gbox_leden



Česko-polské pohraníčí v sedle

Kapitoly článku

Den 4 - 14.7.2011

Ráno a dopoledne jsem svým hostitelům pomohl nějaké ty nezbytně nutné práce na chaloupce, broušení a lakování oken... Odpoledne mi byla vydána propustka na další výlet. Přes Nové Město nad Metují a Deštné v Orlických Horách jsem dojel na vrchol Šerlich. Přímo na vrcholu se nahází Masyrkova chata. K ní se může zajet, jen pokud jste tam ubytováni, jinak se moto nechá na 300 m vzdáleném parkovišti. Ze samotného vrcholu se naskýtá moc hezký pohled na polskou i českou krajinu. Nafotil jsem nějaké fotky a zpět k motorce a tradá někam dál ovšem směrem k základně. 

Den 5 - 15.7.2011

Vrátil jsem se do Deštného, kde jsem odbočil na Rokytnici v Orlických horách. Je to krásná a malebná 22 km dlouhá silnička č.310 se stoupáním i klesáním. Můj další cíl byla návštěva vojenské pevnosti Hanička.
Našel jsem parkoviště se směrovkou k pevnosti bez problémů. Jediným problém byl samotný výstup k pevnosti. Slunce pražilo a mé černé oblečení se rozhodlo mě ugrilovat ve vlastní šťávě. Aby toho nebylo málo, z parkoviště k pevnosti vede cesta do slušného kopce 1,5 km. Při příchodu na pokladnu jsem kromě vstupného koupil nějaké nealko pití, vodu. Během chvilky byla první malá petka prázdná, druhou už jsem vypil jen do půlky, aby zbilo i na malou sprchu :-). Nejdříve jsem na moto hadry nadával, ale po vstupu do podzemních částí pevnosti jsem byl asi jediný návštěvník, který netrpěl zimou. Hodinka v podzemí při teplotě 6 stupňů, nic moc... Po prohlídce celého pevnostního komplexu a zajímavém výkladu jsem zvolil směr na Bartošovice v Orlických horách, zde jsem odbočil vlevo na silnici č.311 podél hranice s Polskem. Opět krásná klidná silnička samá zatáčka, zastavil jsem u kostelíka, který jsem chtěl jen vyfotit. Při focení jsem si všimnul cedluky na dveřích, že zde točil režisér Menzel film Obsluhoval jsem Anglického krále. O několik kilometrů dále proběhla momentka u hraničního přechodu a hurá směrem do záladního tábora.

Den 6 - 16.7.2011

Celou dobu jsem se pohyboval v pohraničí, jen ne a ne zajet někam hloběji k našim Polským sousedům. Dnešního dne jsem se rozhodl to změnit. Trasa vedla přes Hronov, Polici nad Metují a Broumov na malý hraniční přechod Otovice - Tlumaczów.
V Polsku jsem ujel po silnici č 385 jen 8 km, poté odbočka na silničku č.387. Přede mnou bylo nejbližší městečko Radków, ale také narodní park Góry Stolove.  Pěkná asfaltka přešla v šotolinovou silničku, končně ocením vlastnosti mého endura! V Radkowě opět najíždím na asfaltku, projedu městečkem a začnu stoupat velmi pěknou silničkou, která se vine po upátí zmiňovaného parku. Nepotkávám žádná auta, jen se zdravím s kolegy v jedné stopě. Silnice je samá ostrá vracečka, což se mi líbí. Skoro jak Passo delo Stelivo (teď jsem si trošku zapřeháněl:-)...
Nejdříve stoupám klikatou silnicí nahoru, přijíždím na planinu a následuje klikaté klesání a po pár kilometrech přijíždím k měsu Kudowa Zdrój. Na křižovatce odbočuji na Náchod, do cesty se mi od benzínky nacpe kamion, proč by měl dávat přednost motorce, že!!! Rovinka mě svádí, abych podřadil a předjel ho, i když je tam plná čára. Risknu to, ale jen co jsem v půlce kamionu, zmerčím polskou dopravku, jak třímá v ruce radarovou pistoli. Naštěstí jen tak postávájí a neměří, uffff, to by mi ještě chybělo. Přijíždím do Náchoda a po pár minutách do obce Provodov - Šonov

Tímto by jsem chtěl poděkovat svým přátelům za ubytování a místním starousedlíkům za tipy kam se svou Hondou Transalp mám vydat na výlety.
A tak jsem strávil první část mé letní dovolené.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (13x):
Motokatalog.cz


TOPlist