sumoto_leden



FO3 Tour 2012 - Polsko a Slovensko

Kapitoly článku

Den sedmý - pátek 22. června - přesun do Vyškova se zastávkou v Bojnicích

Po ukončení oslav a následném probuzení jsme dostali ještě trochu výčitek a za uši od paní vrchní - někdo zapomněl venku jednu polstrrovanou židli, která v noci zmokla. Ráno však bylo zase slunečné. Snídaně v restauraci za 3,2 EUR (syrovošunkové prekvapenie), někteří snídají z vlastních zbylých zdrojů. 
V tento den je výprava roztrhána na hodně kusů. Děvčata zůstávají v kempu, odjedou až po kolo výletu do Gaderské doliny, Vašek vyrazil k vesničce u města  Zlaté Moravce, kde je jeho rodný dům a v něm žijící mamka a nakonec se ukázalo, že tam zůstane a k výpravě se už nepřidá (zrádce jeden), ostatní jedou směr Bojnice.
První tedy odjíždějí Katka s Janou na kolech do Gaderské doliny a na místě zůstává Lenka, ketré zbývá čas na malou procházku a prohlídku obce Mošovce,  mj. rodiště Jána Kollára. V městečku je naučná stezka s info tabulemi, která vás provede kolem muzea Jána Kollára, muzea řemesel, evangelického kostela, římskokatolického kostela, postaveného na základech jeho předchůdce ze 14. století. Město vlastnil svého času baron Revai, o něm a jeho krásné ženě existuje lidová pověst, ve které roli třetího v trojúhelníku hraje známý hrdina Juro Jánošík. V parku za hotelem Kaštiel je jezírko s ostrovem lásky, kde se podle pověsti s paní baronkou scházel. V městečku je k vidění i specielní stavba zvaná Kolkáreň,  ak neviete po slovensky – je to  místo, kde se hrají kuželky.
Druhý na odjezdu je Vašek a po kávě se na cestu chystají motorkáři, jejichž cílem je zámek Bojnice. Tentokrát Brunhilda neudělala jedinou chybičku a cesta proběhla velice v klidu. Jen skoro u cíle cesty nás vedla do ulice se zákazem vjezdu. Tato ulice se objela a vedoucí vedl celou skupinu k zámku, jako kdyby tam někdy byl. Opak je pravdou a tak třebaže tam byla plocha označená jako pěší zóna, srdnatě se projela. Motorky se v ulici otočily a hezky úhledně zaparkovaly. pak došlo na prohlídku okolí zámku a vnitřní prohlídka byla vynechána. Kdo by tam stál tu frontu. I to okolí zámku a samotný zámek z venku je něco nádherného. Po prohlídce při cestě zpátky ke strojům se pak konala na pěší zóně občerstvovací zastávka. Následně jsme přešli k našim miláčkům a začali je připravovat na další cestu. Kde se vzali tu se vzali - dva policajti, tedy policajt a policajtka. A že jak jsem se tam dostali, kudy jsme přijeli a jestli víme, že pácháme přestupek, protože jsme v zákazu vjezdu. Vedoucí na to reagoval: "zákaz jsme neporušili, my přijeli přes pěší zónu". To bylo jak červený hadřík na býka. To bylo slov ze strany ochránců zákona. "Toto nieje na vodičský, to je na krsný list", konstatovala příslušnice nežnějšího pohlaví z té dvojice.  Dál to však skončilo spokojeností na obou stranách. S vědomím, že s policaty se není radno hádat, posypali jsme si hlavu popelem a byli jsme propuštěni. Další cesta pak vedla ve směru Trenčín-Starý Hrozenkov-Buchlovice-Vyškov-Pustiměř. Ceste opět probíhá v mezích normálu bez nějakých zapeklitých situací. Jen před Trenčínem odbočuje Ervín za svým cíle a připojuje se až v cíli dnešní etapy. Ostatní motorky si ještě udělají zastávku v Buchlovicích, kde se jejich osádky dozvídají o chystaném koncertu skupiny Smokie (opravdu originám Smokie s Chrisem Normanem). Nic se však nedá dělat a pokračuje se za stanoveným cílem.
Jana s Katkou se po poledni vracejí z cyklovyjížďky a líčí nádheru Gadeské doliny,  cesta vede z kempu přes ves Blatnice a dále do kopce podél potoka, který byl dnes po nočním dešti  zahalen romantickým oparem. Výstražné cedule „Pozor medvědi“ u odbočky na Čertovu bránu prý umí s našincem - medvědům nepřivyklým - pěkně zamávat. Posléze se doprovodné vozidlo vydává ve stopách motorek na hrad Bojnice. Tady se koná prohlídka exteriérů, sedemstoročnej lipy krála Matúša, občerstvení langošem (Jana) a nákupy dárků na trhu…Odjíždíme k hranicím  a přes Starý Hrozenkov se přehoupneme na Moravu. U Buchlova kontaktujeme telefonem motosekci, která má právě siestu při kávě v Buchlovicích. Domlouváme se sraz ve Vyškově na náměstí a hned tam míříme poobědvat.
Z Vyškovského náměstí nás Vlasta vede do Pustiměře, kde chvíli kroužíme až konečně nalézáme číslo popisné 64 a na dnešní večer a noc se všichni „stěhujeme“ k Táně, Břeťovi a jejich sbírce hrochů a krys (plyšových).
Naši návštěvu Vlasta domluvil už před půl rokem, takže nejde o překvapení. Pivo je na sedmém schodu, V.I.P. buřty (opravdu z masa) čekají v lednici, moravské vínko se chladí. Malý zádrhel – Milan neprojel brankou – je vyřešen manévry osobních vozidel a vjíždí přes garáž na zahradu, kde už parkují zbylé motorky. Zanedlouho se vesničkou line bublavý zvuk Ervínovy Yamahy. Krouží dokola jako my, zvuky se postupně blíží a vzdalují, před dům vybíhají rychlé spojky k jeho odchycení a za chvíli už je mezi námi a zabydluje se v posledním hostinském pokoji. Vlasta s Břeťou chystají oheň na horní terase zahrady, sesedáme se kolem ohniště s buřty na prutech, s vínkem a pivkem a dáváme se do zpěvu, tentokrát „skoro“ bez sešitů. Dům na New Orleans, staré dobré ohníčkové trempárny, Hoboes, a Pavel se svými Bluesberry…noc je jasná, obloha plná hvězd a Pustiměří se nese veselý i teskný zpěv…poslední večer pomalu končí…ještě tři a Rosu, a půjdeme spát.

Den osmý - sobota 23. června - domů

Ráno je krásné a výborná snídaně našich hostitelů nám z něj dělá přímo požitek. Na celé čáře vítězí Břeťova domácí povidla vařená na ohni v kotlíku. A k tomu místní vynikající chleba, co je ještě opravdu chlebem, nikoliv něčím „dopékaným“ v marketu. S díky se loučíme a opouštíme milé hostitele, na cestu nám mává i Hipíček (jeden z rodiny hrochů, hrošíků a krys).
Dochází k oficiálnímu ukončení letošní vyjížďky a rozpuštění výpravy. Motorky ze "severní frakce" se vydávají na cestu směr Olomouc-Moravská Třebová-Rychnov nad Kněžnou a dále ke svým domovům. Po cestě však dojde k upřesnění, proč jezdit domů v sobotu, když se koná zrovna jeden ze známějších motosrazů v okolí: Motopárty na Kateřině u Pilníkova. Takže konec ukvapeným koncům a hurá na motopárty.
Ervín, osamělý jerzdec "jižní frakce", se také vydal za severní sekcí, ale před nájezdem na dálnici D1 byl taktně upozorněn, že jeho odbočka byla již byla projeta a tak se s díky otáčí a míří ke svému dmoovu. Doprovodné vozidlo se také vydává na Prahu.
Ahoj za rok!

P.S.
FO3 Tour 2013 se plánuje opět na jih - Bosna a Hercegovina, okolí Jajce a hvězdicové výlety. Pak prodloužení do Černé Hory k moři a z5.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (14x):
Motokatalog.cz


TOPlist