europ_asistance_2024



Na sever a na jih

Tedy ono to bylo spíše nejprve na jih a potom na sever, ale o tom se dočtete dále.

Naší výpravu jsme začali poněkud neslavně. Asi týden před odjezdem jsme pravidelně sledovali předpověď počasí pro Alpy (varianta jih) a Rujánu (varianta sever). V pátek večer bylo rozhodnuto o variantě jih s odjezdem v sobotu po obědě a zajištěným noclehem v kempu Štilec v Kamenném Újezdu.
Já jsem plně nastrojil svou Suzuki GSX 1400 a Martin jen lehce naplnil brašny a do batůžku na záda dal jen to nejnutnější, aby byla jeho Honda 125 Shadow co možná nejvíc na lehko :-). Odjížděli jsme za docela přijatelného „zatažena“, ale bez jediné kapky. Pršet však začalo už v Teplicích a ve Velemíně jsme promočení rozhodli o potupném návratu. Doma jsme zatopili v krbáčích, rozložili věci k usušení a jeli si do POLO v Drážďanech koupit nemoky. Ještě, že tam mají v sobotu otevřeno až do 20:00. Martin pořídil komplet a já to zbývající co jsem potřeboval. Martina jsem ještě donutil koupit za 2,50 EUR reflexní vestu.

Večer jsme zhodnotili předpověď počasí a lepší varianta byla tentokrát severní. Ještě jsem stačil na www.hrs.de zarezervovat ubytování na první noc kousek nad Berlínem, v Gasthof Bergquelle v Klosterfelde. Za 55 éček se snídaní. V neděli ráno jsme tedy vyrazili směrem severním. Sluníčko nás provázelo skoro celou cestu a teprve před Berlínem se schovalo za mraky. Malinko deště jsme zdolali asi jen posledních 7 km před příjezdem do Klosterfelde. První den tedy pouhých 321 km převážně po dálnici. Martinova 125 však má dálniční rychlost jen kolem stovky a občasných 130 s příznivým větrem a z kopce to nevytrhne. Přesto bylo jasné, že napříště si můžeme dovolit klidně i více než dvojnásobek. Vše je však potřeba si vyzkoušet.
Ubytování v krásně zařízeném pokoji, motorky přes noc na zamčeném dvoře u vchodu k pokojům. Prostě dokonalé. Na večeři jsme zašli malou procházkou městečkem až do nádražního bistra. Vynikající jídlo z docela široké nabídky této minirestaurace a za přijatelnou cenu uspokojilo další základní potřebu a pak už jsme se přesunuli na kutě.

Ráno jsme se skvěle nasnídali a dalším cílem bylo asi 200 km vzdálené Peenemünde. Podle navigace to mělo být po dálnici asi 200 a dalších cca 30 km po okresce. Z důvodu potřeby doplnit benzín jsme však museli z dálnice odbočit a najednou navigace ukázala místo zbývajících 130 km jen 100 a tak jsme pokračovali od pumpy po okresce a zkrátili si cestu. I když časově asi ne. Na dálnici nad Berlínem není snad žádná pumpa a tak je nutné trochu počítat a raději nejezdit na rezervu. Celou cestu bylo pod mrakem a po výjezdu od „tankstelle“ se spustil déšť. Nasoukali jsme se tedy do nemoků a pokračovali v cestě. Musím říci, že jsou opravdu super. Jeli jsme v dešti a hlavně ostřikováni auty několik desítek kilometrů a na parkovišti u McDonalda jsme z nemoků vylezli jak z peřinky :-) ... jo a taky nám to slušelo. Martina jsem donutil nasadit i vestičku, bo jeho nemok je komplet černý a Martin tudíž v dešti téměř neviditelný. S vestičkou září už z dálky a to je dobře.
Do Peenemünde jsme dojeli kolem třetí. Z pevniny na ostrov Usedom jsme projeli po zdvihacím mostě pro silniční i vlakovou dopravu ve Wolgastu. I toto městečko stojí za návštěvu. Zajímavostí Peenemünde je pak muzeum v prostorách bývalé továrny na vývoj a výrobu raket. Wernher von Braun, který se po zajetí Američany na sklonku války v USA podílel na vývoji rakety Saturn 5, zde "stvořil" V2 - Vergeltungswaffe Zwei - zbraň odplaty 2. Je zde však k vidění i V-1, letadla armády bývalé NDR, raketová loď a řada artefaktů z doby vývoje V-2 v této továrně.

Při prohlídce expozice v továrně jsem si připadal chvílemi jako bych hrál oblíbenou hru Wolfenstein - Return to castle :-) V přístavu je možné navštívit také raketonosnou ponorku armády bývalého SSSR. Na parkovišti pak bylo k vidění několik hezkých Harley Davidsonů vedle našich strojů.

Po prohlídce Peenemünde jsme vyrazili zpět na pevninu hledat bydlení. To se nám podařilo kousek za Lubminem, směrem na Greifswald v malé obci Neuendorf. Pokojík s vybavenou kuchyňkou a motorky hned vedle a pod střechou. Za to vše 80 éček za dvě noci se snídaní pro dva je super. K pokoji patřila i kuchyňka vybavená vším potřebným pro vlastní vaření.

Už jen nalehko jsme se večer jeli podívat na pláž do Lubminu. Byl jsem tu před 25 lety jako vedoucí na letním táboře, ale vůbec nic jsem tady nepoznal. Na koupání rozhodně nebylo, i když dva šílence jsme ve vodě viděli. Zamračené počasí neprospělo ani focení a tak jsou fotky také trochu zašedlé jako ty vzpomínky na mládí :-)
Noc nebyla úplně klidná. Martin měl už od večera zdravotní potíže. Noc prospal s podporou léků a na deku si dal ještě spacák. Já jsem spal jen do pěti. Už jsem plánoval marodění místo výletu, ale nakonec Martin vstal v pohodě. Po vynikající snídani jsme vyrazili směr Graifswald a dále na sever. U Reinbergu jsme odbočili na Stahlbrode a nechali se přeplavit minitrajektem do Glewitz na Rujaně. Odtud jsme pak v klídku projížděli tou krásnou ostrovní krajinou přes Garz, okolo Bergenu až do města Sagard. Tady jsme se zastavili v restauraci Villa Italia. Jaké bylo naše překvapení, když na nás servírka Mirka promluvila slovensky. Na severu Německa je vlastníkem italské restaurace italsko-slovenský manželský pár - Mirka a Massimo. Rozhodně stojí tahle restaurace za návštěvu a to nejen z důvodu snadné komunikace v bratrském jazyce, ale hlavně kvůli vynikající kávě, kterou tu umí jako na jihu Itálie. Na zpáteční cestě jsme se zde zastavili ještě na skvělou pizzu a při další cestě na Rujanu se určitě stavíme zase.
Ze Sagardu jsme pokračovali ještě více na sever až do Lohme. Projeli jsme krásnou krajinou národního parku Jasmud a v Lohme jsme sešli až k moři. Pár fotek, ale opět s nedostatkem slunce bude vzpomínkou na trochu drsnější moře, než jsou ta na jihu.
Zpět přes Sagard a po obědě opět ve Villa Italia jsme najednou vjeli do silné přeháňky. Počkali jsme pod stromy a pokračovali dál. Po pár kilometrech pršelo zase a tak jsme šli do nemoků. Byli jsme jen v riflích a lehkých bundách a tak to vypadalo na dobré řešení. Po dalších pár kilometrech však zazářilo slunce, a když jsme ve Stralsundu nemoky sundávali tak už bylo uvnitř vlhko větší než venku :-). Zajeli jsme do podzemního parkingu u Meeresmuseum a šli jsme dovnitř. Před 25 lety mne zde zaujal obří krab a řada dalších exponátů. Muzeum je zajímavé i dnes. V akváriích jsou stovky krásných tvorů a také modely lodí s ukázkami různých způsobů rybolovu jsou pro suchozemce zajímavé.
Po návštěvě mořského světa jsme utahaní jeli do Neuensdorfu bydlet. Když jsme přijížděli do Greifswaldu, tak byly krásně vidět Tlustá Marie, Malý Jakub i Dlouhý Michal, tři věže, které tvoří krásnou siluetu tohoto města. Náš dnešní poslední cíl byl už jen kousíček a na tachometru celkem téměř 800 km. Po večeři z ledničky jsme se rozhodovali, kam další den. Martina to už táhlo zpátky. K mé smůle bylo rozhodnuto nedělit cestu domů na dva dny, ale vzít jí jedním vrzem. Krásné večerní červánky a malá bouřka byly předzvěstí snad dobrého počasí na cestu.
Po klidné noci, skvělé snídani a zabalení všech zavazadel jsme se vydali na zpáteční cestu. Jednu zastávku jsem si však přeci jen prosadil. Při cestě na Usedom jsem zaznamenal směrovku na Motorradmuseum. Jeli jsme však v dešti a v nemokách a tak jsem myšlenku na prohlídku ihned zavrhnul. Při zpáteční cestě bylo počasí skvělé. Odbočili jsme tedy podle směrovky a muzeum motocyklů v městečku Ducherow jsme si prohlédli. Expozice je na miniaturních 100 m2 a celkem je k vidění jen necelá třicítka strojů z let 1900 – 1960. Za nejzajímavější je možné považovat motocykl „L300 - Krasnyj Oktjabr“ z Prometwerke Leningrad z roku 1932. Jedná se vlastně o DKW Lux 300 vyráběný pro Rudou armádu. Jsou zde však k vidění i motocykly D-Rad, Standard, NSU, MZ a mnoho motoristických předmětů.
Další cesta už vedla jen směrem k dálnici a po ní pak na Berlín a dále na Drážďany. Pár drobných dešťových přeháněk a sem tam nějaká zastávka na tankování nebo občerstvení. Poslední občerstvovací zastávka byla v drážďanském obchodu POLO, kde je i malý samoobslužný motorkářský bar. Koupil jsem si zde špunty do uší a hned jsem je vyzkoušel. Kdybych to napříště byl býval věděl, tak bych už bez špuntů na dálnici nejezdil už nebudu mít hukot v hlavě ještě po hodině od sjetí z dálnice :-). 500 km v kuse jsme tedy zvládli v pohodě a téměř 1300 km naší čtyřdenní cesty na sever také. Viděli jsme mnohem více, než je možné nafotit a užili si i tisíce venkovských vůní :-). Občas jsme dýchali prach z polí, na kterých probíhala sklizeň, ale také vůni sklízeného obilí nebo čerstvě posečené trávy. Vůně moře na Usedomu i Rujáně a také lesů v národním parku Jasmund. Také jsme nachytali pár kapek deště za krk. Celkově to bylo moc hezké svezení, i když tu „stopětadvacítku“ napříště raději vyměníme už za něco silnějšího.
Výlet na sever Německa rozhodně doporučujeme všem. Na silnicích i dálnicích je minimální provoz o víkendu i ve všední dny. Jen kolem Berlína to bylo srovnatelné s naší D1, ale jen kolem velkých sjezdů a nájezdů. Silnice jsou také v dobrém stavu, i když některé úseky na Rujáně jsou z kamene. K vidění je toho opravdu hodně a zážitků si každý udělá kolik mu je libo. Je to zároveň vhodný tip na prodloužený víkend neboť hlavní trasa tam a zpět se dá každá opravdu pohodlně udělat za den a ještě s nějakou zajímavou zastávkou. No a také Balt má něco do sebe, i když na koupání jsme odvahu nenašli :-).

Pár důležitých údajů:

Fotogalerie:
kompletní fotogalerii najdete na http://www.motokrupka.cz/photogallery.php?album_id=32

Ubytování:
www.hrs.de – web nabízející rezervace hotelů za vynikající ceny po celé Evropě

Gasthof Bergquelle, Klosterfelde, Haupstr. 55, 16348 Klosterfelde,
tel.: +49333967550, dvojlůžkový pokoj se snídaní na 1 noc, 55 EUR

Zimmer Vermietung, Dieter Hartwig, Dorfstrasse 8, Neuendorf 17509,
dvojlůžkový pokoj se zařízenou kuchyňkou a se snídaní na dvě noci, 80 EUR

Skvělá občerstvovna:

Villa Italia, Ernst-Thälman-Strasse 46, Sagard, … a pokud požijete heslo www. MOTOKRUPKA.cz tak dostanete kávu zdarma

Zajímavosti k vidění:
Historicko-technické informační centrum – muzeum PEENEMÜNDE, Im Kraftwerk, Peenemünde 17449, www.peenemunde.de
vstupné dosp. 7,50 EUR, děti a studenti 5,00 EUR, focení 1,00 EUR

Meeresmuseum Stralsund, Katharinenberg 14-20, Stralsund 18439, www.meeresmuseum.de
vstupné dosp. 6,00 EUR, děti a studenti 4,00 EUR, focení 2,50 EUR

Motorradmuseum, Ducherow 17398, tel.: +493972620825,
vstupné dobrovolné do kasičky

Města a městečka:
Anklam, Greifswald, Klosterfelde, Lohme, Lubmin, Peenemünde, Sagard, Stralsund, Wolgast a celá řada dalších
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):


TOPlist