europ_asistance_2024



M-T-B na tripu směr Balkán

Kapitoly článku

Rumunsko nás vítá neustávajícím deštěm, ve kterém pomalu plujeme všudypřítomnou vodou k objednanému ubytování. Cestou je železniční přejezd, kde v dloooooouhé koloně stojíme ve vydatném dešti a čekáme, až se zvednou závory. Z loužiček se stávají kaluže a z kaluží rybníky. Vlak přijíždí minimálně po 15 minutách a jede rychlostí koňského povozu. Pak už řádně promočení dorážíme k zánovnímu penzionu, a za nepřestávajícího deště vybalujeme. 

 

Majitel tady není, zato je tady jeho 18ti letá dcera Andrea, která se nám bude věnovat po celý náš pobyt. Dělá nám večeři i snídani, a dlouho do noci si s námi povídá. Studuje medicínu, a proto se jak jí, tak i nám, hodí, procvičit si pár anglických slovíček. A nejen anglických. Osobně jsem se naučil i několik peprných rumunských nadávek. Na oplátku jsem jí naučil pár českých. Takže až vám nějaká slečna v RO řekne: „vyhul mi péro“, má to ode mě. :-) Za všechno může to hnusné rumunské příliš sladké víno. Nechápu, jak jsem ho mohl vypít 2 flašky. Ale je pravda, že nám po něm se Standou angličtina šla skoro jako rodilým mluvčím. :-) Dnes najeto 440 km. Jo a ty rumunské nadávky si už moc nepamatuji. Tedy ano, ale nechám si je pro sebe. Jinak benzín, jídlo a ubytko vyjde mnohem lépe než doma, a než v HU. Se snídaní jsme bydleli cca za slabé pjéťo na hlavu a benzín asi za 31 Kč/l.

Den 4., pondělí 30. 08. 2021, odjezd v 9, stav 1092 km

Po vydatné snídani, kterou nám připravila Andrea, se jenom zaprášilo. Za odměnu si může sednout na Blanche moto, a pak si s ní ještě všichni uděláme pamětní foto. Počasí se umoudřilo, a od teď, až do konce našeho tripu, už naštěstí déšť ani nepromoky neuvidíme.

Dnes jedeme Transalpinu. Proto bereme směr Sebes. Ve městě Savarsin na pumpě Pohádka s Pepou dofoukávají gumy. Pepovi nejde sundat nástavec z ventilku a zabere tak nešťastně, že si ventilek zalomí. Už opět problém s BMW. Co je to ksakru za kazovou značku? Naštěstí je 2 km zpět vulkanizer. Část M-T-B čeká na pumpě, Konečník s Pepou a se mnou jedeme do servisu. Mechanik pochopí hned kde je problém, a pouští se do opravy. Domlouvám se s Pepínem a Konečníkem, že se zbytkem bandy, v tu chvíli s ženskými v přesile, pojedeme napřed a dáme si sraz na pumpě MOL ve městě Sebes, cca 140 km vzdálené. Kluci po opravě ventilku museli jet jako hovada, protože jen co zbytek natankuje na domluvené pumpě v Sebesu, a vysvlékne se z motohader, ti dva přijíždějí. Jsme všichni rádi, že jsme opět ve stoprocentním počtu a stavu. 

 

 

Transalpina prostě pecka. To se musí vidět a zažít. Jeli jsme jí od severu k jihu, ta jižní strana je tak fotogenická, že člověk každou chvíli stojí a fotí. Dá se v klidu vyjet i mimo asfalt a tak si s Konečníkem děláme foto na jednom z vrcholků Karpat.

 

Cestou na přehradě potkáváme partičku motorkářů. Na Čecha fakt nenarazíš. Tímto ty týpky odněkud z Boskovic, zdravíme. Čert ví, jestli to někdo od nich bude někdy číst. Stejnou partičku pak potkáváme večer v obci Racovita na úplně stejném penzionu, kde jsme si bukli ubytko i my, akorát už je v trochu jiném stavu než  po poledni. Je vidět, že přijeli o podstatnou chvíli dříve. Večeře i ubytko paráda, a navíc vše opět za pár korun. Dnes najeto 371 km.

Den 5., úterý 31. 08. 2021, stav 1463 km

Ráno skvělé. Venkovská idyla. Zpěv ptáků, kokrhání kohoutů, chrochtání prasete před chlívkem přímo přes ulici, klapání podkov koňského povozu. Líbí se mi to. Snídaně byla v ceně, a ačkoliv jsme bojovali zdatně, zbyla nám minimálně polovina připraveného jídla. Nemám rád plýtvání jídlem, ale tohle se fakt nedalo. 

Odjíždíme celkem pozdě, až o půl 10. Naštěstí je v RO posunutý čas o +1 hodinu, což náš deficit srovnává. Slunce už je vysoko, nebe bez mráčku, Pohádka už má za sebou 18 bazénů a 15 km ranního běhu a ještě stihl v celém penzionu umýt okna. Je to prostě sportovec a domácí všeuměl! :-) Při odjezdu mají místní tetky divadlo a točí si nás na mobil.

Naše holky chtějí k moři. Přemýšlíme, jestli jet k Černému, nebo k Jadranu. Vzhledem k tomu, že je úterý a minimálně jeden celý den bychom chtěli strávit u moře, volíme Chorvatsko. Budeme to mít o kousek blíž domů. Vyhrál to tentokrát Jadran, možná ale, že lepší volbou by bylo to Černé moře. Tak snad příští rok.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (14x):


TOPlist