sumoto_leden



Skandinávie 09/2022 - Švédsko, Norsko, Dánsko

Prosvištění severských zemí v 5 dnech. Teď už vím, že je to málo, ale zase o mnoho lepší než zůstat doma na gauči. I za těch pár dní jsem na severu viděl věci, které ještě jinde na světě.

Kapitoly článku

Při cestování na motorce je nevýhoda, že každý rok se vám zužuje výběr destinací, kde jste ještě nebyli a zároveň jsou v pohodlné dojezdové vzdálenosti. V půlce září se mi v kalendáři udělalo několik dní volno a já toužil vyrazit na nějaký delší trip – už jen proto, že jsem si udělal radost a v srpnu jsem si pořídil novou mašinu – Moto Guzzi V85TT. S cestovním endurem už se dá vyrazit dále a jelikož se mi zachtělo trochu „exotiky“, volba padla na sever. Ruku na srdce – co víte o Švédsku, kromě toho, že je tam Ikea a všichni tam jezdí Volvem? O Norsku jsem si myslel, že je tam draho a zima a o Dánsku znám jen říkanku „Piješ jako Dán!“. Stačilo jen vyřídit si povolenku u manželky – oznámil jsem ji, že jedu do Švédska a ať se mnou na pět dní nepočítá s večeří. Její reakce mě trochu překvapila, protože místo zamračeného obličeje jsem se dočkal rozzářených očí s výzvou „Jeď!“ Nejdříve jsem si myslel, že se mě chce zbavit a má něco za lubem, ale záhy jsem dostal seznam věcí, na co se mám na severu podívat pro naší tříměsíční dceru. Ukázalo se, že Švédsko není jen nábytkářskou velmocí a Dánové jen nechlastají, ale také tam sídlí známé luxusní značky s dětským zbožím Elodie, BabyBjörn, Bjällra, Bibbs a jiné. Povolenku mám, tak hurá!      

V sobotu ráno jsem vyjížděl z Jizerských hor, kde 17. 9. kolem deváté ráno bylo sedm stupňů a poměrně intenzivně chcalo. Skvělý začátek výletu. Ale věděl jsem, že stačí sjet z hor a počasí bude dle meteoradaru výrazně lepší. Zároveň jsem si pořídil nový nepromok od Dainese, tak jsem ho alespoň vyzkoušel a hodnotím 10/10. Měl jsem před sebou necelých 600 km přes Německo, převážně dálniční přejezd. Nečekaly mě žádné super zajímavé zastávky. Udělal jsem si jen pauzu u Rakotzbrücke – někde jsem četl, že patří mezi TOP10 instagramových míst v Evropě. Na Googlu najdete spousty uměleckých fotek mystického mostu uprostřed pralesa, ale nenechte se zmást. Most se nachází ve veřejném parku, dojdete k němu za pět minut z hlavní silnice a všude je kolem spoustu turistů snažících se ulovit co nejlepší záběr. Zase jeden internetový fake :-). V Berlíně jsem si dal pozdní oběd a na konci dne mě čekal Rostock, přesněji přístav v Rostocku, kde jsem měl rezervovaný flek pro sebe a motorku na trajetku Stena Line s cílem ve švédském Trelleborgu.

K večeru už byla opět zima, kolem deseti stupňů. Měl jsem celkem zmrzlé ruce a objevil jsem úžasnou věc – na většině německých odpočívadel mají toalety vybavené fukary na sušení rukou. Přátelé, zkuste si do něj narvat ty zmrzlé ruce, to je labůžo! Přibližně 10 km před Rostockem jsem stihnul ještě pořádně zmoknout. Naštěstí byla v přístavu pěkná čekárna s bufetem a toaletou, kde bylo hádejte co? Ano, fukar! Tak jsme si zase spolu trochu užili. Součástí zpáteční jízdenky bylo i místo na spaní v malé kapsli (něco jako větší rakev), ale při jízdě tam jsem k mému překvapení dostal regulérní kajutu i se sprchou. Cena zpáteční jízdenky s přespáním byla necelých 5 000 Kč. Což beru jako cenu velmi výhodnou, protože jste jeli přes noc, urazili spoustu kilometrů a vlastně jste měli v ceně dvě noci ubytování. Odjezd byl ve 22:30 s příjezdem kolem šesté ráno. Mimochodem dejte pozor na roaming ve svém telefonu – ačkoliv je Německo i Švédsko Evropská unie, tak jakmile vyrazíte z přístavu, dostáváte se do mezinárodních vod a tam se roaming přepne na mimoevropský tarif, kde máte 1 MB za krásných 360 Kč.Měl jsem obavy z nalodění, abych nevjel někam, kam nemám a neměli mě za troubu z Čech, ale všechno je profi organizované. Nemáte možnost odbočit špatně a všude si vás předává personál a ukazuje kam jet a kam se postavit. A výhoda motorkářů je, že všude jedete první, nečekáte fronty a máte kolem sebe dostatek místa na parkování. Sláva jedné stopě!

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (24x):


TOPlist