europ_asistance_2024



Přes Mont Blanc na Rivieru aneb jarní La Route des Grandes Alpes

Kapitoly článku

6. den  Oulx (i) – Beuil (F)

273 km
Z kempu s nášlapnými záchody a wifi free jedeme směr Briancon po 24 a 94, kde poprvé ztrácím stabilitu a pokládám stroj se vším, co na něm sedí a visí…. Že by únava?!? Doprava se ve všech pruzích  zastavila a autaři přicházejí pomoci posbírat nás i PanEuropana. Škody minimální- sbírám tankvak a drobnosti ze země (batůžek obratně seskočil) a valíme dál na Col de Isorald (2361mnm), Col de Vars ((2111 mnm), městečko Barcelonette, na Col de la Cavolle (2327mnm) a serpentinami  přes Valberg a Beuil, kde nás zastihlo krupobití. Přečkáme v bus zastávce, kde pojíme a já při tom z promrzlé ruky upustil mojí novou přilbu a mám na ní hnedle o několik pruhů více. To mne teda nasr…..  . Sjíždíme do lyžařské ubytovny pod zastávkou, kde objednáváme první opravdu francouzskou večeři sevším všudy a po lahvince růžového: Dobrou noc. Ta je za 25 Eur/os vč.snídaně.

7. den   Beuil – Cagnes Sur Mer (F) 

269 km
V první vesničce poprvé špatně odbočujeme a po 40 km otáčíme v San Martin du Var a vracíme se na St Martin Ves (1500mnm), přes Col de Turini (1607mnm), kde Honza v ostré vracečce dolů padá přímo pod kola Fiátku, jehož gumy jsme slyšeli již o 4 patra výše. Vyděšení taliáni se snaží pomoci, já parkuji o 50 m níže a běžím nahoru. Naštěstí krom zrcátka, promáčklé nádrže a pár rychlých pruhů na FJR se nic vážného nestalo. Ale krve by se v nás nedořezal!!!  Nevěřili ani vždy přítomní, vypasení svišti.

Z Col de Braus  sjíždíme do přímořského Mentonu. V pro nás doposud nezvykle hustém provozu projíždíme po trati F1 v Monte Carlu do Monaca a odtud za velkého vedra míjíme Nice a ukládáme se k odpočinku v luxusním campu Green Park v Cagnes Sur Mer vedle anglického samotáře (ale družného) se stanem, který ráno sbalil, hodil do svého sporťáčku a odjel do Španělska. Vedle nás se v noci pokusili stanovat teenageři, kteří zřejmě za podpory alkoholu do 2hod ráno stavěli hlučně stan, který na ně ve 4 spadnul a tak se odebrali ještě hlučněji spát do auta na parkoviště.


8.den  Cagnes – La Londe les Maures (F)

223 km
Zvažujeme, že by to chtělo leháro u moře a tak projíždíme pobřeží přes Cannes do Saint Tropez, kde strávíme dopoledne a přečkáme menší deštík, uděláme povinné foto u fízlárny, skoukneme jachty v přístavu a ujíždíme těsně podél moře Port Grimaudem a serpentinami Ramatuelle a Cavalaire do Le Levandou, kde se snažíme ubytovat. Povede se nám to až po 20 km v La Londe, kde je slušný kemp.
9. den    pouze nákup v Carefouru a na pláži      60 km
Chceme levně posnídat a koupit něco na pláž, u kempu je v moři u pláže jakýsi bordel travný, tak jedeme do La Levandou na krásnou městskou pláž – opalovačka do pozdního odpoledne.

10. den    La Londe les Maures- Les Salles sur Verdon

250 km
Po večerní návštěvě jazzové kavárny a poklidné noci balíme u moře a vyrážíme směr vnitrozemí- ta pravá Provence a Grand Canyon. Horskou silničkou  projíždíme Collobieres a Col de Babaou (414mnm), Draguignan, Verignon a vojenský prostor, sjíždíme k jezeru Lac de Ste-Croix, do kterého se vlévá říčka Verdon protékající kaňonem. Ubytujeme se v campu, vykoupeme se v jezeře (dál od břehu opět jen já, bo voda nemá 28 stupňů) a protože je dostatek času, jen tak v tričku a šortkách vyjíždíme prozkoumat trasu Grand Canyonu. Slunce rychle mizí za skalami a my se vracíme s pěknou husinou na těle.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (41x):


TOPlist