europ_asistance_2024



Květoš a Martin - cesta na sever 2017

Kapitoly článku

11.6.2017 - den první

Ve 12:00 se snažíme vyrazit na nemalou cestu 675 km směrem do přístavu Rostock. Proběhly nějaké ty pauzičky, tankování, zácpy u Berlína i déšť a rázem jsme v časovém presu. Nakonec se však povedlo. Ve 22:51 přijíždíme do přístavu a už ve 23:00 odplouváme, to bylo o fous! Po dvou hodinách jízdy v dešti, jsme naloděni! Najeto 675 km od domu.

12.6.2017 - den druhý

Úspěšně připlouváme do Švédska v 6:00. Snídaně proběhla na lodi formou švédských stolů (vaječina, párečky, atd.). Následně jsme celý den na cestě do Stockholmu. Cestou prší, svítí sluníčko a zase prší, ale cíl dne 650 km je za námi. Ubytovali jsme se v kempu ve Stockholmu (Bredäng Camping), cena 1600 Kč pro dva + moto. Chajda v pohodě, útulná. Vedle byli ubytováni motorkáři z Německa, tak jsme dali řeč a vodku s džusem, co nám nabídli. Na revanš vytahujeme naši domácí slivovici, která pro ně prý byla moc silná (52%), tak jsme ji s Květošem dorazili sami. Ještě vyprat věci, dát sprchu a hurá na kutě. Najeto 1325 km od domu.

13.6.2017 - den třetí

Trošku jsme si přispali, cestou ze sprchy potkáváme kolegy z vedlejší chaty, ti byli právě dokoupit další den v kempu. My odjíždíme z kempu v 11:30. Konečně neprší, ale o to víc fouká. Jedeme směr Sundswall-jezero u Vasternorlandu. Příjezd zhruba v 18 hodin. Vybrali jsme nádherné místo, rozbalujeme stan a dáváme véču. Přišel za námi nějaký Švéd, později jsme zjistili, že je majitel pozemků a jezera. Majitel byl v pohodě chlápek, nechal nás tam přespat, a tak jsme se mohli kochat nádhernou přírodou a užívat si první polární den. Najeto 1645 km od domu.

14.6.2017 - den čtvrtý

Ráno odjíždíme v 9 hodin směr Grimsmark - další jezero. Dnešní výběr noclehu u vody tak šťastný nebyl, přítomnost tří kaprů a 3000 much s koupelí v rybníku mi zprvu nevadila. Nicméně večer už byli komáři jak hovada, drtíme je repelentem. Na véču dáváme western fazole, abychom je vystrnadili i ze stanu. Najeto od domu 2011 km.

15.6.2017 - den pátý

Ráno odjíždíme v 9 hodin, dnes máme v plánu opustit Švédsko, které nás na rozloučenou polilo neskutečnými hektolitry vody, na které byl krátký i nepromok. Nakonec jsme úspěšně dojeli do cíle dnešního dne, do Finska. Promokli jsme, co to dalo, takže bylo založeno stanové městečko a sušíme… Najeto od domu 2656 km.

 

16.6.2017 - den šestý

Ráno nás probudila skupina sobů, kteří ale odběhli od stanu dříve, než jsme stačili vytáhnout foťák. No neskutečný zážitek. Dnes jsme překročili hranice do Norska, dáme nějaký gáblík z pytlíku a jedeme dál. Jsme ubytovaní v kempu v Alťe. Je tu zhruba cca 10 stupňů, a také už bylo potřeba umýt se jako lidi. Počasí dnes vyšlo na jedničku. Jsme 2974 km od domu.

17.6.2017 - den sedmý

Opět vše klapalo jak mělo. Po třech dnech spánek v teple a teplá sprcha dokáže zvednout náladu více než obvykle. Před dosažením cílového bodu - Nordkappu, jsme tankovali palivo ve městě Honningsvåg, a přitom se ozvalo "Zdar chlapi!". Nevěřil jsem, že bych po šesti dnech potkal Čecha. Vážně byl to Čech, jmenuje se Jirka a pracuje tady jako průvodce pro rybáře. Společně jsme prohodili pár slov o Nordkappu a byli jsme pozvání na návštěvu k němu domů, s čímž jsme rádi souhlasili. Před odjezdem k Nordkappu, jsme navštívili místní přístav, ve kterém kotvila zaoceánská loď Finnmarken.  Po dosažení cílového bodu, o kterém by se dalo dlouho vyprávět, jsme dorazili na návštěvu k Jirkovi, který je z jižní Moravy. Při odchodu jsme dostali kraba, kterého jsme si dali k večeři, když jsme dorazili zpět do Alty. Zbytek kraba jsme pak darovali Ukrajincům, kteří bydleli ve vedlejší chatce, výměnou za jahody. Jsme 3453 km od domu.

18.6.2017 - den osmý

Ráno začalo skvěle. Předpověď počasí, že bude pršet, nevyšla, proto jsme nepromokavé komplety odložili a vydali se na cestu. Ovšem to jsme neměli dělat, do půl hodiny od výjezdu začalo pršet. Zhruba po hodině jízdy začal silný déšť, který nás doprovázel po celou dobu cesty. Když jsme se rozhodli hledat místo pro nocleh, z oblohy vykoukl Oskárek a doprovázel nás až k místu, kde jsme rozložili stan. Máme najeto 3844 km od domu.

 

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (25x):
Motokatalog.cz


TOPlist