gbox_leden



Tour des Grandes Alpes 2015

Tak po Korsice 2014 zase dovolená na motorce. Další rok jsem vydržel bez cigaret a tak za odměnu Tour des Grandes Alpes. Termín byl stanoven na 9.-19.7.2015. Letos nás jelo šest lidí a pět moto. Klasická sestava je Bobo na VFR, Kája na CBR a René na CBR. Ti spolu jezdí po Evropě více jak 15let. Dál jsem jel já Kufr s Jinuš na VFR a Máca s Crossrunnerem. Jeli jsme přes: Rakousko, Německo, Švýcarsko, Itálie, Francie a Monaco.

Kapitoly článku

Čtvrtek 9.7.2015

Vyrazili jsme z Dražůvek v 5.30 hodin ráno a hned první den jsme najeli více jak 900km. Byli jsme 14hodin na motorce. Peklo!

První průsmyk byly Čejčáky .-) pak směr Mikulov, dálnice na Vídeň, St. Pölten, Salzburg,  ale pak už konečně svezení. Passo del Romo 2509m, passo dello Stelvio 2757m. Na Stelviu je to nádherný, ale na jízdu je nic moc. Moc  velké vracečky a horší povrch. Vůbec jsme se tam nesvezli. Trošku nás na to kluci připravovali. Navíc Máca tam odzkoušel tuhost bočních rámů, když mu ujela noha při jedné vracečce. Vše ale dobře dopadlo. Na ceduli Stelvio jsem nalepil samolepku našeho Motosrázku a pak jsme vyrazili dolů směr kemp. Ten den jsme projížděli Rakouskem,  Německem  a Itálií. Ubytovali jsme se v kempu Tola Valdisotto - Bormio Itálie za 11euro na osobu. http://www.cimapiazzi.it/ Večer pivo, víno, pizza a nad ránem zima.

 

Pátek 10.7.2015

Druhý den jsme vyjížděli v  9.00 hodin ráno a přejeli do Švýcarska. Hned za hranicemi nás zastavila Švýcarská policie a byli jsme proškoleni a upozorněni na nástrahy hor. Byla to taková dopravně bezpečnostní akce. Nakonec nám pustili video, které nám dělalo „omezovač“ celý den.  Ten den jsme projeli průsmyk Bernina pass 2328m, Albula pass 2315m, Oberalp pass 2044m, Furka pass  2436m. Najeli jsme 350km jen v točkách. Super svezení ! Nakonec jsme se ubytovali v malém švýcarském kempu u řeky u města Brig za 7Euro na osobu. Na benzince jsme nakoupili pivo, chlazení zařídila řeka. Během 5 minut bylo pivo z řeky jako křen. Na jídlo jsme měli bagety a z domu přivezenou paštiku Matěje, nebo Svačinku. Zatím nám počasí přálo a obloha byla bez mráčku. Večer, ale byla od řeky hrozná zima.

Sobota 11.7.2015                                                   

Ráno jsme zase vše sbalili a v 9.00hodin odjížděli směr Francie. Projeli  jsme průsmyk Col du Gd St Bernard 2473m. Dále jsme pokračovali pod Mont-Blanc. Počasí „dávalo stále palermo“, obloha bez mráčků a tak pohled na Mont-Blanc byl úžasný. Mont-Blanc je nejvyšší hora Alp a Evropy, ční do výšky 4810m.n.m.  Dál jsme  pokračovali v cestě na Piccolo san Bernardo 2188m, Col de L'iseran 2770m - druhý nejvyšší průjezdný průsmyk Alp a poslední  passo tohoto dne byl Col du Mont Cenis 2083m. Když jsme projížděli Cenis, tak na jednom odpočívadle stál docela smutný borec s motorkou a slečnou, které zvracela :-D. Nejspíše už měla těch zatáček dost a on zase jí. Tento průsmyk nás dovedl zpět do Itálie a to do městečka Susa. My ten den s Jinuš poprvé škrtali stupačkama v náklonu a pak již celou dovolenou .-) Ubytovali jsme se tradičně v kempu a to u města Susa v Campeggio TIZIANELLA http://www.campeggiotizianella.it/. Večeře byla také tradiční : pivo, víno a pizza. Nakonec došlo i na Aperólek a pak spát. Tady to zase pro změnu přehnala moje žena s pitím a zvracela taky :-D

 Neděle 12.7.2015

Čtvrtý den ráno jsme přejeli zpět přes Col du Mont Cenis do Francie. Bohužel byla neděle a hrozný provoz a tak se nedalo vůbec jet plynule a dávat si ty krásný zatáčky. Jeli jsme na Col du Télégraphe 1566m a ve městečku Valloire jsme se dívali na moto GP.  Po závodech nastal čas na náš závod na Col du Galibier 2645m. Poté jsme jeli do kempu u městečka Briancon, kde jsme se ubytovali. http://www.camping-les-ecrins.com/ Kemp byl u řeky, takže jsme nakoupili pivo a chlazení bylo přírodní. Tento den jsme najeli jen 180km. V kempu zrovna probíhaly přípravy na závody kajaků na řece. Byl to super zážitek, dívat se na ty lidi, jak bojují v kajaku s divokou řekou.

 Pondělí  13.7.2015

Pátý den ráno - stále to stejný.  Ráno ten cirkus sbalit a šup na motorku směr Col de Vars 2108m a Col de la Bonette 2802m – nejvyšší průjezdný průsmyk Alp. Bobo hnal svoji VFR tak, že nakonec nahoře vyvřela, ale naštěstí vše v poho. Pohled z Bonettu byl dokonalý a navíc bylo super počasí a tak jsme viděli až na kraj světa. Najeli jsme 250km a ubytovali se v kempu ve městě Castellane-Francie za 11 Euro na osobu. http://www.camping-frederic-mistral.fr/ Po náročným dnu na motorce jsme ještě absolvovali 30-ti minutový výšlap k místnímu kostelu do kopce po kamzičí stezce. Ale výhled od kostela na Castellane a okolí byl nádherný. Pak jsme seběhli dolů a spěchali na Pastis, což je francouzská pálenka, která chutná jako pendreky. 

Úterý  14.7.2015

Šestý den na dovolené, už je to trapný, ale zase jsme se sbalili a jeli o dům dál směr Grand canyon du Verdon. Grand canyon du Verdon je jeden z nejhlubších kaňonů v Evropě a kolem něj jsou super zatáčky, načervenalá skaliska a spousta tunelů. Dál cesta pokračovala na Mont Ventoux. Jeli jsme kolem levandulových polí a levandule nádherně voněla. Neodolali jsme krátké zastávce a focení. Provence je úžasná a na ježdění se mi líbila nejvíce. Super zatáčky a parádní povrch. Pak jsem se zastavili na nákup jídla v místním obchodě. Zde nás oslovila starší místní dáma, která byla nadšená a překvapená, že potkala, jak říkala ,,čechoslováky“.  Dala se s námi do řeči v angličtině a trochu češtině a povídala nám, že se narodila v Chomutově a pak byla odsunuta v rámci Sudetů. Ptala se, kam jedeme a pak nám ukázala nejlepší trasu na Mont Ventoux. Cesta na Mont Ventoux byla perfektní, bylo to jako na měsíční krajině a zase nádherný asfalt. Stále byla obloha bez mráčku, tropické teploty a my se kochali měsíční krajinou. Po jídle už jsme pomalu vyrazili směr Saint-Tropez. Ubytovali jsme se v kempu de la Page u moře ve městě Grimaud asi 8km od Saint-Tropez za 18 Euro den. http://www.camping-de-la-plage.fr/content/fr/accueil/1/ Najeli jsme 450km a konečně jsme byli u moře. Okoupali jsme se v moři a pak tradičně a v tomto pořadí: pivo, večeře, pastis. Večer  jsme poseděli v baru u pláže.

Středa 15.7.2015

Sedmý den ráno byl klid, nic se nebalilo. Zůstali jsme na místě, koupali se v moři a pak jsme jen na lehko sedli na motorky a jeli do Saint-Tropez. Prošli jsme se po městě a přístavu. Prohlédli si nádherný lodě a jachty. Vyfotili se u policejní stanice, která se rekonstruovala a bude zde muzeum. Chvíli jsme „zašopovali“ a pak přejeli do města Port Grimaund, kde jsme si zaplatili dvě lodičky na 30 minut a jezdili městem, prostě pohoda a kochačka, takové francouzské Benátky. Po cestě zpět do kempu jsme navštívili  obchod - pivo, led, jídlo. V kempu jsme do kufru nasypali led, dali piva a za chviličku pili pivo jak ze sedmého schodku. Dál jsme se věnovali jen koupaní, opalování a flákaní u moře. Na konci toho nádherného dne nás ohromil půlhodinový ohňostroj z protějšího Saint-Tropez. Pro nás byl ohňostroj taková malá rozlučka se Saint-Tropez.

Čtvrtek 16.7.2015

Osmý den jsme vše sbalili a vyrazili směr Monaco. Příjezd do Monaca byl strašný, hrozný provoz a kolony. Navíc byla obloha stále bez mraků a teplota se pohybovala kolem 35°C. Zdechali jsme v kombinézách, ale stálo to za to. Prohlídka města a přístavu byla sice krátká, ale Monaco je opravdu nádherný. Moc se mi tu líbilo. Před výjezdem z Monaca jsme se zastavili a vyfotili u výjezdu z tunelu, kde F1 lítají skoro 300km/h. Pak jsme pokračovali v cestě do Itálie. Kolem cesty byly nádherný pláže, tak jsme se rozhodli, že se ubytujeme. Ve městě Spotorno jsme našli kemp za 11 Euro na osobu. http://www.campingrustia.it/index.php Osmý den jsme najeli 300km. Po rozdělání stanů jsme šli k moři a zůstali až do večera. Pak jsme si prošli město a zašli si na Aperol Spritz. 

Pátek 17.7.2015

Devátý den jsme po ranní koupačce v moři sbalili stany a v 9.30 hodin vyrazili směr jezero Lago di Garda. V Rivě na nás čekali Kiňásci s VFR. Vyráželi o dva dny později než my, protože dávali děti na tábor a projeli prakticky to stejný jak my, jen nedali moře. Jeli jsme přes Genova (Janov) a v přístavu viděli vrak lodi Costa Concordia. Pak jsme pokračovali po dálnici a horama směr Garda. Ve městě Salu jsme navštívili obchod Dainese a René si zde koupil novou kombinézu na moto v Gore-tex. Pak už jsme jen dojeli do kempu http://www.bavarianet.it/ v Riva de Garda a s nadšením jsme se přivítali s Kiňáskama. Ti nás pohostili vychlazenýma škopkama. Následovala koupačka v jezeru a pak večeře, víno, aperólek a zábava.

Sobota 18.7.2015

Desátý den na cestě a my zase vše sbalili na motorku. Z Gardy jsme odjeli v  9.00 hodin . Natankovali jsme a nakoupili si jídlo na cestu.  Bobo a Máca jeli ještě utrácet do Dainese v Rivě. My jsme vyrazili na dlouhou cestu do Třeboně a kluci nás pak dojeli. Cesta vedla z části po dálnici a z části přes Dolomity, přes průsmyky Falzarego Pass 2105m, Pordoi pass 2239m, Sella pass 2244m. Pak už jsme pokračovali  jen po dálnici a trpěli. Po 12hodinách a 750km jsme konečně dorazili do kempu v Třeboni. http://www.autocamp-trebon.cz/ Byli jsme unavení jak koťata. Vše už mě bolelo. Rychle jsme postavili stany a skoro běželi na řízek, pivo a jégra. 

Neděle 19.7.2015

Jedenáctý a poslední den naší moto dovolené bylo stále azuro a tak za celých jedenáct dnů po Evropě na nás nespadla ani kapka. Což je k nevíře. Navíc byla převážně vymetená obloha a 30°C teploty. Z kempu jsme vyrazili až 10.30hod. protože ,, zbytkáč je sviňa "  směr Morava a domov. Jeli jsme spodem směr Jindřichův Hradec, Třebíč a čekalo nás posledních 230km. Vše proběhlo bez problémů a kolem druhé jsme byli doma. Najeli jsme celkem  4.150km a máme zážitek na celý život. Byla to fyzicky náročná dovolená, ale psychicky jsem si odpočinul. Teď motorku nechci ani vidět, bolí mě ruce, zadek, záda a nohy.  Ale už teď se těším na další dovolenou na motorce.  Protože ze sedla motorky je to vše úplně jiné a je to zasloužený.

Route des Grandes Alpes je dlouhá 678 km, překonává 15 průsmyků. My jí z větší části projeli. 

Posádka:

Bobo - Honda VFR 800Vtec

Kája - Honda CBR 600F

René – Honda CBR 600F

Máca – Honda VFR X 800 Crossrunner

Kufr a Jinuš – Honda VFR 800Vtec

Kiňas a Anďa – Honda VFR 800i

První dovolená s touhle partičkou na Korsice nás očarovala natolik, že jsme museli jet znovu. Boba znám roky, ale až v roce 2014 jsme se rozhodli to zkusit s nimi poprvé. Líbila se nám pohoda a přátelská atmosféra, která panovala po celou dovolenou. Svižná jízda v horských průsmycích. Na rovinách pohoda, ale v zatáčkách draci, výzvy a denní limity kilometrů, úžasná příroda a navštívená místa. To vše nás vyprovokovalo zúčastnit se další dovolené nazvané -Tour des Grandes Alpes 2015 a u téhle dovolené určitě nekončíme. 

Doufám, že můj pokus o cestopis Vás moc nenudil.  Možná Vás pobaví aspoň videa. 

 

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (50x):


TOPlist