gbox_leden



Krátké kolečko - Jižní Morava a Vysočina Tipy na výlet

Krátký odpolední výlet po Jižní Moravě a Vysočině.

Kapitoly článku

1) Rozhledna Babylon - Tuto věž nechal postavit hrabě Jindřich Vilém III. Haugwitz pro vyměřovací účely při zakládání stabilního katastru v roce 1831. Celková výška rozhledny je výška 24,5 m. Z věže uvidíte na Pálavu a Jeseníky. U rozhledny je umístěna prodejna občerstvení a suvenýrů, která slouží zároveň jako pokladna. Nechybí zde dětská prolézačka a kuželky. Rozhledna je momentálně zavřená, ale přímo u ní se nachází veřejné ohniště, super místo na pauzu a třeba i s opečeným buřtem 😉 

2) Hráz vodní nádrže Dalešice - Hráz přečerpávací vodní nádrže Dalešice je s výškou 100 m nejvyšší hrází v České republice. Součástí díla Dalešice je nádrž Mohelno. Nádrž slouží jako zdroj technologické vody pro jadernou elektrárnu Dukovany. Byla vybudována v 70. letech 20. století.

3) Pivovar Dalešice - Pivovar Filmových Postřižin - V areálu pivovaru se natáčel oblíbený film Postřižny. Dalešické pivo se vaří ve variantách světlý ležák, světlý i tmavý speciál. Mimo aktuální situaci je zde možnost prohlídky, výborné jídlo i nápoje. AKTUÁLNĚ ve dvoře otevřené okénko kde si můžete dát něco na zub i na žízeň. 

4) Zámek Vranov nad Dyjí - Monumentální barokní zámek vznikl na místě gotického hradu, který byl jedním z nejvýznamnějších bodů podyjské obranné soustavy. V roce 1665 však vyhořel a začal chátrat. Dodnes můžete spatřit dochované tři hranolové věže.V roce 1687 hrabě Michal Jan II. z Althannu zahájil jeho přestavbu na barokní rezidenci podle návrhu architekta J. B. Fischera z Erlachu.Dominantami zámku jsou velkolepý elipsovitý sál předků a kostel Nejsvětější Trojice. Dále zavítáte do více jak 20 místností, které ilustrují způsob života šlechty koncem 18. a 19. století. V interiérech spatříte mnoho vzácných uměleckých děl. Kolem objektu se rozkládá zámecká zahrada s lesoparkem, jejichž zákoutí můžete objevovat spolu s průvodcem.Zajímavostí je, že se na zámku natáčela pohádka Nesmrtelná teta nebo film Andělská tvář. AKTUÁLNĚ z důvodu vládních nařízení uzavřen. 

5) Památník železné opony Čížov - Část linie železné opony je připomínkou zdůraznění státní hranice mezi bývalou ČSSR a Rakouskem. Je umístěna podél pohraniční komunikace. Zátarasa byla tvořena 20 metrů širokou linií s drátěným plotem a signální soustavou, která znemožňovala volný přechod hranice.

6) Moravský Krumluv - Moravský Krumlov je město v okrese Znojmo v Jihomoravském kraji, 27 km jihozápadně od Brna na řece Rokytná. Má rozlohu 49,57 km² a žije zde 5715 obyvatel. Jeho historické jádro, a to i přes těžké poškození na konci 2. světové války, se stalo městskou památkovou zónou. Jedná se o vinařskou obec ve Znojemské vinařské podoblasti.

 

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):


TOPlist