gbox_leden



Na sever

Některý výlety musí v hlavě uzrát a po předešlých dovolených strávených u Jadranu padlo rozhodnutí vydat se do Norska.Plán byl jasnej,v co nejkratším čase pokořit Nordkapp a pak kochačka Norskem zpět.

Kapitoly článku

4.7.

Odjezd stanoven na šestou ranní cesta probíhá v pohodě na Bautzen,Berlín,do přístavu Puttgarden.Je to po dálnici takže pauza jen na tankování a sváču.Do přístavu dorážím 16.30,loď za půlhodinku vyplouvá a 17.30 už pokračuju zase po souši přes Malmö,Helsinborg,Jönköping a nocuju u města Bankeryd u jezera.Dnes ujeto 1321km.


5.7.

Vyjíždím v půl sedmý podél jezera na Askersund,Filipstadt,Mora,Ostersund kde mám pokec se synem a dojíždím do kempu Doro ve městě Dorotea,cena 135 SEK se sprchou je přijatelná.Dnešek byl pohodovej,ujeto 947km.

6.7.

Dnes mám v plánu pokochat se vodopádem Storforsen a jeho okolím který je posetý místama pro grilování a jinej relax,nádhera.Pokračuju na Luleá,Tornio,Rovaniemi a Napapiiri kde se nachází park Santa Clause a poprvé protínám sev.pol.kruh.Dnes dojíždím do kempu Korvalan,cena 9 euro se sprchou je příznivá,dnes ujeto 845km.

7.7.

  Před sedmou vyrážím na Sodankylá,Inari,Karasjok,Lakselv a asi v půl šestý navečer jsem na Nordkappu.To je ale pěkná kamenná planina takže pofotit,pokoukat,nasát atmosféru a pokračuju do kempu Solvang v Altě,cena 150 NOK + 10 žeton do sprchy,dnes ujeto 904km.

8.7.

  Dnes žádnej spěch a na programu nic jen přesun,samosebou během dne vykroucenej krk od kochání fjordama,horama a jinejma krásama.Přes Narvik dojíždím do kempu nad Lodingenem,cena 100 NOK se sprchou je víc než příznivá,dnes ujeto 608km.

9.7.

  Vyrážím v sedm dnes mám v plánu Lofoty.Úžasnej kus země se spoustou všelijakejch zátočin,hor,barevnejch domů no nádhera.Kousek se vracím do Moskenes na trajekkt do Bodo a v poklidu pokračuju k druhýmu protnutí sev.pol.kruhu.Zajímavý místo v horách kde kromě parkoviště,budovy s prodejem všelijakejch upomínkovejch předmětů,mohylama a vodopádem naproti nic jinýho není,za nasátí atmosféry rozhodně stojí.Popojedu ještě kus a asi před třiadvacátou nacházím kemp.Jelikož na recepci už nikdo není a ráno odjíždím v 6. je cena 10 NOK jen za sprchu velice příznivá,dnes ujeto 413km.

10.7.

  Pokračuju na Trondheim,Orkanger,Kristinsund a z atlantic road toho moc nemám,je tady kosa a taková mlha že netahám ani foťák,přes Molde dojíždím do kempu Andalsnes kde musím asi hodinku počkat než přejde pořádnej lejavec a můžu postavit stan,cena 170 NOK se žetonem do sprchy,dnes ujeto 888km.

11.7. 

Dnes jsou v plánu nádherný místa i přesto vyjíždím až v devět,první přichází na řadu Trollstigen,po vystoupání nahoru už je zase azuro takže ty výhledy berou dech.Pokračuju na Valldal,Geiranger a další pohádkový místo vyhlídka Dalsnibba,kdo tady byl ví.Odtud na Stryn,Sogndal do kempu Laerdal,cena 160 NOK+ 5 sprcha je přijatelná,dnes ujeto 339km.

12.7.

  Ke stěžejnímu bodu dnešní trasy lze dospět dvěma způsoby,projet Laerdalský tunel a z Aurland vystoupat k vyhlídce,to bych se ale ochudil o výhledy který nabízí přejezd hor.Volím variantu jet po silnici Fv243 a fakt to stojí za to,každej okamžik je navíc podpořen modrou oblohou.Pohled ze Stegastein do Aurlandfjordu je dechberoucí a sjezd do údolí je o ukroucení krku.Pokračuju na Odda,Tau až do Preikestolen kempu,cena 210 NOK se sprchou je dost vysoká no vracet se nebudu,dnes ujeto 430km. 

13.7. 

Dnes je poslední bod skandinávskýho výletu a tím je kazatelna.V 6 vyrážím z kempu na asi čtyři km vzdálený parkoviště ze kterýho vede stezka na kazatelnu.Tu dávám za cca 1,5 hodiny a je to fakt zážitek,i ta štrapace nahoru.Tímto mám splněný všechny body který jsem si nalinkoval vidět a nezbejvá než cesta k domovu.Vydávám se do přístavu Kristiansand na trajekt do Hitshals.Je to o štěstí a souhře náhod loď vyplouvá třičtvtě hodiny po příjezdu do přístavu.Před osmou večerní opouštím loď a obloha nevěští nic dobrýho,přesto se rozhoduju dojet domů.Nebudu popisovat jak vypadala noc,od Aalborgu celým Dánskem neskutečnej liják,uklidnilo se to a přestalo pršet někde před Berlínem a zbytek už byl sluníčkovej.Náladu jsem si spravil v Zittau v obchoďáku grilovaným kuřátkem,na základnu přijíždím v pondělí 17.30,od Preikestolen ujeto 1465km.



Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.


Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (32x):


TOPlist