sumoto_leden



Pokoření ALP (Grossglockner)

Kapitoly článku

6.7.09 rávo v 6:45 zvoní telefoní budík, nechce se nám, ale vstáváme. Po snídani v 7:30 nacvakám napakované kufry do držáků na Africe, táta dobaluje brašny a upevňuje nepromokavý válec. V 7:40 dávám do navigace nastavenou trasu " Gries, přes alpský národní park, Mariazell, na  Bítov.
Cesta byla opravdu úžasná, díky vašim cestopisům a GPSce Garmin zümo 550, jsem byl schopen naplánovat super cestu a bez jakéhokoliv hledání v mapě si užívat jízdu. Alpský národní park bylo pokračování nádherné cesty, kde jsme opět kopírovali divokou alpskou řeku, jako první den, samozřejmě jinudy. Potkávali jsme plno čechů , kteří si sem jezdí zařádit na lodích, také jsme se dokonce svezli po šotolinové cestě.
Docela nás to překvapilo, najednou z ničeho nic šotolina cca 10km, bylo to příjemné spestření. Jinak i zde byly cesty perfektně udržovány, i když sem tam nějaká ta dírka byla, ale nic hrozného. Mariazell je nádherné město, jen jsme nemohli najít nikde parkoviště a tak jsme ho projeli v sedle. Když jsme ho opouštěli na konci obce stáli policajti a ručním radarem nás zaměřovali, jelikož jsme slušní motorkáři, dodržujeme 55km/h, což policajti ocenili a zdviženým palcem nás zdraví. Na konci obce taháme za plyn a valíme dál směr Wien, cesta je stále nádherně klikatá. Asi po 20km za Mariazell jsem zahlédl nádherné místo,  u lesa na vyvýšené louce byly lavičky se stolem jako v pohádce. Jelikož byl čas oběda, otočili jsme mašiny a jedem se najíst. Byl tam pomník s českýma jménama, asi to byl pomník lídí, kteří zahynuli při těžbě dřeva z lesa.
Vytáhl jsem plynový vařič ohřál polévku, jako druhý chod Marťa namazala chleba k tomu jsme si dali ještě českou vysočinu a jak nám bylo. Po hodinovém odpočinku opět otáčíme plynem a vstříc hraniční přechod Hatě jedeme dál. Na tátoj už bylo vidět, že už je utahán a proto ho neustále sleduji ve zpětných zrcátkách, i když to jsem dělal celou cestu. V 15:15 projíždíme hraničním přechodem Hatě, táta ucítil domov, no....možná spíše pivo :-) a jako když v něm chytli saze se valí kupředu.
Ve Znojmě zastavujeme, ptám se táty zda to natáhneme domů, nebo jedem na naplánované místo a to je kemp Bítov. Samozřejmě vyhrál Bítov, kam dojíždíme za deště v 16:00h po ujetí 530km.
Po zaplacení kempu, stavíme stany a jdeme někam do sucha ohřát si lečo s konzervy.
Po jídle jsme šli na vytoužené pivo, teda aspoň táta jelikož já nevím jak je to možné jsem tomuto moku nějak nepřišel na chuť, ale v tátoj zasyčelo, Marťa si dala grog no a já jsem do sebe nalil jednu žlutou čurabelku (limonádu). Chvíli jsme poseděli, zdělili si dojmy s cesty, zavzpomínali na Alpy a docela utaháni šli spát. 
7.7.09 ráno v 8:00 jsme vstali, provedli hygienickou očistu, zbalili mokré stany a odjíždíme. V 9:00 vyrážíme s kempu, za Bítovem naposledy tankujeme a po lehce poškozené a znečištěné cestě míříme směr Jihlava, Havlíčkův Brod, Ždírec n/D., Chrudim a Hoděšovice. Samozřejmě jsme tátu doprovodili do Jílovic, kde nás v 11:00 s radostí vítala panímáma Věra.
Přivítali jsme se s našemi dvěmi dcerami Terkou a Míšou a jedeme domů, kde vybalíme a vracíme se autem do Jílovic pro děti. cestou s Bítova domů jsme najeli 190km.

Něco na závěr, cesta byla úžasná, počasí krásné, defakto jsme si vyzkoušeli vše, ráno při výjezdu mlha, potom pořilo slunce, 2h jsme jeli v lijáku a v Alpách jme se svezli i po "sněhu". Vše dopadlo nad očekávání, hlavně že jsme se ve zdraví vrátili a motorky  jeli bez jakékoliv závady.


Celkem najeto                                          1500km
při spotřebě 4,8l natankováno 72l -    2.160,-Kč
ubytování v A 22,-Eur/1noc x 2 -           1.100,-Kč
ubytování Bítov                                             560,-Kč
mýtné v Alpách  18,-Eur                             450,-Kč          
dálniční známka A                                      115,-Kč
jídlo                                                            1.200,-Kč
Celkem ve dvouch nás výlet stál 5.585,-Kč a stálo to za to.
Ještě jednou bych chtěl poděkovat všem co si najdou čas a napíšou poznatky a zážitky s cest. Nyní již plánuji cestu do Dolomit, zase s manželkou Marťou a motodědkem (pantátou Jozkou). Doufám, že Vám aspoň trochu pomůže můj cestopis při plánování Vašeho výletu.
Zdravím všechny AHOJ Alan 2 (Aleš)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (45x):
Motokatalog.cz


TOPlist