europ_asistance_2024



Korsika pro začátečníky i pokročilé 3.-12.4.2014

Kapitoly článku

V pátek je opět suprově, zpočátku pod mrakem, ale během dne se vše vylepšuje. Je trochu jako v pračce, dusno – nic naplat něco přichází a od Soboty má být hůř(nám to ovšem vrásky na čele nedělá – dnes je náš poslední den před odjezdem) Moje přední guma vykazuje známky ojetí Corsicou - hrany sražený jak žiletkou do dvou plošek po stranách a bez vzorku, který na středu zbývá ještě relativně dost. 





Mašina začíná do zatáček padat dost zhurta a není to úplně příjemný. Dnes už zvolňuji a nechávám prostor „nebojácnějším“. 
Vyrážíme opět na sever jako první den - opakování je matka moudrosti a trasu už známe. Já se vracím po 120km do Bastie a jdu odpočívat s časopisem. Ostatní přijíždí asi o dvě hodiny později. Odpoledne nakládáme motorky na vozejky a balíme. V sobotu nám odjíždí loď před osmou. 



 Cesta domů už byla opět nekonečná nuda do 120km/h s vozejky. V neděli ráno asi ve 3h dorážíme do Prahy. Je 9°C a já s Ondrou děláme rozhodnutí dorazit domů a nespat u Karla. Vyrážíme do noční Prahy a během několika kilometrů začíná pršet. Oba jsme se shodli, že šlo o nejhorší jízdu na motorce vůbec v životě. V 7°C, dešti, za tmy a dost zničení z cesty po 19h jsme si vytrpěli svých 80minut pekla. Já dojížděl za stálého deště, podchlazený a v křečích kolem páté ranní domů. Ihned jsem se musel na 30minut naložit do teplé vany – to mě asi zachránilo před kolapsem a maroděním – následky nebyly. V konečném hodnocení jsme měli ukázkový počasí a nic co by zkalilo naše ježdění se nestalo. Viděli jsme moc krásný kus světa. Corsika je kromě motorkaření supr i na treky, paragliding a světe div se – lyžování. Právě kolem Corte jsou nejvyšší hory a lyžařská střediska, kde se dá lítat i na paraglidech. Je to místo plné zeleně v nížinách s palmami a teplým mořem, stejně jako hornaté oblasti s vesničkami nalepenými na skály jako v italských Alpách. Jakkoli je správa země Francouzská spolu s řečí, v horách si brzy uvědomíte, že ne všichni obyvatelé jsou z toho nadšeni. Staříci v kavárnách městeček na úpatí hor nemluví Francousky, ale Corsicky – což je zvláštní jazyk mne připomínající jakoby keltštinu v jazycích Irska a Skotska (ale bůh ví co to je) Mnoho dvojjazyčných cedulí měst a vesnic je prostříleno brokovnicemi právě v místech francouzských názvů (mně z toho vyplynulo jediné – nenasírat domorodce) Ceny jsou lehce nad německým průměrem. Benzín 1,5- 1,65€, potraviny +/- německé hodnoty. S policií jsme neměli za celou dobu žádný problém. Služby v kempech jsou pro našince nadstandartní – pokud je v tu dobu již kemp v provozu jsou i mírnější sazby. Problém je často řeč – Francouzky anebo nic Na jídlo je dobré se stavit do 13:30, pak je to do 17-18h poměrně problém.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (10x):


TOPlist