad jediný kemp, kam mířila banda německých motorkářů. Zastavili jsme, omrkli jsme ceny (7eur za to, že si někde rozdělám stan, + dalších asi 10 euro za různé poplatky, bez sprchy a bez jídla, se nám zdálo trošku moc) a jeli jsme dál do Liptovského Mikuláše, že se mrkneme na nějaké ubytování v soukromí, kterých bylo všude plno. Nakonec jsme dorazili až do Liptovského hrádku, do kempu Borová sihoť a byli vděční za volnou 4 lůžkovou chatku, protože v noci bychom pod stanem stejně asi umrzli.. 
V areálu kempu byly sprchy a WC - vše zdarma, ne jak v ČR sprcha za 20,- /5 minut.. Ceny v restauraci takové průměrné, obsluha milá, kromě nás v kempu byl jeden obytňák, jeden motorkář a jeden stan..
Pohoda, klídek a špekáček, který jsme si opekli na večeři s výhledem na tatry.. 
Druhý den ráno jsme byli doopravdy vděční za chatku a 2 peřiny, pod kterými jsme nakonec spali.. Po snídani, kterou jsme si koupili den předem v LIDLU (ceny dá se říct stejné jako u nás), jsme se vydali opět kolem Liptovské Mary, skrz krásnou přírodu do Bešeňové - Gino Thermal park.. Vstupné ucházející - venkovní bazény na 3 hodiny 12 eur/15 eur pak celodenní. Venku bylo 8 bazénů s geotermální vodou, která nevypadala nějak vábně, ale po té promrzlé noci přišla voda o teplotě průměrně 37°C vhod..Dále bylo venku ještě asi 5 bazénů s čirou vodou, taky teplou, nějaké tobogány, divoká řeka.. Po náročném předcházejícím dnu skvělá relaxace s výhledem na Tatry.. 

Ve středu a čtvrtek by mělo dle předpovědi počasí pršet, ve středu ráno nás ale probudilo příjemné sluníčko, tak jsme se sbalili, odevzdali klíče od chatky a vyrazlili dál..

Piešťany a okolí

Wow, konečně dálnice, s báglama a mou 250tkou můžeme jet maximálně 160, aspoň trošku jsme si vynahradili ten deficit z prvního dne.. 
Po hodině a půl sjíždíme z dálnice a v obci Velké Zálužie zastavujeme v restauraci na super menu za lidovou cenu. Polívky co hrdlo ráčí, a hlavního jídla přes velký oválný talíř.. za 3 eura, nekup to;)
Po obědě opět najíždíme na dálnici, kde chvíli bloudíme, špatně odbočíme, no nic, ještě že máme tu GPS v mobilu, která nás zavedla skoro až k cíli naší další cesty - Vodná nádrž Králová. Největší vodní dílo na Váhu.. 
No, cesty k ní nebyly vůbec značené, z jedné strany to bylo spíše pro rybáře, a po krátké pauze jsme se rozhodli, že zkusíme dojet na druhou stranu, že to tam třeba bude živější, jak nám doporučoval nějaký domorodec..
Pod pojmem kaskády a něco živějšího jsme si představovali něco trošku jiného. Kromě jednoho hotelu s restaurací, páru tenisových kurtů, jednoho nějakého zavřeného bufetu s umělou písečnou pláží na okraji nádrže a pár desítkám lidí, kteří zde vyrážejí na brusle nebo na kolo to moc živější nebylo.. No co, už jsme tady, žádné další ubytování se nám hledat nechtělo. Nějaké jídlo jsme si nakoupili v místní Coop jednota, u Kaskád postavili stan prošli se po cyklostezce a začala se plnit předpověď. - Nehorázný slejvák, který trval celou noc..
Ráno nám ale sluníčko osušilo stan, a tak jsme se mohli vydat kousek dál..do Piešťan..
Větší zklamání než tohle město jsme na celé dovolené nezažili.. Město není moc pěkné, není udržované a celkově je takové špinavé. 
Kemp - Pullman, kde jsme si předem rezrervovali chatku, jsme našli sice s přehledem, ale při pohledu na něj, jsme si to velmi rychle rozmysleli.. Kemp nebyl vůbec hezký, čistý, takový rozkopaný, zastaralý, špinavý a nakonec nám ještě řekl pan asi provozovatel, že jestli nám bylo sděleno, že v chatce, kterou máme rezervovanou není elektřina.. Samozřejmě že nám nikdo nic neřekl, nabídl nám sice jiné ubyotvání, ale doopravdu se nám nechtělo v takovém kempu být.. Tak jsme navštívili místní tesco, nakoupili nějaké to jídlo na večeři a snídani a vyrazili směr Horná streda, cca 14 km od Piešťan.. 
Přírodu nemůžeme soudit, jelikož nás GPS pořád vedla na dálnice (ani jsme tam nic jiného nenastavovali, byli jsme rádi že funguje :))  
Jezero jsme našli, v pohodě. Krásná čistá, průzračná voda, kam bych doporučovala každému si zajet, minimálně se okoupat, jelikož stanování je zde zakázáno. No, jak nám řekl rybář, kterých se tam začalo později více shlukovat, není tam nikdo, kdo by to kontroloval, takže jsme si našli kousek nekamenitého povrchu a stan si na večer postavili. Na protějším břehu byl bufet, kde sice nebyli žádní hosté ale pivečko nám pan majitel vřele načepoval.. Voda byla teplá tak, že i v 18 hodin se dalo koupat.. 
Večer nás jen rušila auta z nedaleké dálnice a hudba z probíhajícího TOPfestu z Piešťan..  Kdyby v okolí cokoliv bylo, zůstali bychom dál, ale jelikož jsme se už po tom prvním dnu tady nudili, ráno jsme se vydali opět dál, k Bratislavě..

Slnečná jazerá

Tak ráno jsme se ještě okoupali v Horné strede a opět po dálnici vyrazili směr Bratislava  - Senec - Slnunečná jezera. 
Počasí nám přálo, takže po příjezdu do kempu, postavení stanu jsme se vydali na nákup vína a piva a plácli jsme s sebou k vodě... Jezera opět měla čisťounkou vodu, krásné čisté kamínkové pláže, hned vedle kempu aquapark, uvnitř kempu trasa pro běžce a inline-isty, i město vypadalo snad nejlíp, kterým jsme projížděli.. 
Ten den se tam konal velký letní karneval, který jsme trošku zazdili, ale myslím, že to mohla být slušná akce.. Nicméně afterparty poté v kempu šlo slyšet do ranních hodin..

V sobotu ráno jsme vyrazili směr Bratislava-Ružinov - Zlaté Piesky.. takový "štěrkáč" podobný těm Slunečným jezerům, jen několikrát menší a několikrát více osídlenější.. Po tom, co po nás za vstup na pláž chtěli u hlavního vstupu 3 eura za osobu + 2 eura za každou motorku, jsme si říkali, že to zkusíme objet a omrknout to z jiné strany. Samozřejmě, za necelých 500 metrů krásný přístup k pláži s restauračkou, která měla docela silnou wifi - takže jsme si mohli naplánovat ještě poslední den..
Jelikož jsme byli v kombinézách a nechtělo se nám potom jet v mokrém, ani jsme se nesmočili.. Komu by se taky potom chtělo na mokré tělo navlíkat tu koženou kombinézu? Tak jsme si zadali do GPS náš poslední cíl, který jsme chtěli vidět a vyrazili.
Do Kostolné pri Dunaji jsme dorazili snad za půl hodiny, a už od cedule, značící začátek vesnice nás k tygříkům vedly ukazatele.

 

Asi 3 km za vesnicí, v poli, se nachází úžasný slovenský projekt - oáza sibiřského tygra.. Od nás to není daleko, a doporučuji tento výlet každému, kdo už neví, kam by se jel podívat... Bude to výlet na celý den, ale věřte mi, je to zážitek na celý život.. 
Po příjezdu na místo, jsme si uložili přilby u paní majitelky, která hlídala kasičku na DOBROVOLNÉ VSTUPNÉ.. ano, nechtěli za tu nádheru ani euro, vše bylo jen a jen na nás.. V oáze se nachází jak jsme se dozvěděli 30 tygrů a 3 lvi, i když internetové stránky mluví jinak..  Taky s otvírací dobou je to tam jinak ,v kempu se psalo denně 12-17 hodin, ale na internetu mají sobota, neděle a svátky 12-17..  více informací o tomto projektě najdete na www.tigre.sk ...
Možnost hladit si tygra a být v jeho těsné blízkosti - no prostě nejúžasnější zážitek a za těch 10eur to fakt stojí
.. Když do batohu přibalíte živočišnou šlehačku, ošetřovatelé si ji nastříkají na ruku a vy můžete z metrové vzdálenosti sledovat jak ji tygr líže.. 

U tygříků jsme strávili asi hodinu, poté si v místním hostinci dali docela dobrou pizzu a po zbytek dne jsme se plácali u vody, zkoušeli slovenské piva - kterých bylo v kempu po málu, všude se čepovala piva česká..
Večer to v kempu opět docela žilo, v každém druhém bufetu hrála živá hudba, tak jsme u stanu měli celkem veselo...
V neděli ráno jsme se ještě naposledy okoupali a vyrazili po dálnici směr Brno, sjeli jsme na Hodonín, kde jsme si dali poslední kávičkovou přestávku na benzině a poklidně pokračovali až do Hulína, kde nás chytl docela brutální déšť...

Shrnutí na závěr.. .Slovensko je krásné, ale co přijali euro, řekla bych že docela zchátralé.. I samotní slováci mluví o krizi, ale myslím, že si za ni můžou tak trochu sami.. ceny ubytování jsou přemrštěné, jídel v restauracích také.. U vodních nádrží bych čekala více atrakcí, a když né atrakcí, tak alespoň nějaké ubytování.. Cesty jsou fajn, Tatry nádherné a dálnice, s našima nejdou srovnat.. Na tygříky se chystáme znovu, Slnečná jezerá možná taky, ale příště dáme přednost jiným státům.. Pro začátek stačilo ;) Takže řidíčák necelé 2 měsíce a 2000km najeto, slušná bilance si myslím..

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (17x):
Motokatalog.cz


TOPlist