gbox_leden



Alpy Tour 2009

kolečko přes Německo, Itálii a Rakousko

Kapitoly článku

Den 1. - 27.7.2009 

Je pondělí, začíná můj plánovaný výlet do světa. Mašinu, Suzuki DL 650 V-Strom, mám nachystanou od včera, zbývá nabalit kufry, nasadit a vyrazit. Vyjíždím trochu se zpožděním před polednem. Vyrážím z Uničova směr Prostějov, Brno, Třebíč, České Budějovice.
Po cestě si utahuji popruhy, které drží tankvak na nádrži a jedno poutko se utrhlo, super, tak hledám v Prostějově obchod kde se dá koupit cestovní šití, které jsem si z domu nevzal. Nakonec se podaří koupit, poutko přišít a pokračovat. Cesta je pomalá, naděje že na dálnici doženu nějaké minuty které jsem ztratil končí v koloně aut. Kdo by čekal na naší dálnici nějaký problém a zácpu? Naštěstí zdržení „jen“ cca 30 minut. Po sjezdu za Brnem na silnici č. 23 směr Třebíč se situace moc nelepší, hustý provoz, kamiony v obou směrech, sluníčko pálí a v moto hadrech je až moc teplo.
Odpoledne přijíždím do Budějovic, jdu se kouknout na náměstí a vyšlápl jsem si na Černou věž.  
Je kolem 17 hodiny, to už za hranice nestihnu, tak si rozdělávám stan v kempu u Lipna

Den 2. - 28.7.2009  

Ráno mě budí hrozný zvuk deště. Vykouknu ze stanu, modrou oblohu vystřídala šedá, prší a je to… Kolem deváté přestává pršet, tak balím a jedu dál. 
Po cestě trochu mrholí, místy prší. Jedu směr Passau a Chiemsee. Za Passau přestalo pršet a začalo se pomalu vyjasňovat. Po cestě byla objížďka, tak jsem jel ani nevím kudy, ale k Chimsee jsem dojel. Pokračuju dál. U Tegernsee jsem našel kemp ve kterém jsem přespal. 

Den3. 29.7.2009

Ráno vyrážím směr Kreuth. VorderrißWallgau je poplatek 3 eur. Po cestě do Garmisch-Partenkirchen jsem potkal krajany (od Hranic na Moravě) na chopperech. Zajel jsem s nima do města pro housky a podívat se k Eibsee odkud je výhled na Zugspitze. Potom jsem pokračoval na Füssen. Cestou jsem zastavil u Schloss Linderhof. 
Odtud jsem již jel směr Hohenschwangau, což je vesnička pod Neuschwansteinem. Zaparkoval jsem, koupil lístek na prohlídku (9eur) a nějaké suvenýry. Neuschwanstein je opravdu pohádkový zámek, krásná stavba a příroda kolem ještě hezčí. Škoda že prohlídka trvala jen cca 20minut, což zahrnuje pár místností, které ale mají úžasné interiéry. Na zámku se provádí nějaké rekonstrukce, opravy a dodělávky, časem by mělo být zpřístupněno víc. Den jsem zakončil v kempu Brunnen u Forggensee

Den 4. 30.7.2009

Ráno jsem vyrazil směr Brunico. Chtěl jsem se podívat na Kronplatz kde jsme byli v zimě lyžovat. Cesta vedla na Fernpass, Oetz, přes průsmyk TimmelsjochPasso Rombo (2509 m.n.m.). Poplatek 11 eur. Parádní alpská cesta. Bohužel pod Kronplatz jsem přijel před 17 hodinou, což je zavíračka, takže jsem se na vrchol nepodíval. Navíc ze zatáhlo a vypadalo to na déšť. Naštěstí mě chytlo jen pár kapek. Jel jsem dál směr Lienz, kde jsem se chtěl ubytovat v nějakém penzionu abych taky zažil něco jiného než stan a odpočal si. Nakonec se mi to povedlo v penzionu Kreithof (třetí pokus, ostatní měli plno). 

Den 5. 31.7.2009

Další plán cesty již směřoval směrem domů. Jel jsem po Grossglockner Hochalpenstrasse (18 eur), zastavil jsem se na Franz Josefs Höhe. Grossglockner nebyl vidět, schovával se v mracích, ale i tak bylo vidět kus krásné přírody. Vhod přišel chladnější horský vzduch, oproti pařáku tam dole parádní osvěžení. Po cestě jsem se zastavil podívat do Kaprunu a jel jsem dál na Radstadt, Schladming… Další nocování bylo v kempu u Putterersee u Aigen im Ennstal.
 

Den 6. 1.8.2009

Teď už mám před sebou poslední etapu. Vyrazil jsem směr Mariazell. Cesta kolem řeky Salza byla s minimem provozu a plná táhlejších zatáček. Po cestě jsou informační tabule – naučná stezka. V Mariazell jsem si dal oběd a vyjel lanovkou na Bürgeralpe (1267 m.n.m.) Je tam rozhledna a Holzknechtland, což je moc pěkně udělaný parčík kde se dozvíte jak se zpracovává dřevo, od poražení stromu přes dopravu z lesa na pilu a dál. Z Mariazell jsem jel směr St. Pölten, Znojmo, Brno, Prostějov a Uničov, kde jsem spokojen zaparkoval doma.

Závěrem:

Byl to super výlet, počasí až na úterní dopoledne a čtvrteční odpoledne vyšlo perfektně. Celkem jsem ujel 2074km, což dává průměr 345,6km za den při spotřebě kolem 4,6l/100km. Náklady přesně nevím, ale zhruba 2600kč za benzín, kolem 10-15eur za ubytování v kempu/noc plus jídlo, pití atd. Asi nejvíce mě potěšilo v zahraničních kempech sociální zařízení, kde se topilo a kde mají oddělené sprchy s neomezeným množstvím teplé vody kde si můžete nahřát záda. Je to v ceně za ubytování, žádné shánění drobných nebo žetonů do sprchy jako u nás.
Motorka jela skvěle, žádný problém, defekt…, doufám že až někam pojedu příště bude to stejně bezproblémová jízda.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (16x):
Motokatalog.cz


TOPlist