gbox_leden



Hurááá na festival do Varů aneb s PCX po západě ČR

Kapitoly článku

9.7.2015 

Přes noc několikrát pršelo a ani ráno není situace o moc lepší. Výlet do Drážďan musíme zrušit, ale žádný náhradní program nemáme vymyšlený. Ještě než opustíme penzion, hledám na netu co bychom podnikli. Náhodně zavadím o akci na slevomatu, kde nabízí pobyt ve středověké krčmě v Dětenicích i s programem, polopenzí, prohlídkou zámku a pivovarem. Volám tedy do Dětenic co vše je třeba udělat, abychom mohli tuto akci využít a od recepční se dozvím, že můžem klidně přijet jen tak i bez voucheru za stejnou cenu. Je tedy rozhodnuto - směr Dětenice. Z Děčína jedeme na Českou Lípu, kde musíme udělat chtě nechtě zastávku, protože leje jak z konve. Tuto nucenou hodinovou pauzu využijem alespoň k předčasnému obědu. Z ČL pokračujeme na Mladou Boleslav, ale sotva vyjedem, zase další slejvák a tak stojíme na hned první pumpě kde to jde. Dáme si kafe a já si povšimnu letáku zvoucí k prohlídce muzea Čtyřlístku v Doksech. Do Doks je to jen kousíček a tak to jedem omrknout.

Muzeum Čtyřlístku je kousek od hlavní cesty a je zdarma, což je v česku, kdy chtějí všichni na všem jen vydělat celkem věc nevídaná. V muzeu se rázem s Pavlou vracíme do dětství, občas se začtem do nějakého čísla a ještě se stihnem usušit :-)  Po necelé hodince se umoudřuje i počasí a tak se domluvíme, že zmáknem i hrad Bezděz, který je od Doks co by kamenem dohodil.

 Výstup na Bezděz zabere tak 20 minut a prohlídka tak půl hodiny. Na hradě je opravená pouze kaple, zbytek prohlídky záleží spíše na Vaší fantazii. Co stojí za vidění, je určitě výhled z hradní věže, kde poměrně dost fouká, ale díky tomu je super viditelnost. My jsme spatřili např. hyberboloid na Ještědu. Z Bezdězu odjíždíme tak okolo půl 3 odpoledne a pokračujem přes MBL do Dětenic, kde dojedem před čtvrtou hodinou. Po zbytek cesty naštěstí už nezaprší a trošku se i oteplí.

Obec Dětenice ležící kousek od Mladé Boleslavi směrem na východ, může mít asi tak 500 obyvatel. Hlavní atrakcí je bezesporu zámek a středověká krčma s pivovarem. Vše se nachází v těsné blízskosti vedle sebe a tvoří tak jeden  harmonický celek. Po našem příjezdu, když se ubytujeme a dostane se nám vysvětlení co a jak, jdeme okolo šesté večer ještě na prohlídku pivoraru. V pivovaru můžeme vidět kromě samotné výroby piva i předměty z počátku 20.století, např. staré pračky, valchy, žehličky, tkalcovské stavy, korbely apod. Prohlídka trvá tak půl hodinky a je zakončená degustací piva, které se pak následně čepuje i v krčmě. Od sedmi večer začíná v krčmě samotný program, který končí až okolo desáté hodiny. Všem, kteří se zde někdy chystají, doručují rezervovovat si místo na program, neboť hlavně on tvoří ten pravý zážitek ze sředověké zábavy. Do krčmy lze samozřejmě přijít jenom tak přes den, na nějaké jídlo a pití, ale bez programu je to vlastně jen obyčejná restaurace ve středověkém stylu.

Během sledování zábavného programu dostáváme večeři o třech chodech, kterou máme v ceně a dokupujem pouze pití. Jelikož je v krčmě celkem vedro, pijeme hlavně piva a minerálky. Zábava se skládá z různých šermířských půtek a soubojů, ohňové show, vymítání upírů, tančení po stolech a dále pak scének, kdy se zapojí někdo s publika. Ani Pavle se tato drobná událost nevyhne. Nemá smysl zbytečně zde vše do podrobna popisovat, já za sebe hodnotím středověký program jako velmi povedený a pestrý, hlavně ten, kdo to vidí poprvé tak jako my, musí odcházet spokojený. Z krčmy na hotel odcházíme před půlnoci dobře naladěni z příjemně prožitého večera.

10.7.2015 

Ráno po snídani jdeme ještě na prohlídku zámku, kterou soustavně narušuje jeden z návštěvníků, který včera evidentně přebral v krčmě. Pro všechny kromě členů jeho rodiny je to spíše komické. O zámků se dovídáme, že byl značně zchátralý a do současného stavu jej uvedl až nynější vlastník. Tomu se daří shánět i historické artefakty, kterými vyplňuje vnitřní expozici.

Po prohlídce, okolo jedenácti vyrážíme k domovu směr Hradec, Mohelnice, Opava a Hrabyně. Cestou zpět se kromě občerstvení a tankování už nikde nestavujeme. Domů dojedeme celkem unaveni, ale o to více spokojení z fajn výletu, který nám, ač nebyl moc dopředu plánovaný přinesl spousty zážitků. Snad se nám podaří zase někdy takový výlet zopakovat  :-)

Shrnutí:  

  • Ujeto - 1360 km            
  • Benzín - spoř. 40 litrů / cena 1300 Kč
  • Ubytování - penzion 380,- Kč /os.   Dětenice 1200,- Kč/os. 
  • Vstupné - Loket, Klínovec vyhl., Střekov, Bezděz  550 Kč za oba
  • Jidlo a pití - 3000,-Kč za oba 

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (13x):
Motokatalog.cz


TOPlist