gbox_leden



Korsika 2016

VRÁTIT SE ZPĚT KE ČLÁNKU

Vložení komentáře

Pokud chcete vložit komentář, tak se registrujte a přihlaste.
Komentáře
Hnilda (36) napsal 20.10.2018 v 09:57

Díky za krásné čtení rozhodnuto jedu tam

majky72 (131) napsal 03.12.2016 v 00:02

no vidím že poradiť tu znamená byť zdrbaný takže už radšej nič nepoviem a budem len do nebies chváliť

Tančouz (20) napsal 01.12.2016 v 22:57

Jojo. Mě se to také líbilo . Pěkný výlet jste si udělali . A příště k foťáku přibalit vodováhu a budeš mít jen samé kladné ohlasy .

Malp (11) napsal 01.12.2016 v 22:00

Bezvadně napsaný ,pěkně se to četlo - myslím cestopis ( oproti těm rádobymoudrům níže )

OndraF (38) napsal 01.12.2016 v 12:30+1

majky72 > Jo, na křivé fotky se blbě kouká, 26-řádková věta se zase blbě čte Každej máme holt nějaké slabé místo

Bourák250 (0) napsal 30.11.2016 v 22:18

Korsiku jsme objeli na jawě v září 2016 a fakt zážitek, jenom doporučuju.

majky72 (131) napsal 30.11.2016 v 21:00

super cesta Korziku mám v hľadáčiku už od dôb keď som ešte viac chodil na bicykli tak možno sa tam niekedy aspoň na motorke pozriem keď ten bajk nejako nevychádza
no ale nedá mi nereagovať na tie fotky respektíve na tému čo sa tu rozbehla lebo ako nadšenému foto amatérovi aj keď už som tu raz bol "zvozený" že som podotkol prečo sa na toľkých fotkách more "vylieva" lenže mi to nedá a musím plne súhlasiť z fidlimzdlim, k tomu padajúcemu horizontu žiaden mobil ti neupraví sám od seba horizont pretože sa nemá čoho "zachytiť" nevie čo chceš takže si na to musíš dať pozor sám dokonca ani ten najlepší fotoaparát to neurobí automaticky za teba ale dá sa napríklad aj na mobile zapnúť mriežka ktorá ti to uľahčí dokonca "pomôže" aj pri umiestnení hlavných objektov na zlatý rez a ak v zápale nadšenia z miesta, nafotíš padajúci horizont alebo aj napríklad budovy stĺpy stromy a všetko čo sa predpokladá že je vodorovné alebo zvislé na okraj fotografie sa dá upraviť v nejakom foto programe, asi najlepší a vcelku jednoduchý na to je fotozoner kde si dokonca môžeš dať hromadný filter a zapnúť automatické vylepšenie a trebárs po zmenšení fotografiu doostriť čo je tiež dosť podstatne a malo kto to vie, ono nejde ani tak o to že sú to len fotografie z mobilu na pamiatku ale chyby ktoré sú tak nejak proti logike aj keď ľudia prehliadnu a hneď nevnímajú tak im podvedome vadia a znižujú pocit z fotografie, ozaj ešte k samotnej technike dnes je strašná móda všetko pretechnizovavať a používať spustu zbytočných programov a nadstavení a to nielen u fotoaparátov ale ono v konečnom dôsledku na tom až tak nezáleží ja napríklad často používam staré dvojoké zrkadlovky na film zo šesťdesiatich rokov minulého storočia nafotil som tak Benátky a ľudia sa divili že to je tak starým fotoaparátom a z jedným ohniskom teda nemenným objektívom a napríklad dnes nieje výnimka že reportér nafotí niečo mobilom a publikuje to v časopise dokonca módne fotografie len to chce dodržať aspoň ten základ a sám budeš prekvapený o čo lepšie na teba a ostatných tvoje fotografie budu pôsobiť a ako budú ľudia z fotiek nadšený

fidlimydli (319) napsal 30.11.2016 v 17:20

Wurst:
Jsem moc rád, že jsi to vzal jako konstruktivní kritiku.

Že jsi omezen foťákem nevadí, to je stroj. S tím nic nenaděláš. Horší je, když je to omezeno hlavou. Neumětel udělá i s nejlepším foťákem špatné fotky, ale poučený laik dokáže udělat dobré foto i s mobilem. Většinou jen stačí jinak zamířit, nebo udělat pár kroků stranou. Pořád lepší zašuměná krajinka s kostelíkem, než ostrý řízek.

Taky jsem dříve fotil základním kompaktem, co se dává k rohlíkům , ale pak jsem si řekl, že se na mnohá místa už asi nikdy v životě nepodívám a je škoda mít technicky špatné fotky, když už se tak snažím. Po návratu z Indie mi z technické kvality fotek naskočila žíla na čele, koupil jsem asi nejlepší kompakt, co na trhu byl a nelituji. Velikostí krabička cigaret a fotky jako břitva. Do zrcadlovky nejdu. To je heblo pro nadšence. Potřebuji jen nějak důstojně zdokumentovat cestu, ne dělat umění.

OndraF (38) napsal 30.11.2016 v 16:08

Ahoj cestopis perfektní, je super si připomenout místa, kde jsem předloni v létě stál... Jen drobný poznatek - co se "ubytování" týče, vyloženě na pobřeží asi fakt jen campy, ale jinde a zejména v horách se dá v pohodě i nadivoko v přírodě - byli jsme ujištěni i místními, že pokud o sobě člověk nedává zbytečně vědět, na jednom místě nekempuje opakovaně a nic po něm nezbyde, nikdo to nijak zvlášť neřeší. Ale je fakt, že jsme měli jeden stan. Větší tlupa asi fakt ty campy/hotýlky.
Jinak ač už jsem tam byl, rozhodně bych jel znova - je to jedna z alternativ na příští léto

Wurst (12) napsal 30.11.2016 v 15:06

Pro fidlimydli: já s tebou souhlasím, má odpověď neměla vyznít ve smyslu toho, že mi nikdo nesmí nic vytknout nebo poradit, naopak. Za každou dobře míněnou radu či výtku jsem naopak rád, a rád se z ní poučím. Jen jsem se ti snažil přiblížit můj fotografický neum a pohled na věc, když tvůj komentář byl korespondovaný mně. Žádný velký fotograf ze mě tedy asi stejně nikdy nebude, ale pokusím se alespoň těch základních chyb vyvarovat, to jsem myslel vážně. Článek R. Fialy jsem četl, jen s mobilem toho více méně moc kvalitního nafotit nelze, spíš tak vybrat dobrý úhel nebo objekt zájmu a na to to chce mít ještě trošku toho fotografického oka a talentu O nějakém přibližování atd. nemůže být řeč, tedy alespoň s tím mým telefonem ne (fotky pak dosti rozmazané, zrnité a při špatném světle přímo nekoukatelné). Jinak si to popsal moc hezky a výstižně, a jak říkám, naprosto souhlasím, díky

fidlimydli (319) napsal 30.11.2016 v 14:33+3

Wurst: Bylo to vyjádření k celkové úrovni zdejších fotek, ne konkrétně k Tvé galerii a hlavně lehký pokus osvětu.
Samozřejmě ohledně vkusu máš pravdu, ale jen částečně. Tak trochu bych to přirovnal k jízdě na motorce. Můžeš tvrdit, že se Ti jezdí výborně a je to Tvůj styl, když se v zatáčkách odkláníš na druhou stranu a brzdíš uprostřed oblouku. Zatáčku projedeš. Když si ale necháš poradit, že máš dobrzdit a podřadit před zatáčkou a naklonit se dovnitř, nic navíc Tě to nestojí. Projedeš ji tak nějak lépe, bezpečněji a přitom si projel stejnou zatáčku.

Úroveň většiny amatérských fotek není totiž otázkou vkusu, ale otázkou neznalosti naprostých základů. Když si přečteš odkazovaný článek, zjistíš, že autor nekritizuje obsah, jen dává návod, jak udělat fotku, aby vypadala lépe. Považuji se za velmi lehce poučeného laika a vše tady zmiňuji jen proto, že vidím sám na sobě, kam mne posunulo dodržení pár drobných pravidel.

Konkrétně k Tobě: Jsi přesně ten případ, který fotí relativně dobře a dokonce občas udělá tak nějak intuitivně dobrou fotku (ano, pár jich v galerii je, což je zde výjimka), ale chybí mu to lehké šťouchnutí, které ho posune o velký kus dopředu. Pokud si vezmeš odkazovaný článek k srdci, budu pravděpodobně první, kdo v příštím cestopisu fotky pochválí a nebudu sám. Pokud článek vezmeš tak, že Ti nemá nikdo diktovat, co se Ti má líbit, pochválí Ti jej místní notoričtí chváliči, kterým stačí, že je tam skála, nebo moře.

Mám zkrátka takový přístup k životu. Proč něco dělat špatně, když stačí málo (rada zkušeného) k tomu, aby to bylo o hodně lepší. Amatérsky plavu. Nechal jsem si poradit a jen lehce jsem změnil dráhu pohybu ruky. Přestalo mne bolet rameno, o 30% jsem zrychlil, o 30% se méně nadřu a baví mne to mnohem více.

Tak to zkus a budeš sám sebou příjemně překvapen, jaký jsi umělec. Hodně štěstí.

Wurst (12) napsal 30.11.2016 v 13:17

Pro fidlimydli: máš asi pravdu, ale myslím, že jsi tam ještě opomněl minimálně 4. bod: vkus a um každého jednotlivce. Můžeš totiž nastudovat, třídit a snažit se pořizovat ty nej fotky, a ve finále stejně mohou stát za prd a nebo se prostě jen někomu více, či méně líbit. Já s mobilem v ruce jsem jak japonský turista, když se mi něco někde líbí. Naflákám milion stejných fotek, abych si pak z nich vybral nějaké, o kterých si myslím, že stojí za to. To jsem udělal i v tomto případě. Samozřejmě, že nejsou bez chyby, to si uvědomuji, ale také to, že tady nejsme na žádné fotografické soutěži, a fotografie zde mají pouze přiblížit ona navštívená místa ostatním, kteří tam pak třeba také rádi vyrazí. Mně mé fotky nepřipadaly tak hrozné a nicneříkající, abych je zde nemohl publikovat, a proto jsem tak učinil. Určitě bych sem vědomě nedával nic, o čem bych si sám myslel, že stojí za prd, a tak to, dle mého, dělá většina přispěvatelů. To, že s menším, či větším zdarem, je asi samozřejmé, a jak už jsem podotkl, každý máme přece jiný vkus, um a pohled na věc, a proto tu pak můžeme takto debatovat
Ještě jednou všem děkuji za ohlasy a slibuji, že na svém fotografickém umu určitě zapracuji...

Karlovarak (12) napsal 30.11.2016 v 12:53

Nádherně a zajímavě sepsaný , určitě o Korsice budu přemýšlet v horizontu dvou let. Na příští podzim je naplánovaný Rumunsko.

fidlimydli (319) napsal 30.11.2016 v 12:30

Raisto01, Wurst:
Bohužel alespoň základy focení zde ignoruje 98% lidí. Přitom k dobré fotce vede naprosto jednoduchý postup v tomto pořadí:
1. Má to vůbec smysl fotit? Má to vypovídací hodnotu? Nemám takových fotek prázdné cesty s mořem už mraky?
2. Zaměřit foťák v mezích základních pravidel kompozice = 10min čtení na netu o zlatém řezu atp.
3. a nejtěžší krok - vyhodit, nebo alespoň nepublikovat špatné, duplicitní a nicneříkající fotky.
Vše ostatní už udělá automat zpravidla lépe, než my.

Myslím, že krásně srozumitelně to sepsal R. Fiala v článku zde na MCZ:
//www.motorkari...kompozice-25756.html

Guga (72) napsal 30.11.2016 v 05:53

Krása po všech stránkách

ruza205 (0) napsal 29.11.2016 v 23:36

super čtení a informace, moc hezký cestopis

chudelapipa (-161) napsal 29.11.2016 v 22:46-4+1

pro RoHor --- asi jsi slepý

RoHor (8) napsal 29.11.2016 v 22:01

pěkné, super. A nejhezší asi ten tvuj batužek.

jets (522) napsal 29.11.2016 v 21:18+1

jasný že to byl vtip, zase na druhou stránku, ne každý je profík a co oko odborníka dráždí, vy si ani nevšimnete .-) (pro neznalé parafráze z Cimrmana, aby to zase někdo nevzal osobně)

chudelapipa (-161) napsal 29.11.2016 v 19:07-3

ale joo,dobrý,pěkně napsáno,fotky taky v pohodě,jen zbytečně moc ksichtů na fotkách

bisop (13) napsal 29.11.2016 v 16:38

Taky jsem zavzpomínal na motonávštěvu Korsiky před lety a sdílím s tebou to nadšení

...proto ti na příští rok doporučuji ostrov Elba
Stejná vzdálenost , méně lidí , ještě o chloupek malebnější příroda , týden na poznání ostrova idealní a hlavně to je Italský ostrov , proto i v sezoně přijatelné Italské ceny...

michal

Milda501 (6) napsal 29.11.2016 v 15:51

Souhlasím se vším co píšeš, Korsika je zatím to nejlepší, co jsem jel.Byli jsme tam letos 7 - 21.9. , čtyři motorky. Krásný pobyt a poježdění nám na závěr zkazila krádež motorky našeho kamaráda. Poslední noc před odjezdem. Přesun byl tranzit s vlekem, takže doprava zpět bez problémů, jen s pocitem hořkosti. Samozřejmě, že na Korsiku jsme nezanevřeli, jen si tam ostatní dávejte pozor. Přeji všem jen krásné zážitky.

Wurst (12) napsal 29.11.2016 v 15:25

Pro Raisto01: myslím, že to od jets bylo bráno v dobrém a s humorem, ale to od tebe určitě také. Vážím si kladného i záporného hodnocení, a to tvé za záporné ani nepovažuji. Co se gramatiky týče, na tu jsem sám dosti háklivý, a alespoň se snažím psát bez hrubek (tím netvrdím, že mi někde sem tam nějaká čárka neuletí ) S focením je to horší, fotky si děláme prakticky pro sebe pro radost, abychom si navštívená místa mohli kdykoliv připomenout, a v tomto případě mi nezbývalo nic jiného, než se o ně podělit i s vámi čtenáři (jiné lepší nemám ). Vše je foceno pouze mobilním telefonem a pokud tam takovou funkci, která umí horizont srovnat, mám (vůbec nevím), tak ji určitě použiji. Pokud ne, pokusím se třeba příště srovnat horizont alespoň v oku Každopádně, kdybys to nenapsal, tak by mě to asi ani netrklo, když se pak na jednotlivé zaměřím, uznávám, že máš pravdu, ale také musím říct, že mě, jako fotografického laika, to tak nepobuřuje Nicméně děkuji za názor každého, vždy se přece můžeme zdokonalovat

Finč (89) napsal 29.11.2016 v 14:47

Skvěle napsáno Korsika mě už dlouho láká, tak i tobě děkuju za inspiraci

Raisto01 (90) napsal 29.11.2016 v 14:38

to jets: Máš recht, dneska se kašle na všechno, od gramatiky až po fotky. Holt doba facebooku a "lajků" a opovaž se na něco negativně upozornit. Cestopis je fajn, fotky jsou pěkný, je ale škoda, že když už si s tím dal tolik práce, nechá výsledný efekt zkazit padajícím horizontem na celkem dost fotkách. Tak jsem na to upozornil, aby si mohl dát příště pozor a výsledek byl ještě lepší. No, byl jsem po zásluze potrestán

jets (522) napsal 29.11.2016 v 14:17

to Raisto01 - tam je někde moře? Viděl jsem tu hezkou holku, nějakou motorku, ale moře? Musím se podívat ještě jednou...

Musigo (35) napsal 29.11.2016 v 10:58

Paráda...krásně jsem si u toho zavzpomínal ...byli jsme tam vloni od poloviny června na cca 10 dní a také nám skoro každý den odpoledne začalo pršet, přesně jak píšeš. Ale to nic nemění na tom, že jsme si Korsiku parádně užili a určitě bych se tam chtěl někdy vrátit.

66lukynek (10) napsal 29.11.2016 v 10:35

Krásnej cestopis

Raisto01 (90) napsal 29.11.2016 v 09:28-1+2

Dobrý, akorát nechci být za rejpala, ale nedá mi to. Když už postuješ tolik fotek a celkem pěkných, chtělo to alespoň srovnat horizont, v krajině se to jakž takž dá skousnout, ale u mořský hladiny to je hrozný pohled. Je to opravdu jednoduchý úkon aby to moře neteklo z fotky ven. Ale jinak super.

Wurst (12) napsal 29.11.2016 v 09:10

Pro Blasmo: nevím, jak v letních měsících, možná to bude mírnější a ne tak četné, ale při našem zářijovém pobytu to bylo skutečně na denním pořádku, vždy cca kolem 15té hodiny přišly mraky a začalo to

Pro Tommino: Savona vycházela kilometrově o kousek blíže, ale to nebylo rozhodující (zhruba 100km), podstatné pro nás bylo, že jsme chtěli plout celou noc, abychom se prospali a ráno vyjeli na ostrově odpočatí, a v tomto konkrétním dnu to časově splňoval trajekt ze Savony. Jinak by nám to bylo úplně jedno.

Pro 2knedle: krom svého rodného jazyka se domluvím pouze anglicky a německy ...no, a koukám, že vlastně tobě také rozumím

Předchozí
1 2
Následující


TOPlist