gbox_leden



Chopper Tour 2011 - Dukelský průsmyk

Po letošní výpravě na Orlí hnízdo jsme se rozhodli dodatečně zrealizovat další výlet, a to tentokrát na Dukelský průsmyk a k Údolí smrti. Termín jsme zvolili na konec prázdnin s předpokladem, že by nám počasí mohlo vyjít. Taky že vyšlo, ale zase až tak slunečné tropické dny jsme si určitě nezasloužili....

Kapitoly článku

Den 1 - čtvrtek 25.8. (slunečno, 34°C)

Sraz jsme měli ve čtvrtek odpoledne na výpadovce v Místku směr Frýdlant nad Ostravicí. Zde jsme se setkali s holkama z Hranického paraklubu – Majkou a Lenkou a spolu s Jardou jsme vyrazili přes Frýdlant n.O. Směr hraniční přechod Bílá-Klokočov. Cestou se k nám na Starých Hamrech přidali Franta a Tomáš. Kdyby nám nějaká tour vyšla bez problémů, tak by to bylo nějak podezřelé. Naštěstí se o klasický průběh postarala tentokrát Majka, které asi 20km od Frýdku-Místku došel u jejího stroje benzín. Nádrž měla totiž nevědomky přeplou na reservu a „myslela“ že pár km ještě ujede. Sama se dobrovolně přejmenovala na „tmavovlasou blondýnu“ a díky ní jsme se uprostřed beskydských lesů občerstvovali Magnesii, aby bylo do čeho v nejbližší vesnici „vysomrovat“ nějaký benzín. Ještě že na horách jsou ochotní usedlíci s motorovýma pilama, takže benzín se získal snadno :-) Po přestávce jsme pokračovali dále klasicky přes Klokočov, Čadcu až na Oravskou přehradu, kde byl v kempu Stará Hora (www.oravskapriehrada.sk) cíl dnešní trasy (najeto cca 145 km). Zde jsme se setkali s Radkem a Romanou, kteří vyráželi po své ose z Třince. Ubytovali jsme se v chatce se smluvní cenou 7 EUR za nocležníka. Občerstvení v kempu bylo taky za slušnou cenu, takže začaly objednávat piva a nějaké ty jejich „národní“ borovičky :-)


Den 2 - pátek 26.8. (slunečno, 35°C)

Ráno po ranní hygieně (někteří v přehradě) a ranní snídani k nám dorazil šéf horské služby z Beskyd – Radim a my konečně v plném počtu vyrazili přes Polsko na Duklu. Trasu jsme zvolili Tvrdošín (SK) – Nowy Targ (PL) – Nowy Sacz (PL) – Dukla (PL) – Dukelský průsmyk - Svidník (SK) (najeto cca 256km).
V polské Dukle jsme vzhlédli muzeum, udělali jsme nezbytné foto u sochy sovětského vojáka a Dukelským průsmykem projeli do cíle dnešní trasy – letiště Svidník. Zde jsme se dočkali celkem vřelého přijetí místními piloty a za to jim takto na dálku děkuji :-) Večer nám byl promítnut dokument o bojích na Dukle, kde jsme se mimo jiné dozvěděli, že nejenom ruští komisaři stříleli vlastní ustupující vojáky .... Večer, respektive někteří nad ránem, jsme zalehli do svých stanů a do rána pořezali snad všechny stromy v okolí.


Den 3 - sobota 27.8. (slunečno, 34°C)

Po náročné noci jsme se opět vzbudili do slunečného počasí. Sbalili jsme stany, posnídali a rozloučili se s kamarády ze Svidníku. Natankovali jsme své stroje do plného a vyrazili na obhlídku Údolí smrti, které se vyznačuje rozmístěnými tanky po okolních loukách. Tanky bohužel byly pouze s rudýma hvězdama na věži (Tygry jsme nepotkali).
Po prohlídce jsme pak pokračovali v cestě směr Tatry. Zde jsme se zchladili v horském potoku a pokračovali dál do dalšího cíle dnešní trasy, MARA Camping u Liptovské Mary (www.maracamping.sk) (najeto cca 220 km). Cena noclehu za osobu ve vlastním stanu byla 6,6 EUR. Večer jsme to moc nepřeháněli a brzo jsme zalehli do stanů k spánku.


Den 4 - neděle 28.8. (oblačno a chladno)

Ráno nás vzbudil déšť a nářek některých z nás, kteří šetřili a místo pořádného stanu si koupili pouze levné rádoby stany, do kterých přes střechu pronikaly kapky deště. Po snídani jsme sbalili stany, připravili stroje, prostudovali vývoj meteosituace a konečně vyrazili směr domov. Cestou jsme se zastavili na oběd ve Vrůtkách v Steak pubu (www.harley-vrutky.sk) , který můžeme vřele doporučit. Po přejezdu hranic nás u obce Bílá konečně přivítalo sluníčko, ale teplota byla stále někde okolo 20 stupňů. Na závěr cesty jsme si v hospůdce Na nábřeží ve Frýdlantu n.O. dali společně nealko pivo, rozloučili se a rozjeli každý po své ose do svých domovů (najeto cca 180 km).

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (21x):
Motokatalog.cz


TOPlist